Thursday, November 26, 2015

Fatahul dari Tangkapan Gambar oleh Alif

Assalammuaalaikum....
Hari ni 14/11/2015...buat pertama kalinya aku balik tengok Fatahul ber2 dengan Alif....
Nadia ada jamuan pengawas, cik HB kj pulak...
aku ambil keputusan balik dengan sicomei dah la...senang nk bawa transmisi auto ni kan....
jadi lepas je sarapan aku terus menuju ke destinasi...sampai kat Changkat Chermin dah masuk waktu zohor...ramai anak-anak MTQ 12 sedang menikmati makan tengahari...Fatahul apa lagi...berlari la bila nampak aku sampai...
Sampai je...terus dia tanya...abah mana...kakak mana.....
ala siannya...
Alif disebabkan dah lama tak jumpa dengan abg...mula la dia ambil gambar abg...
bila dh jumpa Fatahul...aku ambil baju kotor terus ke Ipoh...ke rumah Zana...bermalam disitu...sepanjang perjalanan ke Ipoh...hujan selebat lebatnya....
Dalam kereta Alif merunggut...
"Abg tak senyum pun...'
mmg la...sebab Alif tak suruh abg sedia...
Esok Alif nak ambil gambar Abg banyak-banyak...



 Keesokan harinya...pagi-pagi aku dah sampai kat MTQ 12 ditemani Zana dan Alif...Fatahul tak bangun tidur lagi...Ustaz kata selalunya hari minggu lepas solat subuh murid-murid diberi kebebasan tidur lepas solat...hari lain takde harapan la yek...banyak aktiviti nak kena buat...
seperti yg Alif kata semalam...kali ni mmg banyak diambilnya gambar...







Muhammad Shafiq Fatahul adalah salah seorang pelajar
Maahad Tahfiz Al Quran Wal Qiraat Addin 12
Cawangan Changkat Chermin...
Tahun 1 dan in shaa Allah tahun 2016 dah tahun ke 2
walaupun terdapat banyak dugaan..semoga adik tabah menghadapnya..
mama doakan semoga adik berjaya didalam pelajaran.....
Mama Love U so much.....

Apa-apa pun Korang
Layan Jek
Wassalam....

Sepetang di Banda Hilir Melaka

 Assalammualaikum....
Kali ni aku ke Melaka lagi...jgn muak ye baca celoteh aku pasal Melaka...
tah kenapa aku suka ke Melaka...mungkin salah 1 destinasi pelancongan yg berhampiran dengan KL kan...perjalanan ni kali ni aku tak pergi dengan keluarga saja...tp pergi dengan Ina, Syam dan anak2nya...
Disebabkan bertolak dari Kuala Lumpur pun dah petang...tak banyak la tempat2 yg sempat kami jelajahi....
Destinasi pertama adalah Perkampungan Hang Tuah...

 Kalau dh sampai kat sini...bg yg pengemas key chain,  fridge magnet...sila lah beli disini kerana harga sangat sangat berpatutan jika nak dibandingkan kat Bandar Hilir nanti..bila sampai kat sini aku apa lagi rempat la fridge magnet....even p Melaka dah banyak kali...disebabkan design FM sentiasa berubahkan...

 FM ni cuma berharga RM10 ada 6 pcs...murah kan...boleh la diberi pada kawan-kawan dan juga jiran tertangga kan....

 Me, Ina, Iriz kat Telaga Hang Tuah..eh..eh..Haikal ada sebelah...
Haikal tu tak bape sihat....


 Masa ni ramai betul rombongan sekolah...teringan aku masa zaman sekolah dulu...masa tu umur 16 tahun ke Melaka...time tu aku tak p sini....



Hang Tuah Centre...boleh je kalau korang nak masuk sini...
aku dalam kete je ambil gambar....



 Selepas tu perjalanan diteruskan ke Banda Hilir...disebabkan dah masuk waktu asar...aku ajak HB ke Masjid Selat...mmg wajib ke sini bila ke Melaka...Iriz ditinggalkan kt aku sementara Ina solat...
Banyaknya ikan...kata Iriz....
kih...kih...kih...



My Family...

Ina family..

Lepas tu kami ke Original Coconut Shake Klebang...sampai dh kul 5.30..cuma dapat coconut shake jek...banyak makanan dh hbs....lain kali kena repeat lg nih....
Apa-apa selfie dulu yek...

Nurin rugi ko takde...
Dayang ko lambat sangat...ni je yg tinggal...
Oh ye...patutnya Dayang pun join jugak...tp disebabkan dia lambat bertolak dari KL...so x dapat la join group kami....

