Wednesday, February 29, 2012

Happy Birthday Alif....yg ke 3



Happy Birthday baby...w/p birthday Alif jatuh pada 8/2/2012...aku terpaksa advance kan sehari iaitu 7/2/2012...sbbnye hari tu ialah cuti thaipusam...kebetulan hari ni kakak akan dihtr balik ke AKSB....lg pun esoknye aku nk kena kerja dah...so bila nak sambut kan....so masa pergi ke Kuala Selangor sembat la beli sebiji kek untuk Alif....."Alif nak kek apa...Alif nak kek upin ipin..." tp sayang kedai yg jual kek tu dh hbs lak kek upin ipin..."kek emon la mama"
ok...."yg ni 1 erk....tulis macam ni.."
selain dr kek nak beli apa....nak masak mmg tak sempat dh...
so beli mc d je la....makan....drive thru....
drive thru jela....lg pun Alif dh tertido kepenatan...dgn pamper yg dh lenjun...1 hari x ber tukar lagi...
ish...ish..ish...teruk betul....
mama wish moga Alif sihat, cepat besar, bijak dan menjadi anak yang baik untuk semua orang.....
samapi je kt umh terus sambut, potong kek...mkn lebih kurang n bergegas pulak ke AKSB untuk htr kakak balik asrama.....
Hadiah.....mama beli kan kek & mc d je la kan...abah belikan basikal utk Alif...
Umi bagi baju n kete kebal.....Alif suka sbb teringatkan cite upin ipin...Ehsan main kete kebal kontrol...dilanggarnye askar-askar upin ipin n Jarjit...pastu....Alif akan ikut cara Jarjit cakap..."ish...........tak guna" n ketawa mengekek-gekek...
Kek besdayAlif ade katun "emon"


Acara potong kek

Posing sikit...muka nmpk keletihan..

nak makan pun sempat tgk kamera....

Jalan-Jalan @ Kuala Selangor

Pada 7/2/2012 aku buat planning pegi jalan-jalan kt Kuala Selangor. sambil-sambil naik tren kt Bukit Melawati....Memang indah pemandangan kat situ..w/p ini bukan kali pertama aku kesana bersama-sama keluarga...actually tak tau nak pergi mana masa cuti hari tu...nak p jauh-jauh takut tak sempat pulak nak balik ke rumah, mana nak bersiap sambutan hari jadi Alif n htr kakak balik ke AKSB...Setiap kali berkunjung ke sana pasti ada yg sudah berubah....kawasan persekitan dibawah Bukit Melawati tu la...monyet-monyet kat situ semuanye jinak2...tp aku harus berhati-hati jugak...mana boleh percaya..maklum la binatang mana leh baca isi hati dia...
lepas turun dari tren tu...terus aku ajak hubby pergi menikmati air kepala pandan kt Pasir Panambang...memang sedap...Nadia lak bersunggut.."mama ni takde benda lain nak makan ke...balik-balik minum air kelapa..."
Masa kt situ bukan je air kelapa...ade laksa n mee jawa...
aku n Fatahul layan laksa....tp x la sedap mana pun aku rasa...
Hubby n Nadia layan mee jawa...yg ni mmg sedap...w/p kuah dia cair....tp padan la dgn harga yg dikenakan...
kat sini ade la sikit gambo yang aku ambik...korang layan je la...

kat umh lg...belum lagi bertolak

Q...tunggu tren sampai...tgk...Alif buat ape tu


Alif dipaksa suruh bergambar dgn monyet....tp dia takut...


Sambutan Maulidul Rasul


Assalamulaikum
dah lama aku simpan gambo2 ni...kot tak diuploadkan belapuk la jwpnye...
buat pertama kalinye aku mengikuti perarakan sambutan maulidul rasul...berarak mengelilingi taman (actually umh aku ni call taman ke...layan je la..) perumahan aku...siap aku angkut anak2 aku berarak..bukan ape utk menghayati sambutan dgn penuh keinsafan n kesyukuran krn kite dibumi ALLAH ini masih lagi aman dan damai...
perarakan bermula dari tempat letak kereta skst...bermulalah acara tersebut....ade cerita luca jugak...menyanyi sambil memuji nabi muhammad SAW....kot ade yg tau tu kuat la sikit suara u...kot tak senyap je la dgr org2 menyanyi....lepas saja kumpulan kami melalui depan JPJ kedengaran ambulan lalu....ah sudah..mcm mn ni...nk ketepi pun susah...lantak la..last2 dia senyap sendiri...mungkin takde pesakit yg kritikal didalamnye...fuh....lega kot tak haru biru nnt...
nk cite psl Alif pulak......punya la jauh berjalan langsung tak mengeluh kepenatan...slembur je dia jalan...sampai la kt Masjid Al-Najihin Bandar Sri Permaisuri....
Fatahul....dia jalan laju je kedepan...
Nadia..of coz la tak bersunggut...kot tidak sah2 kena sut puya...
aku....mesti la ok je...buat tu dgn ikhlas hati...betul tak...
yg seronoknye...kumpulan aku mendapat tempat ke 3......ok la tu kan...w/p aku rasa masa dlm berarak tu...jalan terabur.....hadiah.....hamper jek..tp yg penting gembira dan dpt berjumpa bersama-sama jiran dan juga kawan-kawan...


