Wednesday, July 26, 2017

Alif Sukan SKST 2017


Assalammualaikum...
N3 kali ni psl Sukan tahunan SKST 2017.. punya la lama gambar ni tersimpan sampai aq dh lupa...
Kali ni Alif masuk acara perbarisan bertemakan "Captain America"
Eh..eh..eh... aku pun pakai ikut tema iaitu tema rumah sukan biru la...sbb tahun ni Alif dh ditukarkan ke warna biru...tahun lepas unggu tapi tahun ni unggu sudah pun dibubarkan...

"sakit la hidung pakai topeng ni"




eh..eh...Siti Nordiana pun ada...
kalau nk tahu anak dia ni pun sekolah disini dan menjadi ketua didalam perbarisan tu la


Ni kawan aku Ecah...biru juga coz anak dia rumah biru..

Ni lagi Kak Situ....baju hijau sbb ank dia rumah sukan hijau....
haaaa....tgk betapa mak-mak sgt perihatin dgn hal-hal anak2..sanggup ikut rumah tema anak....

Selain acara perbarisan, Alif pun masuk acara sukaneka...iaitu 2 acara...tp aq mmg dh lupa acara apa...maklum la mmg dh lama simpan cerita ni sampai jd lupa...
erm...apa-apa pun korang
Layan Je
Wassalam..

Nenas Batu

Assalammualaikum...lamanya aq x mengupdate blog....sibuk sangat sekarang ni....
Kali ni aku nak kongsikan pasal pokok nenas...ni bukan nenas biasa...atau pun nenas madu...
Ni namanya nenas batu...selalunya nenas ni digunakan untuk mengubati penyakit batu karang, kencing tak lawas...
Kat rumah mak aq byk...pokok ni senang tumbuh dan menpunyai banyak ank2... daun dia kecil dan pjg...buah pulak berwarna merah jambu...tp bila dah matang bertukar menjadi coklat perang...
Jadi masa ni blh la dipetik....



Ni semua dah sesuai untuk dipetik..

Cara nak buat ubat dia
Nenas dibuang kulit, diblander dan dimasak sampai jadi separuh dari air yg mula2 kita rebus tu
bila dh siap blh la campur dengan gula batu atau diminum macam tu...blh disimpan dalam peti sejuk...
Apa-apa pun Korang
Layan Je
Wassalam...

Friday, February 24, 2017

Diet Oh Diet - Menu Diet Atkins...Alhamdulillah Berjaya...


Assalammualaikum...
Siapa kata nak kurus susah..aku dh pun buktikan nya...dulu mmg susah aku nak kurus...sebulan tu nk turun 2 kilo pun susah...1 hari aku terbaca pasal diet atkins...dlm hati boleh ke aku buat diet ni...mencabar betul ni....takpe la aku cuba...dan bila 1 hari aku terbaca di FB Fafae Mimie..rasa amat amat teruja...apa lagi aku pun wasap la tanya macam mana nak join group tu...
Fafae cuma kenakan bayaran RM20 saja sebulan...owh...apa la sangat RM20 tu kalau betul ia boleh buat aku kurus...dia akan beri segala info, makanan yg boleh dimakan atau tak boleh dimakan...
dah 3 kali aku join group ni sehingga ke hari ini...
Korang lihat la hasilnya serta menu aku yang lulus Fasa 1.

 Ni aku bermula diet bulan 10 2016 dan berat 74.8kg tu dalam bulan Jan 2017
yes....aku berjaya kurangkan 10.2kg...
dan dikala aku menulis blog ini berat aku pun dah berkurangan lagi...In sha Allah tak lama lagi akan cecah ke angka 6....chaiyok....chaiyok....go go kurus.....

 Sarapan : Murtabak Sardin, Green Tea
Lunch : Selar goreng, pak choy rebus + telur
Dinner : Telur Dadar, Green Tea

 Sarapan : Telur Dadar, Green Tea
Lunch : Ayam goreng, timun (yg elok jepun punya ye) Pakchoy + kubis bunga + telur
Dinner : Cucur tauhu atkins

 Sarapan : Telur Dadar
Lunch : Singgang Ikan Tongkol, Sayur Taugeh + telur dadar
Dinner : aku mkn kt luar...hehehe

 Lunch : Ayam goreng, Kangkung goreng

 Sarapan : Murtabak Sardin, Green Tea
Lunch : Cencaru goreng, sayur campo
Dinner : Murtabak Sardin, kangkung goreng

 Sarapan : Telur Mata sambal bilis, green tea
Lunch : Ikan Sambal, Bayam goreng
Dinner ; Telur Dadar

 Sarapan : Murtabak Sardin, Green Tea
Lunch : Sardin Masak Asam Pedas, Taugeh goreng
Dinner : Telo Mata sambal bilis

Sarapan : Telo rebus + sambal bilis, green tea
Lunch : Ayam goreng, scramble egg with mixed chicken,
Daging goreng kunyit, pakchoi grg udang
Dinner : Scramble egg + smabal bilis   





 Lunch : yang ni masa konvo Fatahul, w/p tak clean tapi tak cheat...hokey....











 Lunch : umh kenduri...w/p tak clean takpe...janji tak cheat kan...



ini lah diantara menu diet atkins 
Cuma 1 je korang kalau buat diet ni kena rajin masak sbb nk dapatkan diet yg bersih takde gula, takde serbuk perasa...
Apa-apa pun korang
Layan Je
Wassalam....

Thursday, February 23, 2017

Majlis Konvokesyen Anugerah Pelajar Cemerlang Kali Ke 8 Anjuran Yayasan Addin di Dewan Intim Ipoh


Assalamualaikum...
Ini kisah kesinambungan cerita Konvo Fatahul...kali ni di Dewan Intim Ipoh Perak 



Dari jauh aku ambil gambar Fatahul menerima Sijil dan juga senaskah Al-Quran...
siap org tu bisik2 tanya...rupa2nya tanya umur berapa sebab dia la yang paling kecik sekali menerima anugerah tu...



Kalau tegok senang je kot nk nampak Fatahul kat mana, yang paling kecik je...

Sebahagian pelajar Al-Huffaz dari seluruh MTQ Addin

Kesemua Pengetua MTQ Addin






Alhamdulillah...selesai sudah majlis konvokesyen...
Lepas ni otw balik kampung n terus balik ke KL...
1 pengalaman yang sungguh indah...
Apa-apa pun Korang
Layan Je..
Wassalam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...