Sunday, January 19, 2014

Sambutan Maulidul Rasul Peringkat Bandar Sri Permaisuri @ 1435 Hijrah

Salam Semua...
Kali ni n3 aku berkisarkan sambutan Maulidul Rasul yang diadakan pada 19/01/2014 w/p Maulidul Rasul dh lepas...kirenya belated Maulidul Rasul la ni..apa-apa pun mmg happening sangat....Acara perarakan bermula pada jam 9.30am...jadi seawal jam 7.30am kami dh berkumpul di perkarangan parking SK Seri Tasik....
Wah.....kali ni byk betul pasukan kontijen (cewah) yg mewakili Apartment atau pun surau masing-masing....
Macam biasa aku mewakili Surau Al-Amin Penara...rasa-rasanya kali  ni ade lebih kurang 10 pasukan kot...
Perarakan bermula dari perkarangan SK Seri Tasik...melalui depan JPJ...dan berpusing semula ke perkarangan Masjid Al-Najihin....jauh jugak kan...ni sebabkan ramai-ramai...kot aku sorang...malas la aik....tak kuasa....
Sampai je kt perkarangan Masjid...berehat sebentar...pastu aku terus balik ke rumah...tak dengar pun ceramah...mn tak nye aku nk kejarkan balik awal...nk masak...pg ni aku x sempat nk buat breakfast pun...
Meh layan beberapa foto yang aku ambik ni...







Untuk kali ni pakaian kami bertemakan warna unggu...i like...like lavender color you...
tapi pasukan mana yg menang perarakan tu aku pun tak tahu...maklum la cabut awal sangat....
Apa-apa korang mmg sporting...what ever it is...love u all forever and ever....
Layan je... 

Thursday, January 16, 2014

Jalan - Jalan @ Pasir Penambang Kuala Selangor.

Hbs je ke Muzium Coklat, kami meneruskan perjalanan ke Kuala Selangor melalu Sungai Buloh. Bila nak sampai ke Kuala Selangor tu nampak ada org jual karipap besar...HB tny nk ke...eee....x mo la....mmg dh kekenyangan sangat...mkn mcm-mcm dah...
kite teruskan ke Pasir Panambang je la.....
kenapa aku suka kesitu....aku suka minum kelapa pandan...sedap.....

 HB mkn bubur sum-sum, Nadia mee sup, Aku mee jawa, Fatahul Nasi ayam, Otak2...besar...x mcm kt Kl punya...kami mkn x hbs pun...mn nk hbs...ni baru jam 12.30...dh byk benda dh aku mkn....masuk je kete..diam sampai x blh nk bercakap...kerana kekenyangan...pastu perjalanan di terus kan ke Ikan Bakar Jeram...

 disebabkan masih awal...kami pergi ke Pantai Remis dulu...seperti yg dijanjikan....anak2 aku teringin nk main layang2...sudahnye aku ngan HB yg main...sbb Fatahul & Alif x bape reti nak main...cuaca pun baik..x la panas sangat...dengan angin yg kencang...sebelah kiri tu Fatahul punya..diakhir permainan layang2 tu terputus tali dan terbang entah kemana.....yg tengah tu Alif punya...ni yg ke 2...coz yg pertama tu terlepas...terus ke bumbung kedai...sub baik harga layang2 tu cuma RM3 je....
Lepas tu kami ke Aroma Ikan Bakar..dh lama x kesini..dekat 3 tahun kot...bukan x mo pegi...bila mlm minggu org ramai sgt...kdg2 x tempat duduk..kena la menunggu,,mls la aku mcm tu...sbb tu hari ni aku pegi awal sikit...dlm pukul 4.30pm mcm tu...perut masih kenyang lg ni....mcm mn nk mkn....

ni diantara ikan, sotong, udang, ketam dan lain2...tp mmg fresh...x rugi mencuba....
Kami tunggu dlm 30 minit jugak la...sbb org x ramai...kot ramai dlm 1 jam gk la menuggu...sampai hbs la air tu...

Udang goreng butter / tomyam RM32.60 
Sotong Goreng Tepung RM20.70
Ikan Siakap Stim RM32.40
Air Tembikai 4, Teh O Ais Limau RM11.50
Nasi Putih 4 RM4.80
Total RM102.00
Makanan kt sini mmg sedap...tp x kick la mcm dulu2 yg aku penah mkn tu...rasa lain sikit..tp apa-apa pun hbs licin kami mkn...x kn x hbs kn..membazir la kan...

