Tuesday, September 16, 2014

Ikan Bakar Parameswara Umbai

Ini cerita kesinambungan percutian ke Melaka...kami pergi ke Alai rupa2 kedai Haji Musa belum buka lg...belum buka or tutup tak pasti la...coz masa tu kami datang dalam pukul 5.00 ptg mcm tu..
dengan hampanye kami terus kan perjalanan ke Umbai...bila nmpk je sign board ikan bakar Umbai...jalan terus2...sampai situ je dikenakan RM1.00 utk parking...situ byk gk gerai2 ikan bakar...
aku lak ternampak gerai Ikan Bakar Parameswara...ramai gk la pembaca blog mkn kt situ...aku pun ajak HB mkn kt situ...kite cuba mcm mn rasanye....

 Masa ni org x ramai lg...masih awal lg kn...

 Ikan yg segar2...cth hidangan...mcm tu blh nmpk harganye....

 Ketam....sayur, kerabu pun ada...kirenye byk pilihan makanan disini...

 1st kite sampai...sila cr meja dulu...pastu baru la pilih apa yg kite nk...
Buah ni mula2 aku ingatkan percuma rupanye kena byr...RM4.00
tp kalau x mo..jgn diusik w/p seketul...

 Kuah kicap cili n air asam...sedap...

 Pemandangan petang dari meja makan kami...

 Sotong Bakar Cili...(bakar ke...)

 Sotong Goreng Tepung...
RM43.90


 Sup Taufu...ni sedap...panas2 mkn...
RM9.00


 Lala Goreng Bercili
RM12.00
 Cencaru Goreng Bercili
RM9.00
Nasi Putih : RM7.00 (5 pinggan)
Air Teh O Ais Limau 2, Air Tembikai : RM6.10


Semuanye bercili kan..nasib perut x meragam...Jumlah keseluruhan mkn pd mlm tu RM90.00
Tp mcm mn pun aku masih suka Haji Musa punya....
Lain kali lah pergi lg...
Tak salah kalau kite nk memcubakan...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Percutian Ke Melaka 21/08/14-22/08/14

Assalamualaikum...Salam Sejahtera Semua....
Ni cerita percutian aku sekeluarga....di mana ye...di mana lagi kalau bukan ke Melaka la...
selalu bagat sih kami ke mari...kerna tempat ini aman dan menarik sih.....
K la kali ni macam biasa percutian di bermalam...kali ni kami bermalam di Homestay Akma Pandan Perdana Jalan Pokok Mangga Melaka...Harga...nye cuma RM100++ saja x sampai pun RM200.00
aku x blh la bg tepat2 hargani coz aku ni genuine customer dpt diskaun sikit...heheheh...
Mcm biasa berurusan dgn owner ni paling mudah...kot sampai saja kt Bandar Melaka call saja org tu...
Sebelum ke homestay kami p cari Klebang Original Coconut Shake...
Gambo takde aku x ambik...Harga RM2.50 saja...bg yg nk mkn di situ boleh masuk kedalam...selain coconut shake ade lg makanan lain kt situ...
tp bg yg nk tapau beli je di gerai luar tu yg kt tepi jalan...line Q mmg pjg tp sekejap je...coz ramai pekerjanye...lepas je hbs membeli aku terus ke Homestay sebelum tu singgah beli nasi ayam dulu sebelum masuk ke Pandan Perdana....
Lepas je mkn...apa lg membuta la kan....
Perjalanan dari KL sampai la ke Melaka hujan x berhenti2...

Diantara suasana dalaman homestay Akma.....

Lepas je bgn dr membuta kami buat keputusan utk pergi ke Masjid Selat...Lokasi senang je...(kot nk ikut kan aku pun x tahu...sbb ari tu naik Duck Cruise dia ikut situ so aku tahu la...)
Masjid Selat ni Subhanallah...cantik sungguh rekaan dalaman dan luarannya...

Pun ada Rest N Go...aku pun mencuba la sementara nk tunggu waktu asar kan....sambil2 tu meninjau sekeliling Masjid ni la....Lepas je solat asar kami terus ke Alai...mcm biasa la nk makan kt Gerai Haji Musa...tp.........cerita ni tergantung...coz aku masukkan kt topik lain ye...


