Friday, February 27, 2015

Apam Mekar Aiskrim Soda

Hati meronta-ronta ingin membuat apam mekar ni...edisi membalas dendam coz apam yg dulu x bape nk mekar...tp niat dihati terpaksa dilupakan disebabkan hand mixer aku dh rosak...since raya tahun lepas rosaknya...masih aku ingat lg nk buat biskut sarang semut aku minta Nadia pukul adunan menggunkan tangan...sampai melecur tapak tgn kawan tu...menjak tu hasrat aku nk membaking terpaksa aku simpan...
tp ye la kan..dh namanya aku ni suka mencuba sesuatu resepi sampai aku berjaya...
balik je keje singgah kt Hero...mak aii...mahalnya RM80....bajet aku bawah RM50 jek (kedekut tul)....takpe...aku pun call la jiran sebelah umah..."Ti mu ada mixer tak...akk nk wat apam la...ada kak tp ore kt luar ni...dok kat blok B ni...kot mcm tu time mu balik belikan akk air aiskrim soda brand F&N tau...hbs je mandi n solat magrib....hati melonjak utk membuat apam ni...sampai kan x masak...just panas kn nasi tghr tadi jek....mmg excited aku nk habaq kat hang.....
dengan pertolongan HB aku akhirnya...apam ni bukan saja mekar dan lembut malah membuatkan aku tersenyum dan melupakan penat aku utk menghasilkan nya...


 ini lah apam mekar aku...mekarkan...

 Alhamdulillah hari ni ko senyum banggat dengan aku sih...

Nasihat aku kot nk menghasilakn apam ni sekali 2 mmg la kureng nak jadi...kena praktis utk mendapatkan hasil yang terbaik....mcm kawan2 aku dok kata...bg semangat....
Adunan kena diputar sehingga gebu dan nampak putih dan aduan menjadi licin dan ringan....
Guna kan telur dan air aiskrim soda dengan suhu bilik...
Nak resepi....korang tgk la dalam blog aku tu...mls aku nk taip kt sini...
aku bangga dengan apam mekar aku kali ni...
Apa-apa pun korang
Layan Je....

Seronok Hari ni Dapat Berjumpa & Outing dengan Fatahul buat kali ke 2 @ 22/02/2015

Assalammualaikum....
Hari ni aku dapat membawa Fatahul keluar berjalan-jalan...Pukul 7.00am kami bertolak dari KL ke Changkat Chermin...sampai dalam pukul 10.30am...itu pun berhenti makan di Tapah...Perjalanan kali ni melalui Highway Plus dan keluar melalui susur keluar Tapah...singgah sarapan kt Tapah dulu...
Sampai je kt MTQ 12 Changkat Chermin...Fatahul dah nampak ketibaan kami...
Fatahul : Mama......
Mama : Macam mana adik tau mama datang
Fatahul : Agak je...sbb hari ni blh outing...mesti mama datang...
Mama : (dlm hati kot aku x dtg mesti hampa kan...)
Macam mana adik tau ni kete mama...mana tau byk lg parents lain kete mcm ni..
Fatahul : ala kete mama kn ada lambang Perak ni...
Mama : so nk pegi mana ni...
Fatahul : P mn2 je la..org nk kasut futsal...
Mama: Kasut lg...ari tu kn dh beli...
Fatahul : ari tu kasut bola...

Kot mcm ini la gaya nya..takut aku nk balik tgk Fatahul...mcm2 permintaan dia...dia tau aku mesti tunai kan...nk p rombongan kt Klah Hot Spring la sib baik murah je, nk beli jersi bola sepak n futsal la...nk hanger la, tu belum lg duit poket, makaan utk simpan stock...
kot x dibagi kesian pulak....
Pagi td cuma sarapan roti canai...sorang sekeping...tp blh la nk tambah sikit2...ustaz beli dh cukup kira...alahai..sian nya tp ye la dgn cara ni la ustaz tu nk mendidik ank2 MTQ supaya lebih menghargai apa yg mereka ada..kot kt umh main balun je sampai kenyang kan...
skg pun tgk Fatahul dh "slow" sikit tak mcm dulu...
Kami decide pergi ke Tesco Manjung je la...senang...situ semua ada...blh la utk merobek kan poket aku kan...beli ala kadar sudah ler...sementara kami shopping...(shopping la sgt...) Nadia lepak kt FC sambil layan homework dia....