Posing selepas penat berarak...



Senyummmm........ sebelum pergi berarak....wajib bergambo dulu...korang nmpk tak slogan kiteorng....lupa lak..kumpulak aku ni mewakili Surau Al-Amin Penara.
Slogan "Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"

Fatahul & Alif...walaupun kaler baju melayu Alif tak sama mcm Fatahul...belasah je la...
Janji Rock...

Monday, February 6, 2012

Lion Dance.....CNY by HP


Pada 02/02/2012....kat ofis ada tarian singa sponser by HP....tocer..tocer erk...first time la aku tgk tarian ni depan mata aku...salunye...tgk kt tv ke or terlalu lalu ke....
Memang gamat la...dgn bunyi mercun la....rimas tul dibuatnye.....Tapi ape2 pun pada orng yg melihatnye mmg enjoy...tp aku benci tul lion tu...suka sengol2 muka dia kt aku...menurut kata kawan aku..."wahhhhhhh.....Shima thn ni u ada ong....org kata mmg susah nk dapat "beramah mesra dgn lion tu"........ye ke....mcm x caya jek......tp org2 cina lebih mempercayainya la daripada kire org melayu ni....mcm2 jenis gerak gaya diorg buat.....tp bg org mcm aku ni lihat saja la....ini ada beberapa foto yg aku sempat upload kan....korang layan je la.....

Ni rupa limau yg lion tu kopek...mesti 3 kelopak...knp erk?????
Angpaunye dh dikebas oleh sang lion tu...hehehehe..

Ni pulak tokey n tokey soh aku....

Lion tengah main "bola" (limau bali)

Aku & Penny

Layan.....

Pisang Goreng



Kadang-kadang aku memikir ape yg nk dimasak utk minum petang nanti..kadang2 sampai tak tau nak masak ape....bila tengok kt dapur ada pisang abu yg aku rasa sedang elok di buat goreng pisang...disebabkan aku malas nk membancuh tepung tu aku buat cara yg mudah jek...
aku campurkan separuh tepung gandun & separuh tepung goreng pisang adabi...sedikit garam dah siap...mudah jek... ni la hasilnye...


Senangkan......

Spaghetti Mudah


Satu hari aku balik kerja hr jumaat tu...terfikir apa nk dimsk erk...aku nk yg mudah simple dan yg penting sedap.....ape erk.....
Setelah berfikir dlm perjalan nk balik umh tu....aku dpt idea nk msk spaghetti yg mudah ni...
tp byk bahan2 yg kurang kt umh ni....
takpe aku cuba ape yg ade kt umh je la...memandangkan hanya aku n Fatahul je ade kt umh kan...
Pada sesiapa yg nk try boleh la.....



Spaghetti mudah....


Menyelerakan....

~~RESEPI KUAH SPAGHETTI~~

2 Biji bwg merah / bombay
1 Sudu cili kisar
1 Sudu sos cili
1 Sudu sos tomato
3 Sudu sos kimball yg dlm botol tu
2 batang sosej
3 batang isi ketam
5 keping nugget ikan
1 sudu mentega utk menumis
semua bahan2 ni dipotong dadu

Mudah je kan...

Kek Coklat Kukus


Beberape minggu yg lalu aku buat kek coklat kukus...tp kali ni aku nak letak dalam paper cup yg comei2...saja x mau letak dlm tray...sbb bila buat apam pokaldot...nmpk kekiutan kuih tu...tadaaaa.......
ni la rupa dia...


Resepi ni aku dapat dr kazen aku yg pernah kerja di kilang roti....so mmg ramai la kazen2 yg mintak dh try resepi ni...

ni aku sertakan resepi dia kepada sesiapa yg ingin mencubanye...yg penting resepi ni mengunakan cawan takde gram2 so senang nk buatkan....atau beli jek sukutan yg serba serbi ade kt keliling badan dia tu...yg ml, ltr, cup, ozs....so senang banyak dalam 1....hehehe...

~~KEK COKLAT KUKUS~~
1 Biji butter
2 1/2 cwn gula pasir
5 biji telo
3 cwn tepung gandum
3/4 cwn serbuk koko
2 sudu baking powder
1 1/2 sudu soda bikarbonat
1 sudu esen vanila
1 cwn air

*NOTE*
Jika letak dalam paper cup cam aku ni...jgn guna api besar...nanti kek tu blh merekah bila terlebih masak...kalau letak dlm paper cup ni anggaran masa dlm masa 1 minit je dan aduan diisi separuh cup sahaja,,,,
nanti bila aku rajin..aku akan ajar cara-cara membuat moist nye pulak..kali ni mls nk buat moist..salunye aku buat moist bila kek tu dikukus didlm tray...senang nk menyiranye...

~~

Apam Pokaldot


Dh lama aku buat apam ni..saja suka2..lg pun krn rupanye yg comel dan cantik...aku cuba beberape warna....apam ni mudah n simple jek...cuma nak membuatnye perlu ada kesabaran dan ketelitian...time nk meletakan dot dot tu la...lg 2 masa membuatnye tu sibuk bersilap bagai dgn Alif...dok mengacau..tny itu ini...hai...akhirnye siap gak apam aku...separuh dh dihabiskan oleh Fatahul n Alif...separuh lg aku bwk utk kakak di asrama...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...