Saturday, May 26, 2012

Jalan - Jalan @ Colmar Tropicale Bukit Tinggi



Pada 13/05/2012 aku plan nk ke Bukit Tinggi...mcm syok je drpd cite kawan2 kt ofis selain daripada aku meredah masuk ke blog2 org melihat dan juga mendengar celoteh mereka. Lagi pun yg syok nye keadaan resort tu sendiri ala-ala Perancis gitu...Ingatkan org luar yg tak bermalam dihotel tu tak boleh pergi kesitu...rupa2nye blh jek....tp dikenakan bayaran la...dewasa RM12.00 dan kanak2 RM8 dari 4 tahun ke atas la. so memandangkan aku, hubby n Nadia dikira dewasa la kan...Fatahul kanak2 la...Alif..free jek...jumlah yg dibyr RM44.00 je la. Kt mana nak byr or nk dapatkan tiket tu...senang jek..lepas guard house yg ke 2 selapas kite melalui susur keluar Jln Bukit Tinggi tu la..yg syoknye...masa kete aku melintasi guard house yg ke 2 tu...penjaga gate tu bukak gate...memberi laluan tanpa menbayar...so kami pun jalan la kan...bukannye x mahu byr...maklum la 1st time kan...so bila berada dalam perkarangan Colmar Tropicale tu aku pun tercari-cari la dimana nak beli tiket ni seperti mana blog2 yg lain cite tu...so aku tinjau la papan tanda kt situ...laaaaaaaa.....kt sini rupanye nk beli tiket tu...kt guard house tu jek...so kami pun berpatah balik la ke guard house tadi utk mendapatkan tiket....sbbnye...takut gk kot2 guard tu tny tiket mana...kang x dpt la aku naik shuttle bas dia...(bas ke...aku tgk lori ade la) Guard tu pun heran mcm mn kami blh lepas masuk w/o ambik tiket...hubby aku ckp kt sini la kami lalu td...tp awk diam jek n bukan kn gate tu....rupa-rupanye mereka langsung tak check pun...cis kalu tau td...baik diam2 jek...jimat duit tiket...hehehe....kami sampai awal pgi..kirenye pukul 7.30am...aku rasa x berape ramai pengunjung lagi la...syok tangkap gambar tanpa ade org kt situ...rasa sunyi jek...kalu tahu hari waktu bos bg peluang p BVC baik aku p Colmar drpd p Georgetown tu...dh la jauh ape pun takde....:(....



 Cantik kan pemandangan disitu...


Aku rasa semua org yg dtg mesti tak lepas peluang bergambar kt jam ni...konon2 mcm p Parancis la ni...


Time ni mmg sunyi...penghuni resort lum bgn tido lg...kedai2 pun belum bukak lg...ari ahad buka pukul 
10.00am


Ni la latar belakang resort tu...sebelah kanan yg ade kaler biru tu la lobby hotel ni...org kata kalau kite menginap kat sini..duit tiket tu akan dipulangkan balik...entah la betul ke tidak...aku x pernah tido kt sini..nanti2 la bila ade rezeki lebih kan....


ni kot tak salah Cheatau Resort....resort ni pun cantik....


Depan Bakery Shop...tp x tau nama dia....



Di depan garden Colmar tu...



Susah tul nak suruh Alif bergambar...


NI lg 1 tempat menarik kena pergi...Japanese Village...mmg mendamaikan...sejuk je mata memandang...bg org yg suka kehijauan alam mmg akan sanggup ke sini...bg yg pernah ke sini akan tahu bagaimana seksanye nak sampai ke puncak ni...kena mendaki bukit 45 darjah...huuuuuu...mmg penat...semput nafas aku dibuatnye...tp bila dh sampai keatas...semua penat td akan hilang...yg tinggal ketenangan....


Lepas mendaki bukit tu pulak...kite kena mendaki tangga2 batu...kirenya aku lah 1st customer ke Japanese Village tu..sbbnye masa nk pergi kesitu tunggu shuttle bas x sampai2...last2 pakcik driver tu htr naik van dgn amoi n manager Japanese ni....org cina jek bukan jepun pun...amoi ni ramah melayan aku sekeluarga...


Sebelum sampai ke Japanese House ni...kite lalu kt jambatan ni dulu...relex dulu ambik gambo sebelum ade org ramai kang ganggu pulak...


Depan Japanese House...Amoi tu kata segala brg2 kt umh ni semua import dr Jepun...kot tipu amoi tu kt aku...tipu la aku pada anda semua...hehehe...


Ni kt bhgian dalam Japanese House....nk tahu..bj kimono yg kami sekeluarga pakai ni sewanya..RM20 sepasang...so 5 orang....RM100 la....huwaaaaaaa......utk ni jek terbang duit den....tp takpe nk ke Jepun entah bila la kan....so dpt la merasa pakai bj kimoni ni...Alif lak takde saiz....berbungkus je aku tgk....



Amoi tu cakap..."akak buat mcm ni..abg buat mcm ni...nk bg nmpk reben beso kt belakang tu" kirenye amoi tu jd juru gmbo aku la kejap...