 Fatahul makan Nasi Ayam Roasted @ RM5.00...kami tak makan masing2 kekenyang lagi 

 Alif as usual...coklat je keje dia...
kot tak dibelikan asyik nk membanding2 kan...dengan Fatahul...

konon ada intenet free la tu...intenet lembap...
Habis je terus kami ke Bandar Sri Iskandar...makan kt kedai yg selalu kami makan tu...byk lauk2 dh hbs...pastu aku singgah kt umh mak sekejap....Nadia n HB membuta je la....aku lak layan Fatahul wat homework w/p hakikatnya aku pun tak tau kan...kih..kih..kih...
Sebelum masuk waktu asar, aku dh htr Fatahul balik ke MTQ...Bai adik...mama balik dulu...
Bln 3 ni cuti sek..mama dtg lagi.....
Lepas tu perjalanan diteruskan dengan misi menghantar Iqhwan pulak kt Slim River...sambil tu servey MTQ Tapah...seronoknya...sunyi je tempat tu...
sampai je MTQ 14 Slim River dalam jam 11.00pm...jem teruk betul...
kami sampai ke KL dalam jam 1.00am....ambik kau....
Apa-apa pun Korang 
Layan Je...


Alamak...Air takde la pulok


Assalamualaikum...
Cerita hari ini....2nd day cny....semlm dh kepenatan ke Melaka kan....
Pagi ni aku wat sarapan Vits keo teow goreng....hbs je mkn...layan la tgk Suami Ku Encik Perfec 10.
Lepak dulu mentara nak masak makan tengahari...
Tengok2 je dlm kul 11.00am mcm tu air takdok....alamak...mcm mn ni...
kenapa takde notis...masa cakap takde air kemain kita menyimpan...ni tup..tup takde air...
camno tu....dlm kul 2.30 HB balik kj....aku terus cakap....hari ni tak masak lagi....laaaa....knp tak masak....mcm mn nk masak air takdok...HB pun p la check kt sinki...mmg takde...dlm hati sib baik takde...buatnya time dia buka ada air...sah2 dia kata aku mls nk msk kan....
aku ckp jom la mkn kt luar tunggu apa lg...cek lapaq ni....
kami decide la nk mkn kt mn kan...apa kata kita mkn kat Ani Sup Utara....situ ada nasi ok la kan...
Sampai je org tak ramai...cepat je dpt makanan tu...

Muka letih sbb dok main je kj nye...



 Mee Kari for me @ RM5.00

 Nasi Set @ Nasi putih, Telur Asin + Sup Daging @ RM5.80 je
Sambal Belacan tu terbaek touq...

 Alif punya...bubur nasi + plain sup...@ RM3.00

Nadia punya @ Nasi + Sup campo (Ayam & Daging ) @ RM5.80 jek...

Hbs je mkn...HB tny nk kemana...aku ckp kite p Slim River je la tengok Iqhwan....ayang drive...dr Jalan Duta to Slim River hanya 1 hour jek....HB kata kot mcm ni abg tido je la...ayang drive la mcm mn abg tak nampak....kuit...kuit...kuit....
Sampai je Slim River...Iqhwan takde balik kg...perjalan diteruskan ke Tanjung Malim....berhenti makan kt Kedai Yik Mun...mkn apa kan...mesti la pau...itu la menu utaam kt sini...
lepas tu perjalanan diterus kan ke KL...
sampai je umh dh pukul 11.00pm....
Home Sweet Home...
Apa-apa pun Korang
Layan je...

Friday, February 20, 2015

Happy Birthday To My Hubby @ 17/02/2015


Hari ni Birthday my hb...balik je kerja mesti la nk celebrate kan..lg pun hari ni last day kerja..pastu cuti panjang sempena CNY la kan...syoknya....
sebelum nk p makan...aku ajak hb p Pustaka Rakyat kt BB Ampang...nk ambik sekali member card hari tu..sambil-sambil nak cari novel terbaru (bg aku la, pdhl dh lama dh novel ni) "Isteri Separuh Masa" yg tak lama lagi akan di tayang kan di Astro Ria dan Maya HD..sbb apa aku sibuk-sibuk nak cari novel ni...coz pelakon ni nanti hero Aiman Hakim Ridza & Heroin Emma Maembong...mesti best kan bekas pelakon PMS kan...cari punya cari...takde novel tu dh hbs...takpe la minggu depan aku beli direct kt Kaki Novel....sambil2 tu layan kt Penulisan2U....
Pastu pergi makan kt Food Court Ampang Hilir...Nadia sibuk ajak kt sini...kot nk ikut kan, aku lebih suka pergi kt Tmn Len Seng je  


 Alif mcm biasa dh moody...ngantuk sgt...masa ni dh nk dekat 9.00 lebih...dh time tido kan...

 Tunggu makan...

 Aku n Alif cuma makan Mushroom Sup + Fries je...sbb apa aku mkn tu jek...coz b4 keluar umh td aku dh bedal naso goreng...ngih...ngih..ngih..

