Saturday, May 25, 2013

Alif @ Sukan TSK Penara

Hari ni 10/05/2013 Alif ada sukan tahunan...semua Tadika Sang Kancil naungan DBKL akan berkumpul di Tasik Titiwangsa..semua murid2 menaiki bas ke sana...Ibu bapa hendak lah berkenderaan sendiri ke sana..utk pengetahuan semua TSK ni adalah utk murid2 berumur 4 thn sahaja...bila sampai disana ingatkan sikit je..ramai betul..ingat aku lebih dari 20 buah TSK..dibahagikn kepada beberapa zon..TSK Penara under Bandar Sri Permaisuri adalah dr zon Cheras...

Alif berdiri di perkarangan Taska Sang Kancil
Cikgu Su sedang menyusun murid2 TSK...bukan senag nk uruskan kanak2 4 thn ni...
Berbaris...nk kira murid yg hadir hari tu
Alif berkumpul didalam khemah peserta...ibu bapa khemah yg lain ye...
Sebelum sukan bermula...cikgu bg murid2 makan roti...roti jek....pis your.....topi yg dihias oleh cikgu....
Bersiap sedia utk perbarisan...nmpk kepompong tu....saja hiasan jek...susah jugak nak handle murid2 4 thn ni...ikut mood mereka jek....
Bersedia menunggu giliran utk acara bawa pundi kacang atas kepala....
1 murid 1 acara....
Alif bersedia utk meneruskan larian nye...menuggu kwn dr arah sana dtg...
Dgn hadiah kemenangan...dpt no 1...tp Alif main ngelat...letak pundi kacang atas kepala..pegang n lari sekuat hati...sebenarnye semua hadiah adalah sama dari no 1 sehinggan la saguhati....menang hanyalah pada no...bukan mcm sukan yg murid sekolah tu ye....
Yeah........tu bj t shirt biru...tu la Cikgu Suraya...cikgu yg mengajar Alif dgn penuh kesabaran...

Lepas saja hbs acara sukan tu....Alif dpt la sebungkus nasi ayam, apple n air mineral...lepas tu kami pulang ke rumah dgn kepenatan...matahari pulak panas terik hari tu.....

Apa-apa pun korang...layan je la...

Percutian Ke Langkawi 21/04/2013 - 22/04/2013

Kali ni n3 aku mengisahkan percutian "giler" ke Langkawi..Kenapa aku kata percutian giler...ni gara-gara aku mendpt tambang murah airasia....yahooo......aku booked almost 1 thn la kot...tahun 2012 bln Mei aku apply...pegi nye thn ni...dlm hati risau gk la ye la 1 thn punya benda kan mana kita nk tahu...aku naik flight pukul 3.10pm dang pulangnye ke esok kan harinye pulang pada jam 12.50pm...huuhuuhu.... tak ke giler namanye..kos utk 5 org pergi dan balik cuma RM475.00..murah kan...mn sempat nk p cable car ke (hari yg aku p tu cable car tutup sbb penyenglengaraan)...nk p under water pun x sempat dh tutup...apa2 pun dh tutup la...ni 1st time aku p langkawi...mmg tak tau selok belok psl langkawi ni...sebelum p sana..aku byk menggoogle la...cr kedai mn murah..mkn mn sedap...kt mn nk beli coklat...dan tak lupa beli set mangkuk biskut utk mak...coz last year raya Alif dh pecah kn sebijik set accopal atuk....mn nk cr tu..dh dekat 20 thn tu...takpe la mak..takde acopal...aku ganti kan ngan set vantage...hehehe...utk ank2 n suami..ni la 1st time mereka naik flight..sebelum tu..di langkawi aku menginap di Hotel Bahagia..pakej ni aku booked masa MATTAR Fair hari tu..Hotel n Car rental..dengan kos RM210.00..Ada kwn2 kata murah...bg aku ok ok je la..Include breakfast...tp bg aku la...cam hampeh jek makanannye...service lak...ckp include transfer to hotel n return to airport...so ok la kan...tp pd hr yg dijanjikan aku tiba jam 3.55pm airport langkawi...awal 15 minit la...so aku tunggu gak la wakil dr ekomegah holiday ambik aku sefamily...tunggu2 tak gk muncul wakil nye sehingga jam 4.20pm...dh la masa aku di langkawi singkat sangat...aku pun cl la hotel bahagia tu...knp takde wakil yg dtg...munurut kata mereka takde arrangement utk mengambil aku...si Faraf Hana tu pulak cuti...org yg menguruskan pakej aku ni la...huh...tak bertanggungjwp langsung...masa nk booked pakej tu...ia ia je berckp..berjanji...ok la...dtg la wakil hotel ni...yg memeranjatkan...dtg dgn kete viva...mcm sardin la...dgn beg luggage lg...sib baik tido sehari...x la beso luggage yg aku hangkut....cik HB dok depan...aku n 3 org ank dok belakang...haish....sib baik aku dh buat pembayaran...kot tak mmg aku dh cancel...byk je org ofer kete sewa...takpe...next time p langkawi aku redah kasi pecah...pandai dah...senang je pun...sib baik la pihak pengurusan hotel memohon maaf...dh tu lak...bilik yg aku dpt tu...econ tak sejuk langsung...sejuk lg econ umh aku...what la....sadis tul...
Lepas jek check in aku terus kuar pusing2 pekan Kuah...small town...yg x susah pun nak mencarinye...


