Wednesday, February 26, 2014

Percutian ke Melaka @ 22/02/2014 Part 2

Ini cerita kesinambungan aku ke Melaka...
Erm...selepas menaiki Duck Cuise tu kami masih pusing jalan kaki dia kawasan Sungai Melaka...hajat dihati nak naik River Cruise or Taming Sari..
tp x jadi lah...dh biasa sangat naik...
Sambil2 tu kami beli cendol dan makan dodol panas...tp hari tu dodol tak panas sbb mesin rosak kata bdk penjual tu...lupa nk ckp....selain ke situ....kami ade jugak pergi ke Kedai Tan Kim Hock...mmg kemestian ke situ untuk mencari jajan....Alif mcm biasa mmg suka dengan candi kelapa...dlm buah plastik kelapa lg...
So perjalanan di teruskan ke Alai...apa lg mencari seafood la kan....
Masa 1st time aku dtg tu dh mlm so x bape nk cam jalan kan,...
Lokasi sungguh senang...dr Ujung Pasir jln terus sampai la ke penghujung jalan...ke kiri Jln Alai..ke kanan Jalan Alai...
so ambil ke kanan...nmpk sekolah di sebelah kiri teruskan lg..melalui jambatan...dlm beberape meter je blh nmpk pintu gerbang atau Ikan Bakar MBSM....kat pintu gerbang tu ada tertera Crystal Bay..or Taman Alai Perdana....so parking kereta dikenakan bayaran RM1..
korang blh cari gerai Haji Musa....besar gerai dia....ramai betul org pergi situ
Selain service yg cepat, sedap....dah tentu la murah kan....


 Lala masak cili berharga : RM20.00

Ketam masak Stim RM18.50 seekor saja...bersaiz telapak tgn ye...
Selain tu ade lg Ikan siakap berharga RM24.80
Sotong Goreng Tepung RM18.00
Dengan Ait teh o ais limau dan jugk nasi kesemua sekali berjumlah RM91.90...
Gambo kurang memuaskan disebabkan camera hbs bateri...aku x bape suka ambik pic guna hp...
Berbaloikan...kami mkn sampai puas...otak-otak dan jeli kelapa mmg x sentuh...takut kekeyangan nnt...
menjadi trend org melaka...mkn ikan bakar dengan nasi lemak....aku mkn sebungkus n HB mkn sebungkus...tp bg aku nasi lemak kurang kick...sambal pedas sangat...
aku rasa puashati berbanding aku mkn kt gerai yg pertama tu yg service lama, rasa tah apa-apa...mahal pulak tu...sampai RM100...hari ni ade ketam pun x sampai RM100...
Lepas je mkn...mlm masih awal...anak3 sibuk ajak ke fun fair....apa lg kopak lg la duit cik HB ku...melayan bdk2 ni kan....nasib baik ajak p fun fair...kalu GH lg la teruk kn...
Lepas tu kami balik ke homestay....esoknye perjalanan diteruskan ke PD...perjalanan diteruskan ke Shah Alam...lepas beli barang yg dihajati oleh Nadia...mkn mlm kt Shah Alam...dh lama x mkn kt situ....
dan balik ke rumah...
so kali ni HB mmg kopak la ye.....
Thanks coz belanja ayang n ank3...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Percutian Ke Melaka @ 22/02/2014