Ape hal la pulak gambo ni ke kiri x leh edit...hisss....
takpe la...Masa 2 bdk ni pakai bj kimono ni diorng ni langkah beso2 mcm stail biasa la berjalan...Fatahul  "mama kenapa ketat baju ni x leh langkah..." haiyo mmg la...org Jepun kn jalan terkedik2....x mcm cara kite berjalan..tu la uniknye adat mereka...


Amoi tu ckp...ibu dgn anak perempuan pulak...terasa keciknye Nadia bila bersama aku...hehehe...



tunjuk reben beso tu lg.....


time ni dh hbs dh nk balik...penat dh...seronok tgk ikan2 koi tu..makanan ikan blh beli kt Japanese House tu...sebungkus RM1.00 jek...mula2 bg kt Alif dia yg nk makan makanan tu...bukan la Alif..ni utk ikan la....


Ni t-shirt Colmar Tropicale...aku beli sekeluarga t shirt yg sama.....
T shirt ni murah jek RM15 sehelai....
Selepas hbs melawat dan mengambil gambo...kami terus balik ke KL tp sebelum tu singgah kt Janda Baik kejap...erm...takde ape pun..just air terjun jek..tp bg yg suka kan keindahan kg...mmg sesuai ke sini.....
Layan je.....

Wednesday, May 2, 2012

Percutian Ke Cameron Highland ~~~ Part 2


Sesampainye aku di Cameron Highland....suasana mmg sejuk, nyaman & menyegarkan....aku terus mengajak hubby ke Sungei Palas Boh Plantation...tp pergi ke Kafeteria la......teringatkan filem Ombak Rindu dimana Harris dan Maya berlakon disitu.....memang mengasyikkan....org ramai pulak masa tu..blh dikatakan penuh la meja diisi orng..... 

Berada diluar kedai Boh....

Antara makanan yg dipesan....Mushroom sup untu Nadia...Coconut tart utk hubby aku...Kek Coklat Moist n Lemon Kek utk aku, Fatahul & Alif...

Bergambar dulu di ladang teh...kot x ambik gambo tak sah la kan.....

Harga makanan yg dipesan....ermmmmm...blh thn kan...tp sekali sekali nk potong lehek aku....
huhuuhuhu...

Semasa nk balik dr Kafeteria boh tu...aku terserempak ngan kazen aku dr Ipoh....ape lg borak sakan la kan...mlm dia invite aku sekeluarga ke Parkland Apt..ade BBQ.....erm....sedapnye....
aku kena cepat ni...abg n mak aku dh call...mereka dh sampai ke Cameron Highland n tunggu aku kt Hotel Titiwangsa.......kejap...kejap.......

Mak, SIL n Piqah.......

Ni diantara keluarga besar aku...tgh menikmati makan tghr....sejuk...lapar jadiknye...

Sesudah bertemu dgn family...aku pun terus ke Homestay yg terletak di Apt Royal Lily...
sampai saja di apt tu...ape lg...masak nasi, buat air teh o panas2...dan menikmati hidangan...aku dh bwk ayam masak merah...mak pulak bwk ikan puyu sambal....kak ipar dh siapkan 1 tupperware keropok...sedapnye.....memang mkn mcm ni sedap...daripada membazir duit makanan dikedai yg rasa dia tah apa2 tu....

Along & Alif...

Sambil menikmati teh tarik...n goreng psang...panas......
Cuaca masa ni tak la sejuk mana pun...aku rasa x pakai bj tebal pun ok jek....

Alif tgh tunggu ayam BBQ....masa ni ujan renyai2...

 My SIL, Acu, Zana & anak dia..my mom...
Kamera aku buat hal...blur jek....


Anak buah aku, Shahirah, Nadia, Alif & hubby..

Selesai jek makan...kami terus ke Pasar Malam Brinchang....
sampai jek..dh takde jual...banyak yg dh bungkus...mungkin sbb hujan renyai2...x byk yg dtg...peniagan tutup awal......

Diantara brg2 yg dijual..

Semuanye kaler merah....mmg menarik..

tapi aku mmg x beli apa2 di pasar malam Brinchang ni...harga yg ditawarkan agak berbeza dr kedai2 sekitar Cameron Highland ni....so nasihat aku...pergi tgk2 blh la....kot nk membeli kena pikir la byk2 kali....
Habis jek rounder di sekitar pasar malam ni...ape lagi balik ke Apt yg terletak di Tanah  Rata...
Masa untuk melelapkan mata....mmg sedap...segar...dgn kepenatan perjalanan sehari disini....
Esok selepas keluar dr Apt terus pergi ke Kea Farm...beli ala kadar....makan ape saj disitu jugak la...terus balik ke KL melalui Simpang Pulai...mmg menyeronokkan...x byk lekok2 dan jalan lebih besar....tp jauhnye nk dapat kan Tapah balik.....Sampai di KL kire2 pukul 4.30pm...terus bergegas htr kakak balik ke AKSB....
Percutian ke Cameron Highland mmg menyeronokan...Kalau ade masa aku akan pergi lagi ke sini.....
Taaaaaaaa.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...