Ni la suasana kedai tu...byk kn meja kosong...tp jgn salah phm...blh dikatakan separuh dh di reserved...huhuhu....tu yg leceh tu...org yg booking tu x sampai lg...tp meja dh tersedia...so mcm mn lak customer yg walk in tu...yg dtg jauh2...1st time pulak tu...erm....
Masa dulu2 aku mkn kt situ...tempat dia atas pasir je...skg ni dh bersimen cantik...ada surau, tandas dan mcm2 lagi....lepas tu kami balik ke KL dengan kekenyangan.....so kirenye 1 hari ni jenuh kami berjalan...makan-makan.....
apa-apa pun korang
Layan je....

Jalan - Jalan @ Muzium Coklat Kota Damansara

Ini cerita kesinambungan aku selepas ke Ikea...disebabkan Ikea ngan Muzium Coklat ni dh tak jauh...aku ajak HB ke sini...dh lama x makan coklat puas-puas...lg2 coklat kegemaran aku...Daim la...
Seperti pembaca yg mengikuti blog aku Percutian Ke Langkawi....aku ada cakap harga coklat kat airport Langkawi dengan muzium coklat ni adalah sama....ye betul...harganya mmg sama...coz outlet kat airport tu pun salah 1 mereka yg punya...tp jgn la compare dgn HIG...Idaman Suri la ye.....
Lokasi nya cuma di Kota Damansara dekat ngan KDU tu je...korang pusing2 blh jumpa....kilang dia besar...mmg x sesat la...kat Taman Teknologi Sains Kota Damansara..
Meh layan gambo aku ni....

 Muzium ni akan menbuat sales pada 17-19/01/14 ni...potongan harga sehingga 50%....tp aku x pegi la kot...

Reptilika pokok koko

bila kita masuk je kita akan namapak semua benda ni...muzium ni x la besar mana pun...macam kilang jugak la...kita boleh nampak mereka proses coklat tu....nama dia Fidani...milik bumiputera.....

Daim RM22.00, Kinder Bueno RM27.00, Carbury RM13.50
Harga kat sini mmg la murah sikit dari pasaraya....

Kit kat RM21.00, Almond Gold Whittakers RM15.00, Ferrero Rocher RM30.00 yg lg 1 tu aku x tau nama dia...main tangkap je...

Yang 1 lg tu RM5.90..buy 3 get 1 free la...
Alif lak...suka Kisses with Almond RM25.00, Langkawi dlm RM18.90 sebungkus...kot x silap la ye....
Muka puashati dapat apa yg dihajati....

Erm...ni diantara coklat yg aku rembat....
Kisses RM25.00
Daim RM22.00
M&M with nut RM17.00
Dairy Milk with Almond RM13.50
ada lg 1 aku ambik paket kecik jek cuma RM5.50
so total cuma RM83.00
ok dah...kita nk teruskan perjalanan ke tempat seterusnye.....
apa-apa pun korang
layan je...

Jalan-Jalan @ Ikea @ 14/01/2014

Salam Semua....
Lama sungguh aku x berceloteh kt blog ke sayangan ku ini..
bukan apa aku sibuk...maklum la sekolah dh mulakan...mlm2 ada je agenda yg perlu aku buat...
so dikesempatan cuti Maulidul Rasul baru-baru ni aku ajak HB jln2 di sekitar lembah klang...cewah...gitu...
Pagi-pagi lg kami dh keluar rumah...nk p cari breakfast...lg pun lama kami x breakfast kat luar....
Aku memilih utk mkn di Sri Tradisi Medan Selera Bandar Sri Permaisuri...
Makanannye sedap...harga pun blh la tahan....

Aku, HB, Nadia mkn mee kari...mmg best mee kari dia...harga cuma RM4.50 je 
Aku kongsi ngan Alif....tp aku cuma dpt mkn bape sudu je...semua Alif bedal....
Alif panggil mee laksa-laksa...hahaha...

 Fatahul memilih mkn nasi lemak dengan ayam goreng berempah...

 Memang sedap mknannye...dengan makanan tadi, kuih muih, bihun goreng, air...harga kesemuanya RM27 saja...

 Pas hbs sarapan kami bergerak ke Ikea pulak....kami sampai awal pagi...masa tu lg 5 minit lagi bis hour...orang pun x bape ramai...tp kt food court penuh org tengah sarapan...

 bila x bape ramai org ada can la bdk2 ni nak main2....