Salam Semua...
Lama sungguh aku tak mengupdated blog kesayangan ku ini...
Disebabkan tugasan, urusan anak2 lg...so aku gagahkan jugak untuk menaip tu pun setelah Nadia & Fatahul pegi tuition...Cerita aku yg terakhir hari tu..aku ke PD..haaaa...ini kali ke Melaka pulak lah ye....so bila nk ke CH ni....erm...nnt2 la dulu...
Awal sabtu kami dh bertolak ke Melaka...mula2 ajak HB ikut jln dalam...berhenti kt McD Semenyeh...so pg ni sarapan McD la pulak ye....Pastu perjalanan diteruskan...HB ckp if ikut jln dalam jauh sgt...baik ikut highway je...silp2 kul 12 br sampai Melaka...
So lepas pekan Seremban perjalanan diteruskan menggunakan highway PLUS.....sampai je kat R & R Senawang...mesti singgah...beli pau...itu kewajipan kalau ke Melaka...masa tu br je pukul 10.30am pau tu belum dikukus sepenuhnye...tp x kn nk tunggu kan...beli je la...
So kami sampai di Ayer Keroh Melaka lebih kurang jam 11.30am...terus decide pegi kt Taman Mini Malaysia...Malaysia je tau Asean takde...dlm penyenglenggaraan.
Aku rasa lebih 5 thn x dtg sini...tempat dh cantik...maklum la tahun 2014 Tahun Melawat Melaka..
Ok tiket nk masuk ni...with my kad ye..
Dewasa : RM15.00
Nadia : RM10.00
Kanak-Kanak : RM8.00
Meh layan gambo yg aku ambik ni...

 Rumah Dari kiri Pulau Pinang, Perlis Dan Kedah

 Ni pulak Rumah Perak..so kami lepak kt dalam rumah ni sekejap....

 ni pulak Rumah Selangor. Dalam rumah ni ada jualan...Roti Jala...untuk 1 family RM12.00 (10 pcs roti jala dengan Semangkuk kecil kari ayam dan seteko kopi O)
Rasa mmg terbaek...harga...biasa la dh mkn tempat pelancongkan....

 Rumah Melaka...ada jualan jugak...Tart Nenas...ala biskut tart nenas tu la...ada dodol....sagun....aku x beli pun....
Fatahul : Kenapa tangga umh Melaka ni lain pada yg lain...
Mama : Biasa la tu trademark org Melaka...biar umh papan...tangga tetap batu...

 Rumah Johor...tepi dinding rumah tu ade hiasan kuda kepang, alat-alat muzik...

 Rumah Pahang, Terengganu dan Kelantan...
 Dari kiri Rumah Sabah tp x blh masuk...sbb rumah tengah dibaikpulih...dan rumah panjang Sarawak..

 Keadaan dalaman rumah panjang Sarawak...mmg byk bilik la....kalau nk ikutkan lantai rumah ni dulu buluh...tp dh digantikan ngan papan...mcm kat beranda...masih dikekalkan buluh...

 Pukul 12.00 ada pertunjukan kebudayaan ...

 So dh takde aktiviti nk buat.....ank3 aku naik kuda la...1 orang RM10.00

 Fatahul mmg takut...terjerit2 atas kuda...Alif relex je...syok kata Alif....
Masa kt Taman Mini...owner Homestay Mas Merah dh msj kt mn aku berada skrg....
ni dh kali ke 2 aku menginap di Homestay ni...
Pertama di Homestay Mas Merah Taman Kenanga...harga...erm..aku x leh la nk ckp...coz owner ni bg special price kt regular customer...
Kali ke 2 ni...aku menginap di Homestay Fansuri di Tmn Bukit Katil Indah...
Bagi sape2 yg berminat blh la contact direct owner ni layari FB mereka Homestay Mas Merah...so kt situ ada detail2 nye ye....Owner homestay ni sempoi je...x cerewet nk berurusan dgn beliau..
Pastu aku ckp kt HB x mo la berehat...lepas je check in...kami teruskan perjalan ke Perkampungan Hang Tuah....

 Perkampungan Hang Tuah...Telaga Hang Tuah...
Bagi aku perkampungan ni mmg menarik....ada aura ketenagan bila berada disini...

Selama kami ke Melaka tak pernah pun naik Duck Cruise ni....ni la 1st time nk naik...
Harga tiket utk Duck Cruise ni with My Kad la ye...
Dewasa : RM38.00
Nadia : RM28.00
Kanak-Kanak : RM22.00
Perjalanan dan pelayaran mengambil masa lebih kurang 45 minit...
Pemandangan di lautan...aku terpegun dengan pulau Perempuan Mengandung....mmg nmpk real...kuasa tuhan kan.......
Lepas ni aku sambung part 2 pulak...
Penat dh menaip...dimana kami mkn malam pulak nye...dh dimana aku lepak lepas mkn mlm....
Apa-apa pun korang 
Layan Je...

