Sunday, October 30, 2016

5kg Challenge Fit Bandar Tun Razak 2.0 @ 30/10/2016

Assalammualaikum...
Kali ni nak bercerita pasal fit challenge...mmg rasa tercabar sangat. Dalam masa 1 bulan lebih kena kurang kan berat atleast 5 kg...kau rasa ko blh buat ke Shima oiiii...
Takpe aku sahut cabaran menang kalah yg penting aku berjaya singkirkan lemak yg tak sepatutnya berada didalam tubuh badan aku kan...
Aku masuk cabaran ni pun setelah kawan aku Emma n Ezan beriya-iya ajak masuk..disebabkan sekarang ni aku melancarkan cabaran diet atkins..kdg2 kelaut jugak ye..tp ada gk la berubahan sikit2...ada la kurang sikit2 kan...dalam masa 1 bulan aku berjaya buang 3 kilo tu pun bukan aku bersenam sgt la...Bila kawan ajak masuk apa lagi aku ok jek...dgn penyertaan RM30 kita akan diberi sehelai t shirt dan kad kedatangan aku kata la...kena cop kat tu tiap2 minggu kot tak cop jika sekiranya kita berjaya tapi tak dikira pemenang...kot menang apa hadiah dia....ish..ish...lumayan jugak la...mesti la happy kan....gila ko tak happy...dh la berjaya buang lemak...dapat lagi ganjaran...
Hadiah berupa wang tunai tp kot Dato Rizalman baik hati nak taja hadiah lain penginapan ke kan...kan...hahahaha..
Tempat Pertama : RM5,000
Tempat Kedua : RM3,000
Tempat Ketiga : RM2,000
Haaaa....lumayan tak...
Jadi apa lagi bg kawan2 yg masuk challenge apa lagi istiqamah ye kawan.....

Banner... 

Sebelum senaman wajib bergambar dulu...cewah ceria je kan muka...nanti kau...

Ni la kawan-kawan yg berjuang untuk 5kg challenge 
Ezan, me n Emma..
Suka kome yek...kang tgk la pancit ke idok ye....

Muka ceria...maklum la baru je datang...belum panas kan badan lagi...


Ramai yang datang...

Senaman aerobik dan zumba beramai-ramai.


Kaunter pendaftran dan pemberian t shirt mana yg tak dapat t shirt lagi sebab ke habisan stock...



Harap kita dapat la menyingkirkan lemak yg berada didalam badan kita ni...moga terus tabah sebabnya setiap minggu hari ahad kita akan berkumpul di Taman Tasik Permaisuri untuk senam robik ni....mg seronok dapat jumpa dengan ramai org / kawan baru juga...
yg kelakarnya step bersepah...pertama sbb aku dok belakang x nmpk la org didepan pentas kan...kedua kaki tangan badan kaku lagi keras...disebabkan pertama kali kan...
hahahaha...
takpe makin lama mesti boleh buat kan....
Tapi yg aku x boleh tahan tu...balik je sampai umh park moto...terus p 1000 dinar...disebabkan br je lepas senaman aku cuma order milo ais tp Ezan makan roti canai...lapar katanya coz pg tak mkn..nasib aku dh sarapan telur separuh masak 2 biji n 1 mug green tea...
Haish....mcm mn nk hadap challenge kalau mcm ni kan....
Istiqamah...istiqamah...istiqamah.....
Apa-apa pun
Korang Layan Je
Wassalam...