 Chicken Chop for My HB n Nadia..


Char Keo Teow Kering...yg ni utk Nadia gk...kuat tul lantaknya...

Alif dgn Milo Tabur..hbs berterabur dibuatnya....

To my hb...Selamat Ulangtahun...moga dimurahkan rezeki dan di panjangkan usia dengan kesihatan yg sempurna....
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Cerita Ku Hari Ini @ Birthday Alif 08/02/2015

Assalamualaikum...
Ini lah pertama kali aku dpt berjumpa Fatahul selepas kemasukannya di MTQ 12, ibu bapa terpaksa patuh pada jadual melawat / Outing para pelajar ini...jadinya 08/02/15 adalah pertama kali dapat berjumpa anak-anak ini (pening bahasa aku ini...) hari sabtu lepas je habis bekerja kami terus balik ke kg...singgah sebentar di Slim River utk mengambil Iqhwan disitu...dan perjalan di teruskan...melalu Highway PLUS dan susur keluar Tapah...berhenti makan disitu dan perjalaan diteruskan ke Kampar..singgah sebentar menunaikan solat asar di MTQ 1 Malim Nawar....sampai saja di Changkat Chermin dalam jam 6.00 ptg, Fatahul tak menjangkakan kedatangan kami...
Mama : Adik ok ke???
Fatahul : Ok je mama...
Mama : Best tak sek sini, td tgh buat apa??
Fatahul : Best je...td tgh buat kerja sekolah...
Mama : Owh ye...Mama ada tgk sesi orentasi kt FB sek...rajin Ustaz updated.
Fatahul : ye ke...
Mama : Ada tak bj2 kotor yg nk mama bwk basuh...
Fatahul : Takde...Lg pun bj basuh 2 hari sekali...semalam dh cuci...
Mama : Alahai...pandainya adik... dlm hati dia tahu ibu dia jauh tak dapat nk ulang selalu...
kiranya dh berdikari lah tu...


 Jadi sebelum balik ambil gambo dulu... sebelum nak solat magrib..

 Alif & Iqhwan

 Hari ini ahad...ada mesyuarat PIBG MTQ 12,...byk juga lah usul2 yg dibangkitkan...
Pelantikan Pengerusi dan ahli-ahli AJK yg lain...biar mereka lah, aku cuma mendengar saja...
Banyak juga lah ibu bapa yg bermurah hati memberi kamera, laptop, aircond. dan terbaru ada yg sudi memberikan sumbangan mesin basuh dan ada juga yg ingin menyumbangkan sabun pencuci...
alhamdulillah...moga2 mereka ini dimurahkan rezeki hendaknya...


 Janji lepas habis meeting nk jumpa kawan lama...dh 22 tahun tak jumpa...since hbs SPM semua bawa haluan masing-masing...
Kawan ku ini sekelas since kami di tingkatan 1 - 5, sehingga ada cikgu yg mengelar kami adik dan kakak...mana tak nya no exam masing-masing mmg dekat...tak aku atas...di bawah..tak aku bawah dia atas...mcm meniru pulak..padahal huruf nama lain kan...
Kawan ku ini Kamariah Bt Salah...actually Salleh..tp biasa la JPN salah tulis kan...
Berketurunan jawa dari Kampung Sungai Ramai Ayer Tawar....
Tak sangka..Kama sanggup cari aku kt MTQ ni...lg pun dia nk p kenduri kawin kt situ...
apa lg bila dh jumpa...terjerit-jerit la mcm perangai sekolah-sekolah dulu...masing masing tak sedo ank n laki dok perati je...ish...ish... malu betul...

Kek Birthday pilihan Alif...
Habis je meeting tu kami pergi ke Bandar Seri Iskandar...makan tengahari kt situ dulu...
Habis makan tunai kan permintaan Fatahul nak kan kopiah merah ditengah, kasut bola dan stokin,...mcm2 la...pastu tu ke Tesco utk mencari kek Alif...
Dah dapat kami teruskan ke Parit sbb aku nk htr kain utk di buat bj raya..nnt lambat2 cina tu tak mo ambik dh utk tempahan...cari punya cari dapat la bola sepak yg Fatahul ingin kan...


Sambut di tepi sungai Perak kt Parit je...

Peace Your...





Nampak kan kt belakang tu...pokok2 yg ditengelami banjir...mmg dalam...blh nmpk kesannya...masa banjir berlaku hari tu.....
Hbs je...terus htr Fatahul balik sebelum waktu asar...perjalanan diteruskan ke Kuala Lumpur...
Tinggal adik..nnt mama datang lagi waktu next outing ye....
apa-apa pun Korang
Layan Je....