Lepas je makan kami ke Pasar Malam berhadapan dengan Menara Taming Sari...
Cuma beli brg mkn apa yg patut...kami bergerak pulang ke homestay..

Keesokkan pg nye...kami menuju ke Muzium Kapal Selam...Lokasi...menuju ke Pantai Klebang korang blh nmpk byk bas2 lama di parking kt situ...so masuk je situ..blh nmpk signboard Muzium Kapal Selam...Jalan nk menuju ke situ...mcm menuju ke kontrak la...belum berturap...hanya jln berbatu2 saja.....
tiket masuk...
Dewasa : RM3.00
Kanak-kanak : RM1.00
Hbs je..kami menuju ke Port Dickson pulak...lepak2 disitu...


Lepak2 mkn rambutan n pisang....
Pastu balik ke rumah...

Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Sunday, September 14, 2014

Hari Raya Aidilfitri 2014

Assalamualaikum.....
Maaf lama betul tak mengupdate blog ku ini...rasanye aku off sebelum puasa sampai la ke hari ni...
Mmg betul2 bz aku ni...nk menaip nak mengupload gambar lagi...
So hari ni aku free sikit sambil layan Buletin Utama n nak tunggu AF ni aku taip la cite2 aku yg dh basi ni....
Ni la serba sedikit cerita hari raya aku untuk tahun 2014 ni...
Meh layan....

Alif & Piqah...




 Me & Alif...

 Me & Piqah...

 Alif, Piqah & SIL

 Ni cerita raya ke 2...kami ke rumah Jana kt Taman Klebang Ipoh...nampaknye Jana dah sihat dari sakitnye....susah payah dia menhidangkan juadah kt kami ni...
TQ ye tuan rumah...hehehe..
Ni My Bro & His Wf...













 Ni la suasana raya kt rumah mak...

 Nadia & Shahirah...



 ni gambar suka suki Nadia & Shahirah...sukahati korang je snap guna kamera mama...

 Masa raya ke 4 Shahriman mesej kat aku nk join p umh Faiz dgn mamber2 yg lain tak..
ok je kata aku tp aku nk p Manong dulu nk p umh Kak Sal....
Kat umh Kak Sal terhidang rendang rusa & ayam belanda aka Otrich...sedapnye....ada durian rambutan...lepas tu aku OTW balik n call Shahriman dulu..."wait for me..." pergi kt rumah Shahriman jap...tumpang solat asar...omak ai...ganak n parunanya rumah....erm....aku entah bila la dpt ni..
Aku follow Shahriman ke rumah Faiz kat Lubuk Pusing...sampai je Suhaimi dh ade kt situ...tak lama datang Wahyuddin merempet je dia sorang2...
Faiz bz beno...buat lemang...ade gk la bihun sup tulang...Faiz kata dia yg masak..
Faiz : Shima...ok tak sup tulang aku...
Aku : Sambil tunjuk tangan...aku kata ok...
Faiz : Ye ke ni...
Aku : Ye...kot tak aku x kn makan...
dah nk Magrib ni..kami dh nk balik ni...Faiz cakap sori la kawan2..lemang still tak masak lagi...belah je tadi berderai lg pulut tu..takpe la Faiz ni pun dh cukup...
Macam biasa la sebelum balik kami bergambar dulu...tak sah la kot x bergambar kan....

 dari kiri Suhaimi & Fanily, Shahriman & Wf, Faiz, Wahyuddin, my HB & Me...

tak habis lagi berborak...sambung berborak kt luar pulak...weh...udah2 la tu...moh balik dh nk magrib ni....
Dan aku balik ke KL hari Jumaat coz sabtu aku kerja half day...
pastu bos htr msj cakap this sat not working postpone on 30/08/2014 stock take...
haish....
apa2 pun aku tetap balik ke KL jumaat jugak la...
so 2 hari berehat kt rumah lepak2 n basuh baju yg berlambak tu....
apa-apa pun korang
Layan je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...