16 February 2024

Yahuuuuuu Jadi Sambal Hitam Pahang

Hari Isnin hari tu..masa sibuk sibuk bersiap nak balik ke KL.
Jiran sebelah bagi aq belimbing buluh ni dalam sekilo juga la...
Aq bawa balik ke KL. Ingat sampai KL nak buat tapi bahan tak cukup. Esok je la hari selasa aq buat.
Ni versi sambal hitam aq.... Aq tak la rebus belimbing tu sampai hitam.... 
Jap aq tunjuk cara aq....

Belimbing ni aq kisar je.... tak buh air la....sebab belimbing ni kot dikisar pun akan mengeluarkan airnya..

Yang ni pula aq kisar cili api merah, cili api hijau, bawang besar dan juga ikan bilis...
Siap kisar kita tumis... pastu masukkan belimbing kisar tu...
Letak perasa ajinomoto dan juga garam...tu je la
Kacau dengan api slow sampai kering airnya...
Disarankan guna non stick pan la lebih elok penghasilannya....

Ni la hasilnya...
Dari jam 6.30 petang sampai la 9.30 malam
Lama kelamaan dia jadi hitam macam ni juga.
Kacau sampai jadi serunding tu...
Hari tu aq dah pernah buat...
Ada la 4 minggu kt luar aq sengaja tak buh dalam peti...elok je tak berkulat...
Untuk yang kali pertama aq buat tak berapa hitam...entah kenapa la..
Boleh tengok kat SINI

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...