Sunday, May 25, 2014

Percutian ke Bukit Tinggi, Pahang @ 24/05/2014

Salam Semua....
N3 kali percutian ke Bukit Tinggi Pahang dan perkelahan di Janda Baik...
Cerita nye mcm ni (mcm suspen jek).. bos offer kat semua staff utk bercuti di mana2 Berjaya Vacation Club...mcm biasa la aku mesti suka nak pergi ke Cameron la kan...di Equatorial Hotel la...lg pun bersebelahan ngn Kea Farm...senang nk jln2...n makan2 la...tp hotel semua N/A sampai la bulan posa...posa nk buat apa kan...x dpt la aku nk mkn2 nnt...pastu 2nd place lak...cr kt PD je la...Corus Paradise ...sama jugak...N/A...last2 bos tny nk p mn lg...aku ckp k la Bukit Tinggi, Meranti Suite Park...pun sama gk N/A Apt 2 rooms...penuh...haish....tp utk Apt 1 room ade pulak...bos ckp takpe dia booked apt 1 room...2 unit...so maknanye ank2 aku kena tido berasingan la kan....
dh settle la psl apt tu....so check in pukul 3.00 tak kan nk OTW tghr lak kan..lebih seronok p pg2..aku ckp kt HB apa kata kite mandi2 kt Janda Baik...lepas tu baru p Bukit Tinggi check in dh x jauh dh kan....
So pg sabtu tu dlm kul 8.00am kami bertolak la...sampai kt area Danau Kota berhenti breakfast jap...jgn mkn heavy sgt mama bwk byk bekalan....

Antara makanan yg aku bawa...
Nugget, Bihun Goreng, Sambal Cili Api Tomato, Nasi Goreng Dan Ayam Masak Kicap

Mandi manda di Sungai Janda Baik...air nye sungguh sejuk dan nyaman...x rugi sape2 yg nk ke sini...

Pondok ni kena sewa RM15.00 dan free utk 1 kete...kot kete ke 2 kena byr lagi RM2..
Ada disediakan tandas so x yah la risau kt mn nak membilas badan dengan air bersih la kan...

Pondok ni ada byk2 grade la...harga lain2...ada gk family yg buat BBQ... pastu ade gk motor jual ais krim lalu lalang....lepas mandi lepak2 mkn ais krim...sedap...nyum...nyum...

Dalam kul 12.30 kami pun gerak la ke Bukit Tinggi....senang je nak cari Meranti Suite Park ni...tempat ni memang sunyi...sesuai la untuk org2 yg nk berehat jauh dr kesibukan kota...yg aku x tahan tu jalan bengkang bengkok mcm nk ke CH jugak...
Kat Apt Meranti Suite Park ni ade disediakan dapur electrik..heater nk msk air..kopi, ade la kuali...tp aku x guna pun segala pinggan mangkuk yg depa letak tu....
kot sape2 nk kesini blh la bwk brg2 basic utk msk...sbb kt sini mmg takde jual makanan or kedai makan ye...

Lepas je magrib kami menuju ke Colmar Tropicale utk menikmati keindahan di waktu malam...dulu pergi tu siang2 kan....tu pun nasib baik hujan dh berhenti...since ptg hujan sampai la nk ke malam.....mmg sejuk la kawasan ni....
Berjalan-jalan kat kawasan hotel ni kejap je...x sampai 1 jam pun...dh hbs...aku x turun la kat bwh2 tu mls la..

Kat penghujung bangunan ni ada mcm mini fun fair la...yg itik tu sekali pancing RM4...so HB aku ambik 2 kali pancing...kt bwh itik tu ade no...HB dpt zero...2 2 eko itik pun mcm tu...so x dpt ape la ye...
yg lg 1 game tu main baling2 bola pimpong...ade la pengiraan dia...pun sama gk...x dpt apa gk..1 game RM6...2 game RM10....kat situ je dh hbs duit tanpa dpt apa2...

nmpk lak benda ni...murah gk la...1 token RM2... mcm yg salu ade kt tesco gk la kan...setiap 1 games kena masuk 2 token....mcm2 games ade kt dalam ni...tempat x la besar mana....tp ok la utk yg nk berhiburkan kn 

sebelahnye pulak game utk bdk2 kecik la..mcm biasa la...x kn bdk beso nk naik kan....
syok melayan main2 ni..kt sini aku n HB hbs gk lak dekat RM40...diam tak diam je kan...