Perut dah lapar ni...kami teruskan ke Taming Sari...park kete kat situ...lepas tu ke JR asam pedas berhadapan Taming Sari....
Sedapnya Asam pedas....harga erm......boleh la...tak la murah berpatutan la ye....

Disebabkan konon-kononnya nak tunggu Dayang...kami lepak kat taman Taming Sari tu dulu...
tunggu lama jugak la,,.
Lepas tu kami wat keputusan balik KL je...
dh pusing-pusing Banda Hilir....
Apa-apa pun Korang
Layan Je....
Wassalam...

Alif Konvokasyen Pra SK Seri Tasik @ 30/10/2015

Assalamualaikum....
Hari ini ada Konvekasyen....kot k ikut kan dh 3 kali Alif konvo...tiap2 tahun...
Tp kali ni aku x dapat nk tengok coz aku dh ambil cuti dihari lain...ralatnya rasa dihati....





Setakat ni saja gambar yg sempat aku ambil...lepas tu jam 8.30pg aku dh meninggalkan Alif untuk ke tempat kerja...





Terima Kasih pada Cik Ina dan Cik Siti yg sudi mengambil gambar Alif untuk dijadikan kenang-kenangan...w/p HP Cik Ina dah kehabisan bateri....
Sorry sayang....lain kali mama akan pastikan akan bersama-sama Alif untuk mengabadikan memori yg sangat indah ini...
Kepada semua Guru-guru...
PRA SK Seri Tasik terutama Kelas Pintar, Cikgu Azah, Kak Lala (Alif kata) Cikgu Yati, Kak Shima..
Terima Kasih kerana selama ini kalian sabar mendidik anak-anak ini sehingga berjaya dimata kami...semoga ALLAH saja menbalas jasa kalian...Amiin...

Apa-apa pun Korang
Layan Je...
Wassalam...

Sepetang Di Desa Balqis Kuala Linggi Melaka

Assalammualaikum....
sudah lama aku tak mengupdated blog...bila mood malas melanda...hari ni aku nk masukan cerita2 yg dh lapuk yg ada didalam simpanan...biar pun cerita dah lama tp aku kena masukkan juga supaya tak hilang dalam memori aku bersama2 keluarga...
Kali ini aku ke Desa Balqis Kuala Linggi...saja jalan-jalan tengok kawasan....
bila sampai sini hari dh mulai gerimis..x puas aku menatap keindahan alam....sesuai dengan namanya...jadi ini saja yg dapat di kongsi bersama...
disebabkan aku mengunakan HP je...jd mutu gambar tak berapa cantik...coz HP aku mulah punya ma....












Desa Balqis banyak menyediakan chalet berciri rumah-rumah tradisional..bg yg ingin menikmati keindahan kampung boleh la datang ke sini....yg tinggal di hutan batu mcm aku mmg seronok kot ke sini...disini juga terdapat pantai persendirian, pool, padang....
bagi yg berminat ingin mengadakan family day...mungkin Desa Balqis boleh la dimasukan didalam salah 1 tempat ye...
Uniknya setiap nama Chalet ini antaranya mama, pak long, pak lang, pak ngan, atuk, nenek, kak lang, kak chik...dan byk lg....
pada yg berminat boleh la melawat page Desa Balqis...kat situ pun ada diletak kan senarai harga chalet...




Selain ke Desa Balqis kami juga ke Kg Kuala Linggi...pemandangan kat sini pun cantik2...banyak terdapat chalet dan juga homestay...yg pasti nya setiap kali hujung minggu mmg ramai org kesini...selain dengan keluarga ada juga yg buat hari keluarga...mmg meriah..
waktu pun dh hampir senja...kami beredar meninggalkan kampung yg sungguh mendamaikan..menuju ke Port Dickson...hajat dihati nak pergi ke pasar malam PD...
disebabkan cuaca tak menyebelahi kami...aku cuma dapat membeli steamboat...tu pun makan dalam kereta je...
lepas tu kemana lagi....
bertolak balik ke KL la ye....
Apa-apa pun Korang
Layan Je....
Wassalam....

