Monday, January 28, 2013

Macaroni From Italy....

Cewah...kot dengar tajuk...ingat aku ke Italy makan macaroni la erk...
Takde bendanya pun....Ni cite tahun lepas Madam (bos punya bini daa...) aku tu pegi Italy...macam biasa HP punya trip kot tak silap aku...syok kan tiap-tiap tahun ada je sponser trip for boses aku ni...for aku takde ke bos....hehehe...jangan marah erk bos...(if terbaca celoteh aku la)
Bos aku ni baik hati...ingat dia pada staff tersayang (cewah...perasan)...
Balik je dari Italy tu dibelikan nya aku dan Penny Coach Wistlet (betul ke ejaan ni) cantik...kecik comey jek...Selain dari Wistlet...madam ada jugak bagi aku macaroni (macaroni ke...entah la janji korang paham)..nah Shima...u rajin masak kan....pandai madam tahu jugak dia aku ni mmg seorang yang rajin memasak...cewah gitu....masak la bagi anak-anak u makan...nasib baik anak-anak aku pandai makan benda ni...terutama Nadia...suka sangat ngan masakan perancis ni......


Ni la dia...menurut kata madam murah jek coz beli kat sana dah sememangnya kat tempat dia kan..


Ni ha dia macaroni ni...ada macam-macam kaler...merah, kuning, hijau, hitam pun ada...


Ni dekat sikit...korang leh tengok bentuk dia...kuit kan...kot sekali imbas ala-ala gugusan buah anggur lak....comey kan...


Tapi Fatahul lak tak suka...tah apa-apa tah rasa dia...hai...macam-macam...bukan senang nak penuhi selera anak-anak ni...


Ni resepi dia...aku buat simple jek...aku malas betul nak masak yang remeh temeh ni...

~~ RESEPI MACARONI ~~

Macaroni ni kena basuh dulu dan rebus sampai lembut...

Bawang kuning yang didadu
3 batang sosej
segengam daging cincang
1 sudu cili kering kisar
3 sudu sos cili
1 sudu sos tomato...

**benda-benda ni hendak la ditumis...aku guna minyak zaiton...boleh digantikan jugak dengan planta atau minyak masak...
Kalau nak kan kerja lebih mudah beli je sos prego kat pasaraya...lagi mudah...
tapi kat rumah stock prego dah kehabisan tu yg aku main bedal jek tu...
lagi pun tekak aku ni orang asia kan so...kadang-kadang nak gak rasa pedas-pedas gitu....
Apa-apa pun korang
Layan Je....

Canon IXUS 220 HS - Hadiah Dari Bos Tersayang

Pada 25/01/2013...pagi-pagi aku nak pergi kerja...dah la aku lambat..aku terlupa yang Alif hari ni tak sekolah..cuti...haish....penat2 je pegi ke sekolah...patut la pintu sekolah berkunci...lepas tu naik semula ke atas hantar Alif ke rumah umi..aku bergegas turun...p kat parking motor...adoi....motor ni kenapa lak jem tak leh start...aku dh lambat ni...ok call Nadia suruh turun ke bawah...ambil helmet dan baju sejuk aku...malas lah nak naik teksi bawak barang-barang tu...
Aku pun terus ke bus stop...naik teksi ke tempat kerja...Bos tak masuk hari ni...Madam je yg ade kt ofis...ada la note yg bos letak atas meja aku...ok la aku settle kan note yg bos bagi tu dulu...pastu aku pun buat la kerja-kerja tertunggak aku tu...maklum la 23/01/2013 aku kn EL...24/01/2013 lak PH...pastu dalam pukul 5.00 bos dah balik dari seminar...
Bila dah petang HB pun dah sampai nak ambil aku balik...tiba-tiba bos panggil..
"Shima...masuk sekejap..." ala nak marah aku ke dlm hati berkata..aku pun masuk dalam bilik...
"This camera for you... seriously...no need to pay... ya...just for you...no need to pay..."
Yahoooo...." that day u cakap camera u rosak kan..so I ganti yang ni..."
OMG....thanks bos...walaupun selama ni aku bekerja tanpa mengharapkan apa-apa pemberian...bak kata orang...orang memberi kita menerima....
Camera yang aku dapat Canon IXUS 220HS bos cakap harga lebih kurang RM500 la...
Apa-apa pun korang 
Layan Je....