Sunday, February 2, 2014

Jalan-Jalan ke PD @ 01/02/2014

Salam Semua...
cite aku takde lain...asyik jalan p PD...Melaka, CH.....
Nadia cakap takde tempat lain ke nk pegi...
Biasa la dh dok KL ni kt mn lg nk berhibur selain tempat-tempat tu kan...
So dikesempatan cuti CNY memerangkap Hari Wilayah aku ajak cik HB ke PD...saja...lg pun malam minggu mmg best ke situ...lepas di tepi pantai....sambil tengok gelagat pengunjung kat situ...
HB tanya p PD ni nk ikut jalan mana...salu aku jwp entah mls nk decide...buatnye aku decide...tiba2 jln tu jem...aku lak yg kena...lg pun bukan aku yg jd driver nye...ngeh...ngeh...ngeh...
HB mmg suka kalau ke PD guna highway LEKAS...turun pekan Seremban pastu masuk balik highway PD sampai la ke roundabout pekan PD tu....
Sampai je situ...alamak byk nye kete menghala ke Teluk Kemang ni...mmg jem giler ni...sure hotel penuh ni...before that HB ada tny nk p PD ni nk tido sana ke,....malas aku kata kang 22hb ni nk p Melaka...Melaka lg....biasa la kan....
Ok la...sampai je kt situ aku ckp kt HB kite p mkn Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy la...lg pun x mkn lg tengahari ni....so cerita sebelum tu aku kn buat sosej roll...itu la makanan bekalan aku ke PD sebenarnye..
Sampai kt NKAPC tu x bape ramai org...
Aku mcm biasa mengorder la...tp makanan dia simple je..x yah la nk beriya-iya order air pelik2...yg ada cuma air tembikai, apple n mineral water jek...

 dulu masa baru-baru buka kedai ni kecik jek...guna payung jek...skg ni dh maju...weken siap ada band lg...so time mkn tu seronok je layan lagi
Hiasan kedai pun byk ala-ala cowboy...pekerja siap pakai topi cowboy lg...

eh...awat ayam tu kurang...mn tak nye baru aku terkial-kial ambik gambar...diorang dh sambar dulu ayam tu...Alif lak mama tak habis-habis nk tangkap gambar...orng nk mkn tau tak....huhuhu...kurang asam....
 ni la dia harga nasi nye...1 set RM5.00
korang blh dapat 1 mangkuk nasi, 1 mangkuk sup dan ayam panggang...
Aku memesan 1 ekor ayam, nasi 6 dan air mineral 6. masa dh separuh mkn tu aku add lg ayam 1/2 ekor.
Mesti korang pelik kan...byknye aku melantak...jgn korang tak tau...ayam tu kecik comei jek...bukan besar gedabak tu..maybe berat ayam tu dlm 1 kilo je kot...
Semua sekali RM37.00 sahaja...kot tak silap sekor ayam berharga RM18.00
yg specialnye dah tentu la sos tu....mmg terbaek....

 kenapa Alif buat telinga mcm tu....sbbnye dia nk tiru telinga lembu tu....tp sebenarnye bukan telinga tanduk lembut je...eh...jap..jap...kot ade tanduk bukan ke kerbau....entah la...layan jek...

 weh...tgk sini...nk ambik gambo dulu...huh...semua dh kelaparan la tu..
aku nk ambil gambo live band tu...HB aku interprem la pulak....
Sebelum mknan sampai ambik gambo dulu ngan cik HB...tu awat gelak beso tu...ooooo...nk tung-tung bayo mkn yek....

 Gambar tepi kedai.....

 Lepas je mkn...masih awal lg ni...p layan jap kareoke kt PD jap...sejam jek...pastu p pasar mlm...kemestian bila ke PD la....byk tul kete...jem nk parking pun susah....last2 dpt gk parking kt tepi Hotel Seri Malaysia...tp situ gelap sikit la....kena la jln kaki jauh sikit la....p pasar mlm beli otak-otak, putu piring dan ice blanded...aku tertarik pakcik ni jual otak-otak...slow jek...kot org ramai mau berpeluh pakcik ni...erm...mcm ni la org nk cr rezeki yg halal kan....hbs membeli apa lg cari pot kt tepi pantai la jwp nye....