NI kat LCCT...aku p sana naik kete jek..sehari je pun...parking cuma rm38.90..murah je kan..kot aku naik bas 5 org pegi balik dh bape kn...


Alif dok sorang sbb aku tak beli seat...so mmg la asing2 seat kan..2 tiket kt depan dh 3 lg tercampak ke belakang...HB decide...aku n Alif kt depan dan mereka b3 kt belakang...hehehe..bagus gk..tak la aku melayang karenah mereka nnt yg nk itu ini...tp lepas flight nk berlepas...seat aku takde penghuni...so dpt la aku dok ber 2 dgn Alif....


Ni la flight yg membawa aku sekeluarga...


Ni la kete sewa aku...pd mulanya aku booked kete Gen2..tp kete tu econ meragam...so pihak pengurusan gantikan ngan kete MYVI..auto lg...


Dek kerana kelaparan sbb skip lunch kn...kami pusing2 cari makan..so kami pilih mkn yg segera...p nasi lemak bungkus daun pisang...sebungkus Rm1 jek...kt kompleks pekan rabu kuah...


Fatahul tgh moody...tunggu air lum sampai lg..tgh kebulur dh ni...maklum la dh skip mkn tghr ni kn...


Pas makan pusing pekan jap...ari pun dh nk senja ni...kot dtg langkawi tak sah begambo kt dataran helang ni kan...


Tak bape ramai org..maklum la aku dtg ari ahad..org2 kedah kn kj hari ni..tu yg sunyi tu...


Fatahul...gaya ala2 helang nk terbang..


"tangkap betul2 gambo ni...bg nmpk tulisan tu...Tak blh nmpk la mama...kecik sgt..." kata Nadia...


Beso sungguh burung helang ni..seriat jek aku dok bwh dia...takut selai bulu burung ni jatuh hempap aku...(hehehe...)


NI coklat daim...aku suka sgt...ni gambo aku ambik kt idaman suri..cuma tinggal yg 200gm jek...tp aku dh beli kt Haji Ismail yg 300gm...harga lak...rm15.90 sebungkus, 3 bungkus rm45.00...tp kot yg tak berkesempatan atau stock daim dh hbs dimakan sebelum nk bwk balik...blh beli kt airport langkawi...harga cuma rm22.00....atau blh beli kt muzium coklat kota damansara...rm22.00..aku lum p lg la..ni yg aku bc kt blog2 org lain...kot salah...sowey erk...


Ni coklat2 yg aku tangkap pic nye...bukan tangkap beli erk..time ni rambang mata...semua rasa nk beli...


Ni coklat kises...ni pun aku beli gak..sedap...


Coklat Bueno...HB beli utk ank3..yg beso sekali harga RM18.90
selain tu...aku beli kit kat dgn harga rm10.90 2 bungkus rm20.00 jek..

ni fridge magnet...aku p mn2 tak sah kalu tak beli souvenir ni...tp fridge aku tak penuh2 pun...(mana nk penuhAlif suka cabut n kdg2 besi berani dia dh tercabut n pecah)


NI antara balang kaca yg dijual di idaman suri...rasanye kat idaman suri ni lebih byk pilihan pinggang mangkuk la...


Set teko n cawan...


Lg set teko n cawan...murah2 kan...


Ni kt lobby hotel bahagia...bahagia ke...tp apa2 pun staff mereka ramah melayan pelanggan..TQ....
Tengah tunggu staff hotel ni htr kami ke airport...sepanjang perjalan ke airport...bdk yg menghantar kami tu ramah bercerita...tanya apa pun dia jwp...


Kami sampai airport langkawi jam 10.30am..so kena tunggu lg 2 jam utk berlepas le LCCT...
Alif n Fatahul mcm biasa...tak boleh nk dok diam2...


Masa nk naik flight...hujan turun selebat2nye.....hbs basah separuh bdn...huhuhu...sejuk...balik kali ni...kami semua dpt seat sebaris....


 Nadia n HB dok seat sebelah jek..

mmg seronok percutian yg singkat ke langkawi...kalau ada rezeki lain kali aku nk pergi lg..tp kali ni lebih lama sikit la...blh la jln2 seluruh langkawi...tgk la...kena tunggu Airasia tambang murah la kan...
apa2 pun...korang layan je la....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...