Monday, October 28, 2013

Musim Sakit

Salam semua...
peliknya tajuk n3 aku kali ni...salunye musin buah, cuti sekolah, org kawen...
jgn tak tau...sakit ni pun ade musimnya...
tak caya pergi la ke klinik ramai yg sakit...
standard la demam, batuk n selsema...
hari tu aku dilanda sakit tekak yg teramatnye...dekat 3 minggu mcm tu effect sampai ke telinga pun sakit...
minggu ni aku diserang batuk pulak...non stop...sampai perit tekak n dada...
semalam pulak masa balik kerja aku kehujanan...maklumla aku ni merempet pergi kerja...
nk tak nak terpaksa la aku harungi jugak hujan yg lebat tu...
kesian kt ank2 kt umh pulak...
so dlm sakit ni...aku mkn ubat bauk hurix ni...
lepas mkn lega la kejap...pastu jd balik...
jwpnye ni kena p klinik...
takpe la kejap lg aku p klinik sebelum Alif balik sekolah...

ni la ubat batuknye....tiap kali p klinik if doktor nk bg ubat batuk...mesti aku x ambik...sbb aku mkn ubat ni je...yg doktor tu punya buat aku lalaq je nnt...
Apa-apa pun korang
Layan Je...

Sunday, October 27, 2013

Hari Raya Qurban / AidilAdha

Salam Semua...
Ni cerita pasal hari raya qurban aku....aku x la sambut qurban...cuma memeriahkannye...
Pagi-pagi lepas sembahyang raya aku turun ke surau...
Kak Ros tny.."Shima knp lambat turun...la Kak Ros awal-awal dh turun ke...mesti la awal nnt lepas solat raya nk mkn apa..."
So sarapan kami dipagi raya tu Nasi Lemak, Sotong kering sambal, bilis sambal, telur rebus...

 Aku sampai je pg tu...dh penuh org rupanye....nk menunaikan ibadah qurban...

 sarapan yg dh siap tersedia...tp ni belum di kemas lagi.....
nasi lemak, sotong sambal, ikan bilis sambal, telur rebus, kacang goreng, timun dan x ketinggalan karipap ayam..teh tarik....yum..yum..yum....

 lembu yg pertama selamat di qurban kan...semua sekali ada 3 ekor lembu..


 ni aku n akak lupa nama dia...specialnye pasal kami ni..
pagi ni kami berdua yg cuci pinggan mcm x putus-putus je pinggan tu...
haish.....kecut jari-jari aku...

 lepas je hbs qurban tu...mereka bertungkus lumus menyediakan juadah tengahari...sup gearbox...tulang2

 ni antara kaum ibu...kaum lelaki...aku lupa nk snap...sowey....

 knp semua pakai t shirt oren ni....t shirt ni mcm uniform kami la....tu psl kaler oren sume tu...

 Kak Ros tu ia-ia pegang kapak..takutnye....hahahaha...

kawan-kawan aku...dr kiri belakang...
Dayang, Iza, Ina, Aku, Kak Ida, Kak Jah, Akk bj purple tu lupa nama n bj hitam tu dan Kak Peah..
Belah depan tu pulak...
Opah, Kak Ros, Kak Hajjah n Kak Sal...
Love U All.......
Apa-apa korang
Layan je...

Menjelang Malam Hari Raya AidilAdha 2013

Salam semua.....
ni cerita basi aku...basi bukan kerana aku malas nak update / upload cerita...laptop aku slow ya amat....ampun pak gitu.....so aku pun htr la ke workshop..upgarde jadi 2.5G dah...now dh laju...
takde nk loading loading dh...kos cuma RM141.00 saja..murah jugak la...kalau aku tau murah mcm ni dh lama aku htr...tak la menderita weh bila nk mengadap laptop ni...
K aku mulakan cerita hari raya qurban aku thn ni...thn ni aku x balik kg...sbbnye raya jatuh hari selasa...isnin lak aku masih kerja, ank3 pulak rabu dh start sekolah...
balik je dari kerja hari isnin tu...lepas je magrib aku turun ke surau...tlg msk apa yg patut...kali ni mmg aku x msk juadah hari raya...sbbnye aku x feel pun mcm raya...
So aku pun turun la ngan mamber aku Dayang ke surau...ingat kn kami ni antara org yg terlambat...huh...mn tau 1 ummat pun takde...ye la masing-masing sibuk dekat rumah kan....

 ni mamber aku Dayang.....yg tgh dokong anak tu...sebelah tu la org kuat surau Al- Amin...Kak Ros..

 ni la orang-orang nye...tak ramai pun org yg datang...

dh lewat sikit baru la ade org sikit...kirenye habis org-org surau tu berarak la...
Kak Faizah tgh mengacau sambal tumis sotong kering...
yam..yam...sedapnye...
ni la cerita aku menjelang hari raya gurban...terubat jugak la rindu pada kampung halaman...pada mak, abah n Iqhwan....
so esok kite tengok la mcm mn qurban kt Penara ni...
Apa-apa pun korang
Layan je...

