18 June 2020

Murtabak Sardin Step By Step

Sarapan pagi ini.... Murtabak sardin..
Lauk sardin untuk semalam masih berbaki lagi..
Sayang nya nak buang. Sekarang ni lauk sardin bukan lah untuk golongan orang yang tidak berkemampuan.. Orang yang ada ada je boleh makan lauk sardin sekarang ni..
Heheheh...mana tak nya...setin sardin ayam brand berharga RM7.70.
Ko rasa....baik beli sardin fresh kan. Kadang kadang sekilo RM5-7 je...
Haaaaaa kan......
Jadi bila buka peti ais ada la kulit popia masih berbaki lagi.
Kang tak guna berkulat pula....
Jom tengok murtabak sardin cara aq....


Ni sardin tu, ku tambah hirisan bawang besar sebiji 
Kalau nak pedas hiris la cili api, aq tak letak sebab sardin ni dah buat sambal kan semalam...
Kalau nak guna sardin yang belum masak pun boleh juga...
Kuah sardin ni aq tak buang ye.....

Aq guna 4 biji telur.
Aq asing kan macam ni sebab aq nak buang tali pusat telur tu...
Lepas tu aq kocak kan telur bersama sedikit garam...Sedikit je ye...coz sambal sardin tu kan dah letak garam... 
Bila dah kocak baru la ku letak ke dalam mangkuk sardin dan kacau sebati....
Kalau ada daun bawang daun sup boleh juga letak...
Lagi wangi dan sedap..
Aq takde...so tak letak la..Apa je yang ada bahan dalam peti ais tu je aq gunakan...

Ni kulit popia. Saiz besar ye.... Aq buka siap siap dalam 10 keping...

Masa nak letak telur ke atas kulit popia ni, kena guna pinggan mcm ni melongkong sikit,
kalau guna pinggan nasi tu melebar habis la lari kiri kanan telur korang tu nanti..lagi payah nak lipat

Ku lipat kiri kanan macam ni...
Jadi hujung kulit yang tak lipat tu lagi, ku sapu la air...
Nak jadi kan gam la...kang terkeluar pulak telur tu nanti
Dan siap lipat kiri kanan atas bawah... 
Boleh la letak atas kuali leper..
Kuali non stick pun boleh....

Ni ha dia...
Letak la sedikit minyak kalau tak tak la garing nanti kan...
Masak balik balik kan supaya masak nya sekata....

Dah pun siap...Cantik je kejadianya kan...
Pada mak mak yang nak berjimat tu buat je la macam ini.
Harga murtabak sardin sekeping dalam RM3.00
Kot buat sendiri berjimat dia berganda ganda kan...
Kalau takde sardin boleh je letak telur dengan bawang je...
nak letak pisang pun boleh..

Ni untuk sarapan aq....
Aq suka gunting 4 bahagian...
Senang nak gap....semolot gitu masuk nya...Kih...kih..kih....
Aq kot sarapan mesti la dengan Essenso Coffee aq tu....
Jom cuba...tak susah mana pun
Yang penting sedap sangat....
Layan.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...