Sunday, February 1, 2015

Jalan - Jalan @ Masjid India 31/01/2015

Assalamualaikum....
Kisah hari ini...Jalan-jalan di Masjid India...Hari sabtu..kiranya orang-orang Wilayah akan bercuti selama 4 hari....hoooreeeyyy....bukan senang nk dpt cuti direct macam ni kan..Wilayah Persekutuan AKA Kuala Lumpur...cukup lenggang...banyak penghuni wilayah ini yang mengambil kesempatan pulang ke kampung...aku??????? minggu depan la balik boleh tengok Fatahul sekali sambil berkumpul dengan yang lain-lain...
Menjadi kegilaan aku dengan shawl ni...aku cari yg murah-murah je..sbb aku ni cepat boring dan tudung selalunya akan mengikut peredaran masa...skg tgh meletop instant shawl la...Neelofar kan...aku beli yg nilopak dh la....
Jadi seawal jam 9.15am aku dh sampai di Masjid Jamek...lenggang kau KL ni....
Banyak lagi kedai yg belum buka....
Tujuan utama aku biasa la Muaz Textile la kan...tp masa tu Muaz belum buka lagi...

 Aku berdua je dengan Alif...Lenggang kan...
di LRT Masjid Jamek...

Jln punya jln aku terpandang Jakel...aku mmg tak pernah masuk ke Jakel lg ni (kuno tul aku kan...kesian)..org salu sibuk-sibuk cakap psl Jakel...aku lak salu pergi Nagoya or Kamdar je..
Jakel memulakan operasi jam 10.30am kot tak silap la kan...
so masih awal lagi ni...aku lepak2 di kaki lima Jakel n pergi ke Seven E sbb Alif belum sarapan dari rumah...hbs je mkn roti n air coklat kami menunggu di depan Jakel...ramainya orang....
Bukan je Jakel...pihak pengurusan minta naik ke tingkat 1 ada jualan Happy Hour katanya...byk la kain-kain dilelong...patutnya sepasang RM100 blh dpt RM100 2 pasang...
dalam dok aku belek-belek kain kat situ...sape sales girl Jakel...baik orangnya melayan pelanggan...x mcm sstgh kedai yg aku pegi kita pulak yg tercari-cari panggil untuk memotong kain...
Kain yg aku tengok tu berharga RM70 sepasang...tp sbbkan Happy Hour tu jadi RM100 utk 3 pasang...
 Antara kain-kain ela di sini...


 Kain songket sampin...

 ni la dia kain RM100 3 pasang tu...
yg ni aku share ngn SIL aku....sbb aku x suka sgt pakai bj kurung or jubah...cuma pakai hari jumaat je...hari2 lain aku lebih selesa dengan t shirt muslimah or blous...
pastu salesgirl tu tny...x tak nak kain-kain kita yang buat lelong murah.murah....

 kain mmg suka jenis kain creepe ni...kain tak yah nk iron-iron sangat....jimat bil letrik kan..kan...kan...
ni semua utk SIL aku...utk raya...skg ni utk raya kita dh kena tempah dah...kot tak pakai je la raya tahun lepas...

 yg ni pun aku rembat gk...coklat...mata aku ni kan..coklat, hijau & purple mmg sedap di mata aku...

 Habis dah settle kain- kain ela kena la cari kain utk baju melayu abg aku lak...mereka kan nak sendondon kan....harga kain ni RM14.90 semeter...tawar-tawar dapat la RM14.00 semeter...

Habis je membayar semua harga kain tu...kami pun beredar la..nk cari tudung Neelofar yg SIL aku pesan...kami ke Hajra...dapat la RM50 selai....aku x mo la...mahal sangat kan
Hajat dihati nk ke Sogo tp disebabkab bawa kain-kain yg berat...hasrat dimatikan je la...pusing balik ke Masjid India...
Jalan balik ke LRT Masjid Jamek...lalu la di gerai-gerai tu...semua gerai dah dibuka..
Jeng..jeng...terpandang la aku instant shawl jenis kain chiffon....RM10.00 tu yg buatkan nafsu kata x mo membeli...terjatuh chenta la kan...RM10 kau...instant shawl mn nk dpt...masa aku tgk kt kedai2 tu RM30 gk selai...ni RM10 je...aku pun rembat la 2 lai...hitam n coklat...
Jadi la kan...apa lg...cepat2 balik umh...sampai je dh pukul 1.30pm..
fuh...sakit tul kaki berjalan kan...
sbbkan aku x dpt p Sogo...ingat kan nk repeat shopping hari isnin...sbb still holiday kan...
so apa-apa pun Korang
Layan Je....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...