Sunday, January 27, 2013

Hari Terakhir Nadia di SMKSBS / AKSB

Kenapa semalam Nadia call aku...dalam pukul 10.00 malam...Kakak cakap dah tak tahan nak sekolah kt SBS..bukan pasal sekolah..tapi hubungan dengan rakan-rakan..aku berbincang dengan suami macam mana...HB cakap bagi kata 2...duduk kat rumah no intenet...kena belajar macam mana kat asrama..cuma ada masa lebih sikit la...jadual tak la jadi ketat...
So pada 23/01/2013 aku pukul 6.00am dah keluar rumah..hantar Alif kt rumah umi...mintak tolong umi hantar Alif ke tadika..Umi kata nanti boleh mintak tolong Kak Ina (mak Wina) hantarkan Alif ke tadika...jadi aku sampai kat SMKSBS dalam jam 6.30am...aku intip kakak...memang ternyata dia berjalan seorang diri masa tu...kawan-kawan yang lain masih di sek lg...
Aku bertanya pada kakak sama ada betul-betul dia memang hendak bertukar sekolah...dia cakap pasti...aku pun terus ke pejabat sekolah...dengan sabar aku menunggu urusan pejabat iaitu jam 7.30am...tapi kerani sekolah tetap melayan aku w/p masa tu baru jam 7.10am..aku pun mengisi borang yang diberikan oleh kerani tu...lepas tu guru besar Puan Kamariah bertanya...siap memberi kaunsling...tapi Nadia tetap mau bertukar sekolah...Terima Kasih cikgu...Aku akui sekolah SMKSBS memang sekolah klaster kecemerlangan tapi aku risau anak aku nanti tak cemerlang...walau dimana pun kita berada...berusaha...pasti kita akan berjaya..Selepas itu aku terus ke PPD Pudu untuk memintak kebenaran berpindah...Sudah selesai urusan tu...aku terus balik ke rumah...berehat..lepak-lepak & borak-borak dengan Kak Ana jap sementara nak tunggu Alif balik sekolah pada jam 11.30am..lepas ambik Alif terus hanta ke rumah Kak Ana...aku bergegas ke sekolah dengan menaiki teksi je...Sampai disekolah...aku terus memohon agar kakak dibenarkan pulang dan keluar dari asrama hari itu juga kerana aku tak mahu ada pertelingkahan dengan lebih panjang nanti...kerani Fiza kata...anak puan kena sekolah dahulu disini sampai lah fail peribadi siap dipulangankan...aku tak mahu dah...biar lah...anggaplah hari ni hari terakhir disini...sesudah itu...aku ke pejabat asrama nk membuat pemotongan nama pulak...sudah selesai mebayar yuran asrama selama 23 hari tu...aku dan kakak naik ke asrama dan mengemas semua barang-barang kakak...
sementara menunggu HB datang dalam jam 2.30pm, akak ajak aku pergi ke kantin sekolah SBU...memang aku akui...aku tak menjamah sebarang makanan lagi pun...kat situ akak memesan 2 pinggan nasi goreng kampung....erm...sedap...murah pulak tu...
Lepas tak lama tu HB pun sampai....
So berakhirlah perjalanan hidup aku disitu...takde la setiap minggu aku nk ulang alik kt AKSB, sama ada menziarahi kakak atau mengambil dan menghantar kakak balik ke asrama...
Takde lagi pesanan kakak yang meminta mama masak itu ini...masak lebih sikit untuk kawan-kawan....
Apa-apa pun itu semua kenangan....dari 02/01/2012 - 23/01/2013 kakak distu...
tutup buku lama...buka buku baru...lembaran baru yang mahu dicoretkan dengan asam garam kehidupan yang lebih indah dan bererti....
Selamat Tinggal....Kenangan Terindah (Simpson)
Layan Je..

Ceramah Imam Muda Asyraf

Walaupun cerita ku banyak yg dh basi...aku jarang update on the spot...aku mmg malas...nak2 skg ni camera Panasonic aku tu buat hal...Malas nak shoot gambo guna HP...dh la HP aku tu tak canggih...
Pada 22/01/2013...lepas je solat Magrib...kami ramai-ramai ke surau Al-Amin ada ceramah Imam Muda Asyraf..org nye mmg sempoi masa tu...tapi aku tak dapat mendengar dari atas surau...konon-konon datang je nak naik ke atas..."Shima...cepat bungkus nasi tu masuk dalam plastik.." Ina sape aku...ala aku baru nk layan ceramah tu...ala ko dengar je dari bawah...pun boleh...ye la ya la....aku pun buat la...sampai siap ceramah, sambung sembahyang Isyak...siap bagi-bagi nasi kt para jemaah yang hadir...aduh....nasi tak cukup pulak...maklum la kali ni ramai betul yang hadir...salunye tak la macam tu sambutannya....penuh surau...dalam dok aku berkemas-kemas tu...kakak lak call aku...knp dia call aku....???????
Aku terus balik ke rumah tanpa mengambil botol air Avent Alif...sib baik tak hilang...Mahal tu....
Apa-apa pun...
Layan Je....

Monday, January 21, 2013

Dugaan Lagi...

Pembukaan tirai 2013 banyak cerita yg tak menarik aku terima...
3 minggu Bandar Sri Permaisuri takde bekalan air...so 3 minggu jugak la kami kt sini terpaksa mengangkut air..sampai melecet jari-jari aku ni...mandi kt R & R Putrajaya la..Tu cite kt umh takde air..ni cite kt ofis lak terlebih air...eeeee......geli....Lepas tu pulak dpt berita Warden Nadia dh pindah sek lain...so takde la informer atau tempat aku nk bertnya psl sek kakak..sob...sob..sob...
Lepas je seminggu alam persekolahan...08/01/13..kakak call dlm kul 9.30pm..mintak diambil...sbb tak sihat...so bergegas la aku dgn Alif pergi ambik kakak..patut la tgk kakak x bape ceria masa weken tu..Esok nye bwk akk p klinik...dpt MC 2 hari...lepas tu htr la kakak balik ke AKSB..so mcm biasa last week minggu ke 3 ...so bdk2 AKSB blh la balik ke rumah..
Masa time nk htr balik ke AKSB..kakak htr msj kt aku...x mo sek kt SMKSBS dh...kakak kata sek ok, kakak sayang ngan SBS..cuma skg ni ramai kawan2 yg pulau kan akk...psl ape erk...hai...setahu aku kakak ni dgn kawan mmg semangat setia kawan yg kuat...sanggup buat ape saja demi nk jg hati kawan2..tp knp ade kwn2 yg mengatakan kakak p hasut n buruk2 kn cerita psl mereka semua...BFF kakak pun ckp kakak x kn buat mcm tu...ni mungkin salah faham...sedih pun ade bila baca msj yg kakak htr...knp la mereka ni nk buat mcm ni..pdhl dh setahun berkawan...bukannye baru lg pun....kot dh terpaksa baru la aku akan pikirkan cara lain...
Layan je...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...