Friday, October 11, 2013

Sarapan Pagi Ini @ Nasi Lemak

Salam Semua...
Hari ni hari sabtu...Fatahul pagi-pagi lagi dh ke sekolah ada sukan...
lepas aku sambung tido balik..tp mata x mo lelap...
Pastu pikir apa la aku nk masak utk sarapan pagi ni...nk beli...mls nak turun..lg pun membazir jek...kan sebelum ni aku ade buat n3 pasal berjimat cermat....cewah....
k la...tgk nak buat nasi lemak lah lg pun bahan-bahan semua ada kt umh kan...
apa lagi aku gunting cili kering cuci dan rebus cili tu...goreng ikan bilis, kacang tanah...rebus telur n of course la masak nasi lemak kan...
dan ini lah hasilnya....mmg puas hati...

 Nasi Lemak Versi aku...

 boleh la cuba ye...senang je nak membuatnye....
p/s : abang...nak sikit tak....

meh layan resepi nasi lemak aku...

RESEPI NASI LEMAK

Beras
Santan
Sedikit Halia
Sedikit Bawang yg dimayang
Garam
Air
Daun pandan (aku guna esen pandan)

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS

Ikan bilis yg telah digoreng
cili kering diblander bersama 1 bijik bawang besar , 2 ulas bwg putih dan sedikit belacan
air asam jawa
garam 
gula
1 biji bwg besar yg dimayang
minyak...

** tumis bwg yg dimayang sampai layu
     masukan bahan blender, garam dan gula
     tunggu sampai pecah minyak...dan masuk kan air asam...
     tambah kan sediki air jika hendak berkuah ni terpulang la
     akhir sekali masukan ikan bilis..dan terus masukan sambal ke dalam mangkuk.
     jangan biarkan sambal diatas kuali diatas dapur...haba akan menyebabkan ikan bilis menjadi lemau...

BEBERAPA TELUR REBUS

Selamat Mencuba..
Apa-apa pun korang
Layan je...

Happy Birthday to My Lovely Mother

Selamat Hari jadi Mama...yg ke 61 thn....
ni cite aku kt kg lg...Hari ni aku kena bawa abah ke hospital..lepas balik dari hospital aku ajak HB singgah di Roti Segar Changkat Chermin...apa lg...nk beli kek la...Mama tanya...korang nk buat apa berhenti sini..aku jwp...saja je nk beli roti yg Fatahul pesan....lepas beli kek tu...aku letak dlm bonet kete...bila sampai umh aku sorok-sorok bwk masuk bilik...
mama tanya tu apa...mcm kotak kek jek...aik...mata rabun-rabun pun leh tau kek ke...
so HB kata skg la...
aku pun bwk kek letak atas meja...mama cepat la potong kek...
sape punya kek ni..mama punya la...kan hari ni hari jadi mama...owh...ye ke...
so mama pun baca doa...dan apa lagi lepas mama potong kek tu...kami pun ngap la...

 ni la kek harijadi mama aku...kek coklat...kek ni murah je RM32 je...sedap berbanding dengan kek kat Mother Kek House kt Ayer Tawar.

 ni kek pertama seumur hidup mama aku...sebelum ni kami tak pernah nak sambut pun...
 Mama tgk sini dulu...

Mama potong kek...pastu kami pun ngap...tp mkn sorang sepotong je...selebih nye mama bg pada jiran-jiran...
Semoga mama panjang umur dan dimurahkan rezeki sebagaimana mama selalu mendoakan aku dan juga keluarga ke....
Amin.....
apa-apa pun korang
Layan je...

Balik Kampung...Yeah....

Ari ahad....aku nk balik kg...tp kena tunggu HB balik dulu la...dia kerja hari ni...so pg2 ahad ni ape yg aku nk msk utk sarapan ni erk.....haaaaaa......jagung ade lg setongko; dlm fridge kn....so buat cucur jagung la...lg pun dh lama aku x mkn cucur jagung....

ni la cucur jagung aku..mkn panas-panas sedap...