Thursday, October 27, 2016

Jalan-Jalan di Bustel Klebang, Melaka @ 22/10/2016


Assalammualaikum...
Hari ni sabtu aku kena kerja...balik je kerja HB call cakap dia otw balik...aku balik je kerja terus masak nasi goreng...menu simple jek untuk HB n anak2...bersiap dan terus ke Klinik Kesihatan Bandar Tun Razak..buat apa aku ke situ...ada la...nnt aku cerita kan..
Lepas tu apa lagi perjalanan diteruskan ke Melaka melalui lebuh raya PLUS dari Tol SG Besi ke Ayer Keroh..bg yg tak tahu nilai tol tu adalah RM16.50..
Bila keluar tol kami melalui Jalan Ayer Keroh...nmpk mcm byk kereta...dan aku suruh HB masuk ke area Bukit Katil...lalu situ ok dan kereta pun tak banyak...
tiba2 aku terpandang Gold Cost Melaka...ooo kt sini rupanya....perjalanan diteruskan ke Bandar Hilir...untuk mencari tempat landing malam ni la kan sbb nya kalau ke Melaka aku x suka booking hotel..bg aku byk hotel di Melaka ni tak perlu risau hotel penuh...
bila servey 2-3 hotel akhirnya aku mengambil keputusan utk tido di The Trend Hotel...dan ini bukan kali pertama la aku lepak hotel ni...harga utk 1 room Queen Bed RM89.00 + RM50 deposit..
Lepas dh check in kami keluar semula dan teruskan perjalanan ke Pantai Klebang...
Disebabkan dh selalu sangat ke Melaka...kami mmg jarang pergi ke Bandar Hilir..

Lepak ditepi pantai Klebang atau org kata Bustel Klebang...
dengan angin yg bertiup sepoi2...ni kalau bagi bantal mau lena ni....
Disitu banyak gerai kot bagi yg nk mengisi perut....mcm2 ada kan....
Di Dataran 1 Malaysia pulak ada jualan Car Boot...mula2 aku lalu...alamak...jem la byk kereta ni mcm mn nk masuk...rupa2nya ada jualan jek....tp aku x singgah pun...jd x pasti la apa yg mereka jual...




Bila waktu malam aku mengaji HB ke Pantai Cahaya untuk mkn tomyam best disitu...
Aku decide ada 1 tomyam ni sebelah pantai...berhadapan dgn hotel yg dh tak berpenghuni....
Segarnya angin sementara menunggu makanan sampai...Alif pulak nk makan burger..Kat sini ada otak2...sedap...ada satay... aku order tomyam campo je sbbnya seafood takde pulak...potong betul la...
bila dh habis makan...time nk masuk kt kereta aku perhatikan hotel/aprt tu...gelap gelita bila malam...seram aku....
Perjalanan diteruskan ke Bandar Hilir..apa lagi jalan-jalan kt pasar malam la....bila dh jalan dan beli apa yg patut...time balik ke hotel...
bila dh mandi badan pun dah segar...Zzzz..Zzzz...dibuai mimpi....
esk ke mana kita....nnt aku cerita kan.....
Wassalam...

Menu Diet


Assalammualaikum....
Teruja bila aku tgk org boleh buang lemak selamani dok bertapa dalam badan diorng...
Diorng boleh kenapa aku tak boleh...
Bila aku buat kajian, cari info mcm mn nk berdiet dgn sihat selain senamanaku betul-betul teruja...
Aku pun cuba dgn menu-menu yg aku buat selain dapat ilham dari hasil google dan juga dalam fb yg kawan-kawan upload...

 Sarapan pagi : aku suka ambil menu ni je...mudah dan ringkas
Air : green tea
Makan : Telur separuh masak, lada sulah
Kadang2 mlm pun aku mkn mcm ni juga...

 Ayam masak Asam + Timun
Telur Mata letak lada sulah, sedikit garam, thousand island

Telur Dadar + kucai n bawang
Buncis tumis telur

Murtabak Telur letak kucai, bawang, lada sulah
Bendi rebus

 Pizza Atkins
Base : Telur dadar, garam, lada sulah, daging cincangyg dimasak dgn bawang seketika, sosej, cheese parut

 Ayam panggang : letak sedikit kicap, sos tiram, lada hitam
Perap n panggang dlm kuali nonstick tutup dgn tudung periuk
Telur dadar letak bawang..

