Menu petang semalam... Kadang buntu juga memikirkan apa la yang nak di masak ni. Teringat jagung masih berbaki 5 tongkol dah nak kekuningan. Sayang nya rasa kot dibuang macam tu je kan.. Balik kerja aku terus ke NSK. Tengok kat NSK cantik pula daun kucai ni. Otak terus ligat memikirkan balik ni buat la cucur jagung campur dengan kucai... Yes dah dapat idea.....
Maka terhasil la cucur jagung campur dengan kucai...
Makan masa panas panas sedap oooo...
Non stop makan... hb sampai surrender dah nak makan lagi.
Non stop makan... hb sampai surrender dah nak makan lagi.
Bila kita buat cucur jagung ni kena la berhati hati sebabnya...kalau terkurang tepung terlebih jagung atau tercair adunan masa nak goreng tu biji jagung akan tertanggal dari tepung tu. Nanti masa dah panas boleh meletup letup jagung tu dah jadi macam popcorn pula... Jadi kena pandai pandai adjust kan adunan tepung biar sebati dengan jagung. Tapi kerana jagung aku ni mungkin jagung dah layu masa tertanggal dari tepung tu takde la beriya iya dia nak meletup mungkin sebab jagung lama... kot jagung segar tu mau dia berjoget berirama termasuk aku juga la berjoget untuk mengelakkan dari terkena letupan tu.... Nampak mudah je kan cucur jagung ni tapi ada rahsia tu... mungkin ada yang pernah kena kan...paham sangat la apa yang aku nak sampai kan ni...hehehehe.....
Bila aku buat lebih ku berikan pada jiran sebelah rumah... Suka nya dia..Sedap kak makan panas panas saya suka... Alhamdulillah kata ku......
Bila aku buat lebih ku berikan pada jiran sebelah rumah... Suka nya dia..Sedap kak makan panas panas saya suka... Alhamdulillah kata ku......
RESEPI CUCUR JAGUNG CAMPUR KUCAI
1/2 kilo tepung gandum
5 Tongkol jagung di hiris
Secekak kecil daun kucai di potong dalam 1 inci
1 biji bawang besar di mayang
1 biji bawang besar di mayang
2 biji cili merah potong kecil nak ganti cili api pun boleh
2 biji telur
sedikit ikan bilis nak ganti udang, udang kering pun boleh
2 sudu secukup rasa
Sedikit garam
Air panas secukup nya.
Campur kan ke semua bahan sehingga sebati
Goreng sehingga kekuningan / garing
Makan masa panas bersama dengan sos cili....
Perh.......
No comments:
Post a Comment