Wednesday, October 21, 2015

Family Day KRT Sri Penara Fasa II Pada 17/10/15-18/10/15 @ Villa Mak Tok Sg Lui


Assalammualaikum....
Kali ni KRT Sri Penara Fasa II menjalankan takwin yg ke berapa erk...tak kira la aku...
Kali ni kami buat Family Day...untuk reward our self...setelah AJK bersusah payah melakukan pelbagai aktiviti untuk menghiburkan penduduk Sri Penara...jd kali ni kita berhibur dengan keluarga AJK sahaja...sebelum ni banyak membuat perbincangan tempat2 utk melakukan aktiviti ini...
Disebabkan faktor masa, jarak perjalanan, kewangan, kami sepakat memilih Villa Mak Tok di Sungai Lui Ulu Langat...bila dengar villa di pendalaman....cek jd takut la...mcm2 soalan ditanya...jalan tar tak, ada pacat tak, sunyi tak, ok ke..selamat ke...bila AJK yg lain menyakin kan aku...so aku on je la...
apa-apa biaq p la....
Bila masanya...aku mengambil keputusan untuk konvoi jek...best sikit ramai orgnya...
mcm abg pian, fairuz dan ayub diorg jalan dulu...lg pun hari tu aku kerja half day...balik je kerja lepas terus berkumpul di Surau Al-Amin...kiranya dalam jam 3.00 kami pun gerak...
Dalam konvoi tu aku, Kak Ros / Pak Leman, Ezan, Emma / Abg Atan, Zara, Shahbudin, Ramlee, Malik......kami ambil keputusan ikut Bukit Ampang...dh pusing-pusing Alif apa lg..muntah la...
Sampai di Hulu Langat aku ajak Kak Ros beli makanan...perut lapar ni...belum lunch lg ni...
Perjalanan diteruskan...dalam jam 3.30 ptg kami pun sampai tu pun terlajak sikit coz sign board tu tecik sgt....ke aku yg terlelap...hahahaha....mcm2 blh jd kn...
Sampai je kawasan kampung tu...aku call Abg Pian...tlg suruh org sambut ketibaan rombogan Cik Shima ni...beras kunyit, bunga maggar,...hahahaha....jgn marah erk....
Pastu nampak Fairuz n Ayub jaga parking....kami kena parking belakang....depan dh penuh...belakang pun belakang la.......

Warga KRT Sri Penara Fasa II

Banner...

Selfie masa baru sampai...kami sepakat memakai bj 'SEHATI SEJIWA" untuk ahli keluarga kami suruh pakai bj kaler merah...jgn salah phm erk...ni bukan perhimpunan merah...just for fund jek....

Group photo dulu kawan-kawan....

Bdk2 dh nmpk kolam apa lg...kecebung la.....

Acara bdk bawah 12 thn...tiup belon sampai pecah....

Acara remaja..
Bawa bola pingpong dalam sudu dan tiup gula2 dlm tepung...
Aku : Buat betul2 tau...menang dpt hadiah...
Bdk : Eleh Cik Shima tipu menang kalah ada hadiah gk...
Aku : Erk....nk tipu pun x leh...

ni acara kaum ibu...bawa bola celah kang...pada mulanya la...
dh sukar coz suak licin..tukar ke tendang bola pastu sut dlm net...

Acara kaum bapa...lari dalam guni...

Again...acara kaum ibu lari dalam guni...
muat ke guni ni...muat la shima....
Ezan masuk half jek...tu yg aku gelap sampai tergolek tu...
kelakar gila tang ni....
naik semput dibuatnya...

Acara kaum bapa..berenang.....

Masa ni punya la cuak aku nk turun kolam...
Aku mandi kolam bdk je la...x leh kata Apok..utk bdk jek...
saja dengki la tu...
hehehe....dan akhirnya...masuk gk aku dlm kolam....


Tengah syok2 mandi kolam..Fairuz datang...Korang x mo naik kayak ke...jom la...
Kayak....jom....aku kata...padahal takut tu tuhan jek yg tahu...

Kat sini banyak adegan lucu...Ezan ckp...shima kita naik 2 org...pastu Kak Ros ckp jom naik sekali...
apa lg terumbang ambik la kayak tu...dh la diaorg sengaja goyangkan kayak tu...
time ni kot juara menjerit aku menang kot (mood malu...) hehehehe...jgn marah kawan2....

Salute kt Malik, Shahrul, HB n Fairuz...gigih tul diorng tlg aku nk mencapaikan impian aku berkayak...Shahrul n Malik siap tunggu dalam kolam..manakala HB n Fairuz dok kt atas 
Maliq siap bawa kayak kami ke tengah kolam....bila dh stabil..dia lepaskan...
eh..eh...mcm mn nk pusing ni....alamak cuak lg aku....dari jauh diorg ajar mcm mn nk reverse...
hai mcm2 la kau Shima...Kak Ros eksen tul...siap goyang2 kayak tu...aku apa lg terjerit2 la...