 

lepas je HB balik kj...kami terus bergerak ke kampung...kampung aku dekat je...kt Bota...takde kiri kanan erk...knp aku balik kg hari ahad bukannye sabtu...aku ambik cuti ari isnin tu...nk htr abah aku ke hospital Manjung...nk letak ubat mata...x kn abah aku nk drive kot...sah-sah time tu mata dia kelabu kan...
ok ni cite masa aku OTW nk ke kg tu...aku lalu ikut Tanjung Malim..ingat nk mkn kt Yik Mun...pikir-pikir tak mau la...menu dia blh tahan mahalnye....so kami dh berape org kn...so jln terus lg...ternampak Nasi Ayam Fa...fa ape erk...lupa nama dia...tp yg aku tau sebelah kedai tomyam perahu pecah...hahahaha...unik kn nama kedai tu...senang nk ingat...kirenye selepas jejantas jln kaki sebelum KFC....
Dek kerana kelaparan aku tak sempat nk snap gambo...aku, HB n Fatahul mkn nasi ayam...Alif nasi ayam kosong n Nadia mkn keo teow sup...

 Huh....licin weh...mmg tgh kelaparan...time ni kul 6.00pm kot tak silap aku....mana taknye dh la tghr cuma mkn nugget jek...
Alif tgh kusyuk menghirup kuah sup...sedap la tu kan...

 Ni pinggan Fatahul...serabai jek...tp apa-apa pun kami semua menyukainya....andai bagaimana...

 ni bihun sup aku...
aik knp tiba2 ade bihun sup pulak...aku melantak 2 pingan ke....
dak aik...ni makanan aku yg kami mkn sekali lg time balik ke KL...

 Keo Teow sup...Nadia punya...

 Ni sup tulang...aku jugak melantak...HB x mo..darah tinggi katanye...

Ni nasi ayam...HB punya....

Disebabkan aku ni sakit tekak...dh dekat 2 minggu x baik-baik jugak...mkn rasa lain jek...
Makanan ni berserta dengan air tak sampai pun rm30 murah kan...kt KL mn nk dpt mcm ni punya murah kan..
Ni cite psl abah aku yg pegi sepital tu...abah aku kena operate buang selaput pada 07/01/14...dan mak aku pulak kena operate ganti kanta pada 17/10/13 ni...lepas raya haji la...
tp jgn salah paham...ingat kan org tua-tua je ade problem mata ni...org muda pun ade jugak
erm......
Apa-apa pun korang
Layan je...

Happy Birthday to Fatahul

Salam Semua...
Hari ni sabtu 05/10/13 birthday Fatahul yg ke 11 tahun...aku kerja hari ni...sabtu minggu pertama...
hari HB janji nk belanja mkn...so sambut sekali la birthday aku n Fatahul...
petang kami ke Nilai...nk beli tikar kat situ...murah la sikit kot nk dibandingkan ngan KL ni...so sampai je Nilai 3, aku ckp kt HB mkn dulu la...lapar...so kami pergi ke Roti Canai Layan Diri Tampin...
mmg selalu kami ke Nilai 3 mesti mkn kt situ...
Makanan kt sini murah je...sekeping roti canai cuma RM0.70 sekeping...nasi lemak bungkus daun pisang cuma RM1.00...murah kan....aku mmg suka mkn kt kedai2 yg murah mcm ni...hehehe...

 "Alif tgk sini..." Alif tak suka sbb tgh syok mkn...Alif blh hbs kan 1 1/2 keping...tp kurang-kurang pun 1 keping mesti hbs punya...roti canai ni tak liat mcm sstgh roti canai kt kedai mamak tu..

Korang nmpk kn....Layan diri...so syok kan...kita blh tambahkan kuah ke sambal ke lebih-lebih...
(kot tokey kedai ni terbaca blog aku yg x bape glamer ni...ingat ye sy mempromosikan gerai anda)
Lokasi kedai ni senang je...dalam pasar Nilai 3...bukan medan selera tu ye...
Lg 1 sebelah je ngan surau...so senang la...lepas je mkn2...blh terus ke surau berhampiran...

Yang tak syoknye...ni la makan-makan yg HB janji kan...
Huh.....tak suka....
So nk mengembirakan hati Fatahul....masa OTW balik ke KL aku singgah di McD highway sungai besi...ala yg dlm petronas tu dekat ngan astro tu la...
so gambo McD aku x sempat nk snap...
dpt je McD tu terus ngap....
Mcm biasa la skg ni tgh menperkatakan McD GCB kan...yg tu la aku order...
Apa-apa pun korang
Layan je...