 Telur Rebus letak lada sulah

 Telur Rebus letak lada sulah
Ikan sardin goreng

 Ayam goreng cili api
Terung Rebus

 Ayam tomyam
Telur dadar tauhu

 Ayam goreng
Sosej Panggang
Telur Mata

 Bendi tumis telur
Ikan Sardin goreng
Telur Mata

 Ayam Panggang,
Cucur Tauhu
Timun

 Ayam Goreng
Bayam tumis

Peria tumis telur
Ayam Panggang...

Setakat ni itu sahaja menu aku
In sha allah aku akan kongikan lagi...
Apa-apa pun Korang
Layan Je
Wasaalam...

Friday, October 21, 2016

Balik Kampung Sungai Labu Simpang Lima @ 17/09/2016

Assalamualaikum....
Cerita kesinambungan aku...
Semalam diadakan kenduri tahlil kt rumah....
hari ni pg2 bgn tak tahu nk buat apa...bila mak cerita Busu Inah patah kaki...
aku ckp kt mak...jom la kita p sana....perjalanan dari umh mak ke Sg Labu dalam 2 jam jugak la
disebabkan faktor jalan yg bengkang bengkok...bila sampai Simpang 5 aku dh confuse....
memang dh berubah kampung ni...dgn pembangunannya...byk betul perumahan taman-taman kecik didirikan...mcm cendawan tumbuh...
setelelah sesat beberapa kali....sampai la kami bertanyakan seorng pemuda ni
apa taknya...p masuk Parit Haji Wahab...
kat sini...nama jalan dia special...Parit Haji Wahab, Ban la..Tali Air la....
Akhirnya kami sampai juga...
dapat la berjumpa dgn Tok Busu dan Busu Inah....
Rumah pusaka arwah atok masih teguh berdiri walaupun rumah tu dh byk yg reput dimamah anai-anai...maklum la rumah ni lebih 50 tahun dah...
Perkara yang melucukan...bila mana nak naik tangga...
sorang sorang naik x boleh ramai...
yg paling syok along...siap merangkak naik...punya la takut tangga patah...
Selepas makan tghr...selepas asar kami balik ke rumah...


Bergambar kenangan bersama tok busu, busu Inah (intai celah tingkap) dan sepupu aku Kak Misah...
Alhamdulillah lepas dh hajat nk bertemu dgn tok busu sekeluarga....
Apa-apa pun Korang
Layan Je...
Wassalam...

Kenduri Tahlil & Doa Selamat @ 16/09/2016


Assalammualaikum...
Lamanya tak mengupdated blog kesayangan ku ini...maklum la kadang2 terlampau sibuk...disebabkan kerja dan juga tugas-tugas yang lain...
Sebenarnya banyak cerita yang nak aku kongsi kan disini...in sha allah aku akan mula kan 1 persatu ye...jgn jemu untuk mengikutinya (jgn perasan la...heheheh...)
Hari ni bersempenan cuti 1M aku merancang untuk membuat kenduri Tahlil dan Doa selamat...
tak buat besar-besaran pun cukup sekadar sepupu sekeliling rumah jek....
Imam yang mengetuai bacaan yassin dan tahlil kali ni ada lah anak ku sendiri...

Imam : Muhammad Shafiq Fatahul
Sek : Maahad Tahfiz Wal Qiraat Addin 12, Kampung Changkat Chermin.
Umur : 14 tahun

tutup muka...malu la tu sambil diperhatikan oleh along nya 

Mak & Kak Bedah..

Sepupu-sepupu yg lain..

Sepupu - sepupu lagi..

Sandwich telur...

Disebabkan kenduri diadakan selepas solat azar....aku plan buat la minum petang...simple je kan

Antara juadah yang mampu aku sediakan...
Ada juga yang sedekah kan kuih....
Terima Kasih semua...

Bubur kacang hijau + durian...
Alhamdulillah...cukup semua makanan walaupun ada makanan yg express hbs dulu....
Terima Kasih pada yg sudi hadir...
In sha Allah jika ada masa, diberikan kesihatan kita buat lagi ye....
Apa-apa pun Korang
Layan Je
Wassalam....

Alif Sukan di Sek Keb Seri Tasik @



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...