02 March 2023

Bekalan Hari Selasa @ 28/02/2023

 Dari semalam masa membaking kek tu, hati memang teringat nak makan bihun goreng je untuk bekalan esok. Malas aku nak masak nasi. Sesekali layan bihun goreng pun sedap juga kan...
Bihun goreng ni aku goreng biasa je tak letak udang sotong ayam pun...
Cukup la apa yang ada lagi pun ni kan menu hujung bulan.... Jadinya masak makan seadanya la....

Sekarang aku suka bungkus dalam kertas je senang lepas makan buang.
Lagi pun semenjak Nadia kerja kat Jovian ni... mana la ada pantry nak cuci bekas sudu semua tu... 
Kena la ke tandas... leceh la pula kan....
Jom tengok resepi bihun goreng aku...

RESEPI BIHUN GORENG BAJET

- 1 Bungkus bihun ( aku guna jenama Jawi) - rendam air biasa
- 1 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 7 biji cili kering gemuk (aku guna cili ni sebab tak pedas dan warna merah cantik nanti)
- 5 biji cili kering kerinting (ni pedas, tak suka pedas kurang kan)
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap sotong / ikan
- 2 sudu sesedap rasa maggi
- 1 biji kiub ikan bilis
- Sejemput ikan bilis
- 2 batang fish cake
- 6 biji fish ball (terpulang nk banyak mana pun)
- 3 biji telur ( goreng hancurkan)
- Segengam taugeh
- 3 pokok pak choi
- Sedikit daun sup (hiasan)

CARA - CARA

- Cili kering blander sampai halus
- Masukkan bawang putih, bawang merah dan ikan bilis - blander jgn hancur sangat
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing 
- Masukkan semua sos, kiub ikan bilis
- Dah pecah minyak masukkan fish cake, fish ball, telur yang di goreng hancur dan batang pak choy
- Masukan air dalam 2 mangkuk ikea (mangkuk plastik yang warna warni tu)
- Bila dah mendidih, masukan kan bihun yang dah di tos
- Balik balik kan bihun jangan sampai hancur.
- Bila air dah agak kering masukan taugeh dan daun pak choy
- Perlahan kan api biar diatas dapur seketika
- Rasakan garam kalau kurang boleh tambah garam sebab sos sos tadi dah masin juga.
- Masa nak makan taburkan daun sup.
- Dah siap

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...