Jagung

Salam Semua....
selalunye n3 aku n3 basi je kan...tp takpe la janji blog kesayangan ku ni berupdate...
ni cite ari jumaat minggu lepas..04/10/13. Balik je dr kj..dok pikir la ape la nk dimsk utk dinner mlm ni..
so sementara nk tunggu lift senggal tu aku tgk ade apek jual jagung....longgok2 atas meja...aku mls nk ambik pot pun...pastu dgr apek tu kata...."jagung mulah....anam bijik lima linggit...."
owh murah dlm hati aku...

Aku  : Apek mcm mn kira ini jagung
Apek : anam bijik lima linggit...
Aku : boleh pilih ke? saya mau yg muda punya...
Apek : bole...sume pun muda....
Aku : Hehehe.....
so balik je umh ape lg...mula la operasi...jagung aku rebus je...sememangnye aku suka mkn jagung...Alif lg la  masa dalam perut lagi suka mkn jagung...

 ni la jagung dia...aku cuma rebus 5 bijik je..

segar kn jagung ni...tu knp gambo kelabu tu...mana taknye..jagung tu panas berwap...kena lense kamera aku...
mesti korang tertanya-tanya...lg sebijik jagung tu aku buat ape kan...
kejap aku cite...
Apa-apa pun...
Korang layan je...

Wednesday, October 2, 2013

Donut Coklat

Hari ahad lepas aku buat donut untuk minum petang...aku tanya ank3 ku donut versi apa diorng nk mkn...asyik gula je bosan pulak....versi coklat la mama...
Ok kebetulan semua bahan-bahan tu mmg ade kt umh aku ni..
Apa lg aku pun cari la resepi yg mn sesuai...kdg2 ade resepi yg keras, liat dan sebagainye...aku ambik resepi di blog Emilia Puteri...ok jugak...cuma aku gantikan telu kepada softene....
Donut ni yg lecehnye time nk menguli la kan...pastu perap...pastu uli balik....last sekali br la boleh di canai n diterap ngan acuan donut.


 ni la dia rupa donut aku...

comot-comot je aku tgk :)

2 org bdk yg dh tak sabar nak ngap donut aku....tgk 4 bijik tadi...tinggal 1 je lg...so 1 lg sape ngap...Nadia la sape lg...actually byk ketuk aku buat...tp nk ambik gambo aku tayang la 4 bijik je...nk bg korang terliur la...hehehe...
Apa-apa pun korang
Layan Je.

Kek Lumut Sarawak Versi Kukus

N3 aku kali ni psl mkn pulak..tp kirenye n3 dh basi la...coz Kek ni aku buat masa ari sabtu lepas...tak tahu apa yg nk dibuat sabtu tu...nk berjalan malas la coz tak bape sihat kan...so aku pun menggoogle la kek apa yang akan aku jadikan mangsa percubaan aku kan...kali ni ni buat versi kukus je la...mls nk angkut oven dr atas alamari...
Kek Coklat Moist...aku dh bosan salu dh buat...mcm resepi kek coklat aku dh try..
erm....bila aku tgk Kek Lumut ni bahan dia mudah je...yg penting tak ssh sgt cr buatan dia...
aku pun ajak kakak pergi Hero cari bahan-bahan yg kurang dlm simpanan aku la...kot kang mcm mn nk buatkan...
Lagi 1 kek ni Kek Lumut bukan nya asal dr Lumut Manjung tu tau...so org2 Perak jgn tertipu ye...mula-mula ank aku pun ingat kek ni dr Lumut....kalau ikan bilis ke, udang kering ke, satay ikan ke...blh la kata dari Lumut (pangkor) ye...sbbnye kan ada 1 mee ni nama dia Mee Pangkor...so org yg sewaktu dengannye je yg tau mee pangkor ni..nnt la aku buat mee pangkor ni...tu pun kot aku teringan nk beli masa balik kg nnt...k la sambung balik psl kek lumut ni ye...

 ni Kek Lumut aku yg br dikeluarkan dr pengukus...

 bila dah sejuk aku terbalikkan kek tu...erm...baru nampak hensome kan...belah atas merekah...
kih...kih...kih...time ni aroma kek tu menyelerakan...bau pandan kan..

 dh potong....mama blh mkn ke...jap....mama nk ambik gambo dulu...yg pastinye ank2 aku dh x sabar nk ngap...kenapa kek ni hijau...ni kek sayo ke....

