Sunday, August 16, 2015

Percutian ke Sungai Klah Hot Spring Park @ 15/08/15 & 16/08/15

Assalammualaikum....
Hari ini berakhirnya bulan Syawal...banyaknya jemputan rumah terbuka sekitar penara ni kan...
tp sebelum tu malam semalam abg aku dh call nk dtg KL...nk p jalann2....
so pg2 sabtu lepas je subuh aku dh turun mendobi toto....balik je kemas la umh sikit...bila org nk dtg umh terkemas la sikit umh kan...
Hbs je mengemas...p turun tkt 12 umh Nurin...layan umh terbuka utk sarapan pagi...hb je p umh Ina pulak...borak2...pastu naik balik ke tkt 16...ke umh Kak Ina pulak....hbs je ke umh As...umh yg terakhir.....uih...penat tul rasanya...balik umh mandi solat zohor....apa lagi....ZzZzZz...seround...nk2 cuaca mendung2 ni....
pastu apa lg hujan turun selebat-lebatnya....dalam pada tu abg n SIL aku pun sampai...
diorng tny...nk p mana kita ni...apa kata kita p PD or Melaka....tp abg tak suka ke laut...nk cari sungai...nk cari belah2 Perak sana...masa tu jam dh pukul 6.00 lebih...kelangkabut call resort la...homestay la....plan nk p Sungai Klah Hot Spring Park...resort Sg Klah dh penuh...even homestay pun dh penuh...masa call tu ada gk tanya berapa harganya...kata reception tu utk bilik dalam RM250++ homestay lak dalam RM500-800....takpe cuba lg...cari kt mudah...dapat la kat Feldajaya Trolak...ala yg sebelah MRSM Trolak tu je...
1 rumah utk 4 bilik...semuanya mempunya penghawa dingin dengan harga RM350 sebuah...terdapat jugak private pool...ni mesti budak-budak suka...tp SIL minta diskaun sbb sampai pun dh tentu lewat malam kan...so dapat la RM280.00
Bertolak dari KL jam 7.45pm...jalan jem teruk pulak dari Sungai Besi hingga la nk susur keluar ke Jalan Damansara....fuh...lepas jem je dah jam 9.00 mlm...lepas tu apa lagi berdesup la kan...
nk ke Feldajaya tu kita ambil susur keluar Slim River..lepas tol belok ke kanan....
acara mlm tu kami mengoreng satay...masak nasi n goreng ikan bilis...kat homestay tu semua lengkap...tak perlu risau...bawa saja bahan asas utk memasak....
so hari berikutnya...bgn pg je...terus cari sarapan...jumpa la di gerai dekat simpang Sungai Klah....pastu pusing2 masuk Trolak Utara...tgk kehidupan org2 Felda...dengan keadaan mereka yg sangat maju dan moden...alhamdulillah.....
balik je apa lg...Fiqah dh siap kt dlm pool...Alif apa lg...layan jugak la kan...





 Owner homestay ni bagus...dia sediakan pelampung, bola kecik & besar...pelampung tangan...
so sapa-sapa nk p sini x yah ssh2 nk ambik benda ni bagai...

 boleh nampak kt belakang aku tu MRSM dh...
suasana yg tenang & damai je....


 Pool dh bertambah keahliannya...



 Habis je mandi manda di Pool perjalanan diteruskan ke Sungai Klah Hot Spring...
Kiri Kanan pokok kelapa sawit je....

 Dalam ni ada jugak kampung2...



 Harga tiket....biarlah gambar yg berbicara...
Lepas beli tiket boleh la naik tren yg disediakan....


dh beli tiket...kita kena la pakai gelang ni...



Naik tren...



 Cafetaria...

Jalan utk ke hot spring...
kami pilih nk ke kolam panas dulu...

 yg ni kolam dengan suhu 30.-35 oC
mula2 aku turun melompak gk la...lama2 jd best je...





 Beli telur kat sini...dengan 6 biji RM5.00
nanti diorng bg sudu n kicap...ada jugak black paper tp kena minta la....

 rebus telus dalam 3 minit cukup la...kt penapis telur tu ada nombor...so korang ingat la telur korang kt penapis no berapa...kang tertukar pulak...

 Masa kopek telur tu sila berhati-hati...panas sangat ye.....


 ni pool yg seronok la...x panas....ramai org p sini...

 ada disediakan locker dengan harga 1 token RM3.00
pastu aku x ambil gambar dh...sbbnya kamera dh dok dalam ni...

 Hbs mandi-manda apa lg....singgah makan kt Nasi Bamboo....ramai tul org makan kt sini..kedai ni beroperasi dari jam 10.00 pg sehingga la makan tghr...kiranya awal la ttp...kedai ni tutup pada hari isnin...
nasi ni pulak...aku beli 4 nasi dengan harga RM10.00 so korang akan dapat nasi dalam buluh 4, ulam pucuk ubi rebus, timun, dan serbuk ayam goreng, kuah kari dan sambal...

 Lauk ni pulak korang byr asing2 ye...lauk pauk mmg banyak..
ada kambing salai, kari kambing, rendang ayam hutan, rusa masak lemak, ayam kampung, siput sedut, keladi asam rebus, ikan pekasam....
so korang pilih je....mkn kt sini ala2 hidang....
harga mmg berpatutan....x rugi singgah makan kt sini....



 Balik je kami ikut Kuala Kubu...singgah kt Gohtong Jaya...ada Mini Cameron Highland...


Crown Salad...segar bugar....
Habis je jln n beli makanan kt situ...kami terus balik ke haluan masing2...
aku menghala ke KL, abg aku lak ke Kuantan...
jem teruk betul nk sampai kt Tol Gombak....sampai umh dh pukul 6.30ptg....
Letih dan penat tp mmg seronok sangat....
In Shaa Allah kalau di izinkan...nk p kt sini lagi....mmg seronok sgt...tak rugi kalau ke Sungai Klah Hot Spring ni....
Apap-apa pun Korang
Layan Je....

Mesyuarat & Sambutan Hari Raya KRT Fasa II Sri Penara

Assalammualaikum....
Lama betul tak mengupdated. Bila mana penyakit malas melanda.. bukannya takde cerita nk dikongsikan...banyak sangat...cuma tu la sibuk bebenor....
Aku mulakan dengan cerita dengan sambutan raya KRT Fasa II Sri Penara..banyak topik yg dibincangkan....antaranya yg paling hangat sekali nk buat Family Day la...byk la usul2...bajet yg di bincangkan....

 Barisan AJK KRT 
dari kiri : Polin, Sharul, Apok, Abg Pian (Pengerusi) dan Kak Yati

 Barisan AJK KRT
dari kiri : Fairuz, Mie, Abg Atan, Bob & Kolin

 Ezan, Kak Fauziah, Emma & Ramlee

 Shima (me), Ezan, Emma
Belakang : Kak Wan, Kak Peah & Kak Fauziah


 Ezan sibuknya menyusun makanan yg dibawa. Masing-masing membawa makanan...
byk la makanan di atas meja tu...pilih je mana korang nk makan...

 Diantara barisan AJK KRT Fasa II Sri Penara

Menyelerakan....
Alhamdulillah...semua ahli KRT bersepakat...sepakat membawa berkat..
banyak juadah yg tersedia...selain ahli KRT...org-org lain pun join sama...
sama-sama merasa....
dalam pukul 11.00mlm jugak la habisnya...aku balik ke rumah..
apa lg....ZzZzZz.....
apa-apa pun korang 
Layan Je....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...