Wednesday, April 22, 2015

Percutian Ke Langkawi - Part 2

Day 2 - (Part 2 - 18/04/2015)
Seawal jam 6.00am aku dh bgn dh...bersihkan diri n solat Subuh...aku ajak HB ke tingkat atas utk menunaikan solat di tingkat atas....sampai je kat atas...aik....knp surau ni berkunci....x kn nk kejut kan Uncle Victor buka Surau kot...so aku turn semula ke bilik....solat je dalam bilik....
Lepas tu kejut kan ank2 bgn tidur...mandi n terus keluar hotel...cari breakfast...HB suruh aku yg drive katanya belajar bawa kete auto. Aku mmg fobia bwk kete auto coz dah 15 tahun aku bawa kete manual...tu pun tersasul2...hand break tak turun kan la...masa dlm 5 minit kekok jugak...pastu berdesup aku bwk....pusing2...aku berhenti kat gerai berdekatan ngan roundabout ke 2 dekat ngn airport...makan nasi minyak kot....nadia lak nasi lemak (nasi lemak ke????x rope pun)..HB n Alif mkn roti canai bersama ngn teh tarik hanya RM8 murah kan...aku cuma lauk telo rebus, Nadia telur n sayur jek....hbs mkn aku bwk kete lg...x guna wase pun takut confuse aku...bc signboard jek....Cable Car....dlm kul 9.00am aku dh sampai...


 Selfie dulu...wajib....kih..kih...kih...




 nin dia harga tiket nak habak kat hang.....
so total utk kami RM75.00
Dewasa RM20.00 
Kanak-Kanak RM15.00
sila bawa semua IC masa nk purchase tiket tu...kot kt Melaka tunjuk IC si tukang beli pun dh cukup....yg ni dia nak semua orang punya IC...
Lupa nk cite...mcm Alif masa kt kastam tu aku tunjuk My Kid jek...tp surat beranak ori tu aku bwk jugak just in case kan....

 Tiket ni termasuk SkyCab & SkyDome...SkyDome mmg best ala-ala naik roller coaster...terjerit-jerit org...pastu pening kepala aku nok...sib bawa minyak angin....

Sky Bridge
Dewasa RM5
Kanak-kanak RM3
ni kot nak naik masa kt atas puncak nnt korang beli tiket dia....
Aku x p pun...ponet aik aku nk berjalan...lg pun sayang lemak kt badan aku ni pecah
(mood pujuk hati coz lemak2 ni x mo kuar)....hehehe....

Cable Car ni leh muat utk 6 orang...so ada 2 org couple lg dok selit kat kami


 NI stesen yg pertama...aku tgk org turun...aku pun turun...kot tak turun pun takpe dok je...nnt stesen yg ke 2 korang turun la...

 Baru lepas hujan...sejuk...

 ni kat Stesen yg ke 2...or terakhir...ni kena turun...kot tak turun dia bawak korang turun ke bawah...kih..kih...kih...




 Habis je melawat kat Cable Car....kami terus ke Perkampungan Beras Terbakar...
tak ssh nak cari pun....ni kat Rumah Kedah...rumah ni ada owner dia...so jgn lak nak masuk sebarangan kite...kirenya umh Ketua Kampung kata William...


 ni je beras terbakar yg tinggal....

 Bagi aku kot sapa2 nak shopping cenderamata, baju T, FM, Keychain, Kain Batik ke kat sini mmg murah berbanding tempat2 yg lain.....

 Habis je di Perkampungan Beras Terbakar...kami menuju ke tepi airport nk pekena laksa power...tp laksa tu lum buka lagi...so mkn la laksa pulau...rasa sedap sangat...pasembor pun sedap...tghr makan laksa je...

 Pemandagan dari tepi laut tempat kami dok pekena laksa tu...hbs mkn terus menuju ke Pantai Cenang n balik ke Hotel...
Aku ckp kt HB...abg balik hotel dulu dgn Alif...aku n Nadia nk p Idaman Suri...jln kaki je dr hotel...
Sampai je kat Idaman Suri apa lg...nk terbeliak mata aku tgk pinggan mangkuk...murah2 n cantik2...
Rambang mata weh....

 Dulang 3 beradik RM16.90...Paling murah RM12.90

 Set Makan Melamine Pinggan makan, pinggan sayur n mangkuk - 6 pcs RM26.50...
teruja tak..so aku pun sambar se Set...

 Melamine lg..yg ni jual sebijik-sebijik...
Aku beli mangkuk bentuk ikan 3 bijik senang nk buh sambal belacan, budu ke...

 Sudu Senduk Melamine...


 Set Cawan + piring Melamine RM10.50.. yang ni aku sambar 2 set...

 Pinggan makan Melamine 6 pcs kot x silap la RM6.90

 Yg ni set makan Opal...aku sambar se Set..RM54 je...
Ada pinggan makan, pinggan sayur, mangkuk sup kecik 6 bijik n mangkuk gulai sebijik...





 Cantik n murah-murah kan...kot ada kaum wanita yg kata aku p Langkawi x mo beli set pinggan mangkuk....tp bila dh depan mata mesti rembat punya...caya la....
so aku rembat jugak ada 1 set pinggan mangkuk + cawan 4 pcs baru RM29.90..ni aku x ambik gambo...
So tadi kan aku dok rembat2 mcm tamak kan...dh 2 troli plastik tu...tp bila dok pikir2 mcm mn nk angkut..hand carry je blh...tu pun sorang 7 kilo...nk letak kt luggage...kang bersepai cam biskut merrie....last2 semua letak balik...
aku decide ambik pinggan Opal tu, Pinggan Rm29.90 tu, senduk nasi se Set, senduk kuah se Set...dulang 12.90 dan set cawan melamine se set...yg lain aku suruh Nadia letak balik...



 yg ni pencil case...Nadia pau aku beli...kirenya upah utk dia la...
so total aku mebeli RM129.90 murah kan...byk gk barang yg aku beli tu...
pastu sengget bahu pikul barang balik ke hotel...tumpo weh...berat jugak tu...
Pastu tu apa lg...ZzZzZz....
bangun je B4 asar....terus p kt pantai airport nk pekena Laksa Power.

 Pemandan di pantai sambil pekena Laksa Power, Passembor n Nasi Lemak..anak2 aku bermain di tepi pantai...tgk ketam kecik kata Alif....

 B4 p kt Laksa Power tu p Haji Ismail kt Pekan Kuah...apa lg shopping coklat la...seronoknya ambik masuk bakul...ambik masuk bakul....
selain tu aku beli luggage lg sebijik khas nk letak coklat ni...sebelum tu kt hotel aku dh pinjam komputer kt uncle tu nk tambah luggage weight...

 Antara hasil tangkapan....

Manyaknya Daim...mana tak nya RM47 - 3 paket...so aku hangut 4 set Daim.....
pastu bila dh Magrib singgah di Masjid Pekan Rabu...lepas tu sambung lg ke Rams kat Kompleks Pekan Rabu...kt situ x byk pilihan...aku beli Kit Kat sbb kt Hj Ismail kit Kat mini takde...
Kami menuruskan perjalanan pencarian Burgee EE..lokasi dia kt belakang restoran cina nama dia Restoran Kauboi.....
Bagi aku rasa ok ok je...sedap kot nk dibandingkan dengan Burger Abg Burn or Kaw-kaw Burger....
Pastu balik hotel...
ZzZzZzZz.....
Layan....
Next entri....lak ye....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...