20 March 2020

Menu MakanTengahari 19/03/20 - Lockdownday2

Walaupun PM telah umumkan kena Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tetapi hari ni aq kena juga pergi kerja. Balik dari kerja gigih aq ke dapur buka peti ais tengok apa yang nak di masak...
Nasib la masih ada lai bahan mentah. Itu pun dalam 2-3 hari lagi habis la tu..

 Menu tengahari..
Puas makan...
Ketam masak lemak cili api
Telur dadar
Ulam salad dan timun jepun
Tembikai

 Ketam masak lemak cili api


Jom makan...
Meh tengok resepi ketam masak lemak cili api

BAHAN - BAHAN NYA

4 ekor ketam
5 biji cili api
1inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 batang serai di ketuk
1 kotak santan kara
Garam
Gula
Ajinomoto

CARA - CARA NYA

1. Kisar semua bahan dan masuk kan ke dalam periuk
2. Letakkan 1 cawan air bersama sedikit santan
3. Masukkan gula garam ajinomoto
4. Bila dah mendidih masukkan ketam
5. Akhir sekali masukkan baki santan
6. Dah siap..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...