Bila malam hari bersiap solat berjemaah...ada tazkirah ringkas bersama Iman Masjid Jamek ke 2...Ustaz Syukri...lebih famous org panggil atuk...
Tazkirah yg pendek tp cukup bermakna...terima kasih pada Pak Leman n Kak Ros diatas sponser ini...

Lepas habis solat...kami berkumpul di dewan makan...wakil JPNIN En Suhaimie dh pun sampai....ada ucapan serba ringkas oleh pengerusi Abg Pian serta bacaan doa...
En Suhaimie telah  merasmikan Family Day ini....

Pemberian hadiah untuk bawah umur 12 thn

Remaja 13 thn ke atas

Acara mkn2 la pulak...

Ezan, Rozaimie n Wan gigihnya menyiapkan BBQ...

Hadiah penghargaan setiap warga KRT..
Hamper sorang 1...

Sesi pertukaran hadiah...coz setiap keluarga dikehendaki membawa hadiah sorang 1....hadiah mula2 yg Abg Pian pegang ialah tikar...aku ckp....jgn aku dpt dh la.....
but.....nama aku diumukan...It's me....hahaha...ketawa besar aku....
tikar pun tikar la.....

Bila turn hadiah aku...nama Fairuz lak diumumkan....
Shima, ringan je kotak ni...hadiah apa...ala tisu jek...kang ko complain KRT x sponser tisu....
hahaha....

Bergambar bersama rakan2 dan warga KRT....


Karok la Kau....nasib masa karok tu guruh petir halilintar tak kuar....
Selfie dalam kat hall...cantik kan...
Dah...jom tidur...sebelum tu aku, ezan, emma ditempatkan sebilik...bilik kami kat atas...mula2 bising jugak...awat kat atas...kaki sakit la lutut sakit la...bila naik je atas...alahai comeinya......kami ber3 tidur dalam bilik....HB n Mie tidur kan luar memandangkan masih ada extra katil dan tilam....
Kaum ibu semuanya tidur didalam bilik...lelaki sahaja tidr diluar....
Bilik kami takde air...bukan takde..x pandai buka paip tu...hehehe...
bila tidur malam kami renggangkan sikit pintu....nampak kelibat 2 org "maintenance" naik keatas melawat bilik air kami...masa tu ezan n emma tak sihat...jd kami ber 3 pun makan ubat selsema...borak2 sampai jam 3.00 pg....berdekah2 ketawa....nasib la bilik kita diatas kot bawah mesti ada yg kena sound dah ni memekak jek...last2 aku tertidur...Ezan kata dalam tidur aku mengigau tah apa yg dicakap...tu la...org tua kata siang banyak aktiviti tu psl bila malam mengigau mcm bdk2
hehehehe....
aku sedar jam 7.00 pg...terus turun ke bawah...nk bersihkan diri...tgk lelaki bergelimpngan tidur di hall...patutnya perancangan awal lelaki tidur dikhemah...iya...iya je...last2 ngn tuan pengerusi pun  tido kt hall....bdk2 remaja lelaki je tido dlm khemah...
pastu tlg Kak Ros sediakan juadah untuk sarapan....


sambung balik main...acara bebas...Shima jom naik kayak...tak mo la aik...kaki cek dh luka ni....
hbs je dalam jam 1.00 ptg kami bersiap utk pulang....

Bergambar bersama Puan Villa,...Datin Ramlah...
Terima kasih Datin,....maafkan kami diatas sikap kami yg mungkin menjelik kan datin..
apa-apa pun semua warga KRT mmg terhibur...
Sweet Moments...
Kepada Abg Pian terima kasih sebab sabar melayan karenah AJK....mcm2 pe'el kan bang....
Kepada AJK yg lain, terima kasih diatas komitment yg korang berikan...sanggup berkorban, bersusah payah...untuk mengadakan Event yg gah ini....bukan senang tanpa kerjasama semua pihak...
Apa-apa pun korang mmg sekepala la...kipadap...teruskan usaha untuk maju demi 1 nama
KRT SRI PENARA FASA II 
Aku bangga menjadi sebahagian keluarga ini...
Persatuan kita cermin peribadi kita....sikap yg sentiasa dibanggakan....
Syukur pada mu Ya Allah....
Yang baik dari Allah SWT dan yg buruk itu dari kelemahan kami....
Next family day kt mana kita erk....
Tungggggguuuuuuuu..........
Wassalam.....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...