 Bentang tikar..aku pun mcm biasa la dok luruskan kaki...yg lain-lain mkn la...selain dr membeli kt psr mlm...aku ade bwk air teh, sosej roll with sardin, keo teow goreng, cucur jagung dan buah limau...
makan sampai kekenyangan...Alif lak x mkn sangat lebih suka nk main buih sabun...tp bukan pandai tiup sangat pun....suka hati...jgn kacau mama dh la....sib baik ade yg melayan....

Fatahul lak take over tiup buih...Alif lak tangkap buih2 sabun tu....
aku pulang ke KL dalam pukul 10.30 mlm...jem jugak kt high...coz time balik HB guna Highway PLUS...ingat tak jem....mlm2 HB x suka ikut highway LEKAS...sunyi n gelap kata HB...tak ramai yg lalu....
Sampai je umh dh pukul 12.00 mlm...
mengantuknye.....
Apa-apa pun Korang
Layan je..

Sosej Roll With Sambal Sardin

Salam Semua...
dh beberape hari aku tak mengupdate blog kesayangan ku ini....
W/p dlm cuti panjang cny...tp disebabkan sibuk memasak, mengemas rumah...mlm2 lak layan cerita kat astro...selain tu sibuk membaca novel "Bukan Kerana Aku Tak Cinta"...tak hbs2 lg doki bc...salunye novel aku pun 2 / 3 hari mesti hbs dh...
dh cuti-cuti ni tak kan aku nk masak yg simple2 je...sian pulak kt HB n ank3 aku tu...
Nadia lak sibuk suruh buat Roti Jala berintikan sambal sardin....ish...malasnye nk menjala pastu nk mengulung lg....nk dibuatkan puff sardin...dia lak takmo...mls la...nk angkat2 oven utk mama...untuk pengetahuan oven aku ni main letak atas lemari...maklum la umh aku tu ciput jek...tp hati besar nk kn mcm2 kt dapur tu...
senang-senang mama wat kan sosej roll je la tp berintikan sardin...ok tak...
apa-apa je la.....
dan ini lah hasilnye...

 Tara....ini lah dia Sosej Roll with Sambal Sardin


mudah saja nk membuatnye...
meh layan resepi ni

RESEPI SOSEJ ROLL WITH SAMBAL SARDIN

Bahan-bahannya
1 tin ikan sardin (aku guna king cup)
2 biji bwg besar di potong dadu
2 sudu cili kering blander (terpulang tahap kepedasan masing-masing)
garam, gula dan sedikit minyak
Sebuku roti ( aku guna roti gardenia senang nk lembut time mengiling)
sebungkus sosej 
2 sudu tepung jagung yg dibancuh bersama air (tujuan nk jadikan gam)
1 / 2 biji telur (dipukul...jgn la pukul tu beriya-iya...cukup la sedikit saja)

Mula2 tumiskan bwg, cili sampai garing
Lepas tu masukkan sardin yg telah dihancur-hancurkan, kuah sardin tu dibuang...biarkan kering2
masukan garam dan gula...masak sampai kering...

Leperkan roti dengan pengiling sampai nipis
tujuan dia sbb mudah masa nk mengulung nanti atau roti tak meresep minyak masa mengoreng

Ambil roti yg telah dileperkan...
letak kan sebatang sosej...dan diikuti dengan sesudu sambal sardin tu...ratakan sebaris dengan sosej...
dihujung roti disapukan tepung jagung yg di bancuh bersama air..
gulung kan roti dengan cermat...

Celup roti yg dh siap digulung ke dalam telur...
dan goreng dengan api yg sederhana...
jgn terlalu besar nnt roti cepat hangus...
dan jgn terlalu kecil...takut minyak meresap ke dalam roti...
masa proses mengoreng..lebih baik guna kan penyepit daripada sedup...

Selamat mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...