 Masa aku tengah nk byr barangan yg aku beli tu, aku terpandangkan line nk beli karipap ni x bape nk pjg lg...salunye dh mcm ular dah...apa lg suruh Nadia Q la...beli karipap....1 bijik RM1...6 bijik RM5.50 apa lg aku suruh Nadia beli 12 bijik la..

ni la karipapnya...karipap berintikan ayam, kentang dan telur rebus suku....
aku melantak samapi 4 pcs....huhuhu.....lg pun Fatahul & Alif x suka sbb ada telur....
Lepas p Ikea tu...kami menuju ke Muzium Coklat kat Kota Damansara...
jumpa lg kt next entry....
Apa-apa pun Korang
Layan Je.... 

Thursday, January 2, 2014

Hari Pertama Persekolahan Bermula @ 02/01/2014

Salam Semua...
hari ni hari pertama persekolahan tapi bukan lah pertama kali persekolahan untuk ke semua anak-anak aku...
So seawal jam 5.30am aku dh bgn...kali menu sarapan pagi senang...anak- anak lebih senang nk mkn bijirin je...mudahkan...buat masa sekarang ni senang je nk kejutkan anak-anak bangun tidur...rumah-rumah yg lain pun sunyi je...maybe anak-anak ni excited sgt nk ke sekolah...lepas seminggu...lepas sebulan br la nampak pe'el mereka...
Lepas je Nadia n Fatahul ke sekolah...aku htr Alif ke Tabika pulak..lepas tu pergi ke SRA Al-Mustaqimah untuk selesaikan yuran dan buku-buku Fatahul...Lepas hbs je dlm pukul 10.00am aku br sempat bersarapan...Lepas tu kena ambik Alif pulak sbbnye minggu ni Alif balik pukul 10.00am...nex week br start pukul 8.00-12.00 tghr...dengan cuaca yg panas terik..rasa membahang kulit...Hari ni mmg aku x sempat nk masak...beli lauk dan masak nasi dirumah je...Lepas lepak2 kejap kt rumah Fatahul balik sekolah kebangsaan...hbs je mandi dan makan tengahari...kena htr Fatahul kat sek agama pulak...
balik je rumah kepanasan...apa lagi on je air-cond terus tertidur.
HB balik umh...kata nak ambik Fatahul...pukul berapa dah ni...tengok jam dh 4.45 terus ambil Fatahul...lepas tu terus ke Tesco Cheras..hbs je beli barang mcm biasa beli Donut Big Apple la...kemestian kot bila ke Tesco Cheras ni mesti beli donut...
balik je umh betul-betul penat mengalahkan bekerja pulak...

ni sekolah Nadia, SMK Seri Tasik, ni tahun ke 2 Nadia bersekolah disini.
(paip tu spoil la)

Tahun ni Nadia di tingkatan 3, mean PMR lah ye tp w/p PMR dh dimansuhkan...masih ada lg peperiksaan lain iaitu PBSMR (Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah)...Kakak kata hari-hari orang ada exam mama....huh...mmg stress anak-anak zaman sekarang ni...even soalan-soalan semuanye mengblurkan aku....apa-apa pun semoga kakak sukses...

Yang ni pulak SK Seri Tasik..sekolah Fatahul...tahun ni Fatahul dh darjah 6...so ada UPSR la kan...harap-harap semuanya berjalan dengan lancar...selain bersekolah kebangsaan, Fatahul jugak bersekolah agama di SRA Al-Mustaqimah...masa darjah 5 thn lepas ada ujian UPKK (Ujian Penilaian Kelas Kafa) sungguh aku x sangka...aku selalu je pandang rendah kebolehan Fatahul w/p sememangnya dia mmg boleh di dalam aliran agama...Fatahul dh pun membuktikan dengan mendapat 6A2B...alhamdulillah....harap-harap untuk tahun ni UPSR & UPSRA  boleh memberi kejayaan pada Fatahul.


get ready to school...

Alif di Tabika Perpaduan..pakai bj ni dulu...

ni cikgu yg akan mengajar Alif...
masa balik Alif cakap.."mama td Alif nangis.."
huh tak malu...dh thn ke 2 sekolah pun nangis...Alif lak di Tabika 5 tahun...
esok aku dh mula kj dh....tp anak-anak aku kesemuanya dah berdikari sendiri...kecuali Alif saja dok kt umh babysitter...lepas Nadia hbs kelas..br ambik Alif balik...kot nk tunggu Fatahul ambik...lambat la jwpnya...
so apa-apa pun korang
Layan je...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...