Lauk makan tenghari sudah pun habis mana tak nya kari ayam dengan sambal belacan berulang ulang la diorang makan... Jadi malam nya aku plan nak buat bihun sup ala pama je mudah gitu...
Aku menggunakan bihun jagung urai... Masa tu ku bayangkan bihun tu mesti la ala ala sohun macam tu kan...bila tengok warnanya yang jernih tu... Rupanya sangkaan ku salah.... Bila bihun ni direndam ia menjadi lebih besar dan kenyal. Masing masing pelik bihun apa yang mama masak ni...
Diantara menu malam ni....
Kentang goreng...
Bila bihun tak berapa nak menepati selera tekak masing masing...kentang goreng menjadi kegilan...
Hbs sebungkus digoreng...Makan panas panas berselera la...
Air laici...
Laici ni pemberian mak di kampung... Mak buat sendiri.. kebetulan ada sepupu yang berniaga buah...bila ada buah yang tak berapa elok tu sepupu akan beri kepada mak... Mak pun olah menjadi air laici...Mak kupas buang biji dan rebus dengan air gula...bila nak minum ku tambahkan dengan ais batu...
Ini la dia bihun jagung urai...selalu aku beli yg jenis mi pipih tu... Kebetulan masa pergi Billion bihun ni ada di jual...
No comments:
Post a Comment