ok la jom balik...masa nk balik tu jumpa badut tengak bg belon kt bdk2 kecik...Alif mintak dibuatkan pedang...pastu decide nk dinner kt mn mlm ni...nk ke Genting Sempah or ke Bentong je...jarak ke 2 2 tempat lebih kurang sama je...dlm 40km kot x silap la...so turun la kami dr Berjaya Hills mcm biasa melalui liku2....utk ke Highway balik...tp kot aku sorang mmg x turun kot..takut beb.....
Kami mkn simple je mlm tu...roti canai je...pastu balik semua ke Meranti dlm kul 11 lebih jugak la....

dalam kul 11.00am kami check out...dn menuju ke Japanese Village....
kalau korang nk ke Colmar Tropicale ni dikenakan tiket ye
Dewasa : RM12.00
Kanak-kanak (4-12 thn) : RM8.00
tp sbb semalam aku dtg mlm so x dikenakan bayaran la..sampai pukul 7.00 mlm je la...
so hari ni kena la..tp jgn risau...bg sape2 yg menginap di sini...Meranti Suite Park or Colmar Tropicale...kite blh dpt balik duit tiket tu...
Caranya...kita bayar dahulu tiket tu...pastu pergi ke Colmar Reception tunjukkan tiket dan jugak bukti penginapan tu kt diorng....so mereka akan pulang kan balik duit tu...
Untuk kes aku pulak...sbbkan aku tido kt Apt 1 bilik...dpt la balik duit tiket utk 2 dewasa dan 1 kanak2....
dan disebabkan kan aku sewa 2 apt 1 bilik...so dpt la 5 tiket punya duit tu...so kalau korang sewa apt 1 bilik tp dok sampai 5 ke 10 org ke....hanya 2 dewasa dan 1 kanak2 je la yg dpt di claim ye....

Untuk sampai ke Japanese Village ni mmg mengerunkan aku...dh la kena mendaki ank2 tangga yg tinggi2...pastu kena mendaki bukit lagi...mendaki dan mendaki utk sampai ke situ..penat weh...sakit lutut...kaki..tumit...
dh sampai kt situ...dh siap jalan2...anak2 pun bising la nk mkn ais krim la....
dan aku lak terliur nk mkn makanan jepun ni...jgn risau...halal ye...penjualnye org melayu cuma dressing cam lelaki jepun la...
yg mcm bebola tu namanya Tori Yaki RM4.50
yg cucuk2 mcm satay tu namanya Tori Kushi RM3.00 perstick...
dan yg tu Sanwich...dalam ada ayam RM6.50 
Rasa mmg terbaek...rugi kot ke sini tp x mencuba makanan ni...nk ke Jepun entah bila la kan...

Pemandangan kt Japanese Village...kali ni p x mo dh pakai bj kimono....kang terbang lagi RM100.00 coz 1 baju RM20.00 sewa nye dan diberi masa 20 minit utk bergambar...masa aku p tu takde pun org pakai bj kimono...just jalan-jalan n ambik gambo....

Pemandangan Colmar di waktu siang hari...kot korang pergi terkena timing ada show...dlm la tgk show dalam 30 minit mcm tu kot...aku pun x perasan coz aku p tu dh separuh pertunjukan....

Jam yg tergantung tu menunjukan waktu2 di bandar2 besar dunia....
ada promotion makanan..ayam penyet pun ada RM18++, bakso...aku ingat kan makan pasta, pizza mcm tu jek....

Hbs je..kami pun bergerak pulang....lunch hari mkn KFC...Nasi KFC la....tu pun bos gak yg bg voucher KFC tu.....hbs je mkn pergi ke Masjid India..konon nk mencari tudung...tp pusing2 takde yg berkenan...so balik ke rumah je la...
balik ke rumah dengan kepenatan..tp apa2 pun mmg seronok sgt...
apa-apa pun
Korang Layan Je....

7 comments:

  1. jln sini cari info thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. Terima Kasih sudi jalan-jalan disini :)..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Terima Kasih Khairul Anuar sudi jalan-jalan di sini..

      Delete
  4. klau nk daki bukit tu bawak stroller tuk baby sesuai tak..sbb ada tangga kan...nak gendong baby takut lengoh tgn plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stroller besar ke....kalau buggy tu ok kot mcm batang golf je kan...jgn kn kata gendong...nk bwk diri pun x larat...berapa kali berhenti tarik nafas...semput...tp bila dh sampai ke atas mmg semua keletihan susah payah akan hilang.....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...