Nadia lak...rasa mcm kek lapis je....mmg la coz kek ni kn kek sarawak so mmg x lari la rasa dia kan...
So apa-apa pun korang 
Layan Je..

RESEPI KEK LUMUT

1 cwn tepung gandum
1 cwn horlick
3/4 cwn gula
250 gram mentega
4 biji telur ayam (A)
pewarna hijau @pandan emulco
4 sudu seri kaya
1/4 cwn susu pekat
1 sk esen vanila

Cara-caranye...
Aku mls la nk taip byk2...rasanye kt blog yg lain dh byk yg cerita kan

Resepi ni aku ambik di blog sape tah aku dh lupa...tp aku suka baca blog Dayang Jack byk betul kek yg dia buat....Terima Kasih....

Happy Birthday To Me 01/10/2013

 Semalam hari jadi aku yg ke ehem..ehem...biar lah rahsia (versi mcm lagu Siti Nurhaliza) hahahaha...pagi-pagi before nk gi keje...HB wish.."Happy Birthday Ayang....mlm ni kita p mkn erk.. ala x blh nk p mkn coz ayang tak sihat lagi...sakit tekak, sakit telinga...sabtu ni je la p mkn2 ...sekali sambut birthday Fatahul ye..." Ok kata HB....aik akk p sekolah je tak wish kt mama ke dlm hati berkata....Fatahul jgn harap la...apa pun tak tau tak ingat...Alif....2X5 la ngan Fatahul....
Bila sampai kat ofis on je FB byk kwn2 dh wish kt wall FB aku...ingat jugak korang kat aku ye...ape2 pun aku nk ucap terima kasih byk2 atas ingatan tulus ikhlas yg korang berikan...aku berharap agar kehidupan korang lebih sejahtera aman sentosa...amin....
Ptg balik kj aku tny HB...
Aku : tak belanja mkn ke
HB  : kata tak nak...tekak sakit mulut sakit la..
Aku : Ala beli burger kat Ezan je...tak kan x blh kot..
HB  : OK...nk burger apa..
Aku : Ayang nk benjo..tp tny Ezan telo basuh tak (hehehe...)
         Nadia, Fatahul hot dog...Alif terpulanglah...
HB  : Ok....

Bila HB bwk balik je burger...Alif sibuk nk mkn...lapar...Alif ni always lapar...pantang tgk org mkn mesti dia tumpang...dlm dok kejap ye kejap ye...dia dh bukak dulu bungkusan burger tu...syok je dia mkn...aik tgk mcm benjo je...Alif!!!...tu benjo mama punya kan...it's ok la ...continue mkn je la...sian pulak sbb dh syok mkn kn...HB ckp ayang mkn burger daging la...k la...mama mkn burger daging...baru mkn 2 gigit....adoiyai....sakit nye mulut...x blh nganga n kunyah...sakit mulut n telinga...terus tukar ngan Fatahul...mkn hot dog tu pun terkial2 nk hbs....adoiyai....sakit nye....mlm tu jugak p farmasi cari ubat....dpt je mkn ubat lega rasanye....
haaaaa....ni cite besday card aku....ok balik je keje Nadia bisik kat Alif..pastu Alif cakap "selamat hari jadi mama...." ucap je aku tny...kakak takde apa2 ke utk mama....takde...org mintak duit kat abah...abah tak kasi smlm...so akk buat la kad sendiri...patut la dlm tong sampah aku tgk byk kertas gunting...tah byk mn la kesalahan masa nk buat kad tu....anyway thanks akk...cantik kad ni w/p handmade lebih berharga dari beli jenama duta greeting card tu...hehehehe...so aku pun scan kt ofis x mo nnt hilang kad ni...atleast ade kenangankan....Fatahul pulak...apa hadiah nk bg kt mama...ok mlm ni org pijak (picit) mama ye...alahai kesian pulak dh la ada exam UPKK ngan homework sek keb belambak lg....k lah x payah la pijak...

Bunga Tulip...aku suka bunga tulip selain bunga lavender warna merah lagi...kot bunga lavender mesti la akk x pandai buat kan...complicated sikit kan...
ni antara kata-kata yg di tulis....

Mama also love u so much coz u only 1 (daughter)
Muah......

erm....x sabar nak tunggu sabtu ni...nak mkn busat.....hahahaha..
Apa-apa korang 
Layan Je...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...