Wednesday, April 22, 2015

Percutian Ke Langkawi @ 17/04/2015 - 19/04/2015

Day 1 ( Part 1 - 17/04/2015)

Assalamualaikum,,,,,
N3 kali ni menceritakan percutian aku sekeluarga ke Pulau Lagenda...iaitu Langkawi. Selama 3 hari 2 malam...percutian yg memang menyeronokan...segala aturcara dan agenda telah pun disusun...selain aku membuat persedian dari segi mental dan fizikal...cewah...poyo jek...lg pun hari ni genap umur Nadia yg ke 16 tahun...Happy Birthday Kakak...Mama wish u Happy Always n May Allah Bless U....
Ari jumaat bersamaan 17/04/2015 aku kerja lagi..tp half day je la...balik je kj kul 1.00 bersiap2 dan solat zohor...dalam pukul 3.00 ptg aku gerak ke airport....perjalanan lancar je...
Sampai di KLIA2 kali ni HB memilih Blok A parking ketibaan....nasib ada 1 parking kosong...kereta ditinggalkan di parking KLIA2....sampai je di check in kaunter...melilau gak la nk cari...mn la kaunter check in utk domestic ni...HB pun tny pada staff AA....dia kata mana2 pun blh T1 - T13
Berbaris panjang la...byk gak group hari tu....
Aku n HB je la berbaris...Nadia n Alif dok kt tempat yg lapang sikit...Lupa lak bagi duit kt diorng kot tak leh la diorg tu beli ais krim ke air ke....
Setelah setengah jam berbaris...tiba giliran kami...nasib baik smooth je check in kami...lg pun aku dh siap2 buat web check in...kot tak kang di kaunter kena charges...tak pun blh p print kat kiosk...jgn risau sana byk kiosk tiket tu...untuk penerbangan kali ni tiket untuk 5 orang (termasuk Fatahul) RM395.00 tp akhirnya Fatahul tak pergi..so rugi dh aku kat situ..mana tak nya...aku booking tiket ni since bln March 2014...lebih setahun kan...lepas tu baru aku tambah weight luggage....total RM500 jugak la...tp still murah kan...sesuai dengan slogan Air Asia "Everyone Can Fly" bila aku print tiket...aku print utk 4 org saja....



 Masa ni lepak kat luar...sambil makan ais krim...masih awal lagi..flight jam 6.50pm..

 Terus pergi ke pelepasan domestic...Domestic dekat sikit berbanding Antarabangsa...jauh siot...

 Sini lapang jek..tak bersesak-sesak...


 Dh sampai pun Gate J1..utk penerbangan ke Langkawi...
kul 5.00pm p solat asar dulu...surau dan tandas pun ada...tak la jauh sangat...

 Jam 6.40pm..dh boleh masuk ke boarding flight....masa selfie2 dulu...aku mmg x beli seat...Nadia tercampak ke belakang seat 21E...aku lak dapat seat 10C, 10E & 10F..
tapi masa dah nak berangkat....sebelah aku iaitu 10D takde org...so kami ber3 dok sebaris je la...kan dh jimat RM6 booking seat kan...

 Masa ni kenapa la flight ni tunggu kt sini...dekat 15 minit gk la...korang leh nmpk kt belakang tu ada lg 5 flight menunggu utk berlepas....rupa-rupa traffic udara jem.....
kiranya delay sikit la kan...masa masuk je boarding flight tu aku dh call William yg kami dh ada dlm flight...


 Selamat mendarat di Langkawi Airport dalam jam 8.30 malam...
tunggu utk ambil luggage...

 Sampai je William call..dia tunggu kt kereta di Departure Hall...terus bawa kami ke Kuah...sebelum tu ajak William ke Cocoa Valley nak cari coklat sikit wat makan mlm ni...

 Kali ni aku menempah penginapan kat Best Seven Motel. w/p hotel bajet...hotel ni bersih..dan orang2 disini bagus...siap ada Surau lg...tp aku x guna pun...nk tau kenapa...nnt aku cite kt next entri...Tandas pun ok gak...

 Family Room - 2 katil queen saiz...selesa la tidur malam...aircond pun sejuk, water heater pun ok...
TV fleet screen...lg pun ni hotel bajet tak kan korang expect more then hotel 3 star 4 star kan...
yg penting hotel ni tak seraaammm nok......yakin tido korang...
lg 1 istimewanya...terletak sederat ngn Idaman Suri...aku jalan kaki jek p soping kt IS....HB n Alif dok dlm bilik...kot bwk Alif serabuk nok...risau nnt brg2 pocah kang....

 Restoran ni terletak di bawah hotel jek...Asam pedas dia sedap...dan harga tak la mahal...ok la dgn bajet kita kan....
so mlm ni mkn kt sini jek...perut pun dh lapo....
 Kami sewa kereta Saga Auto...jek...pas makan mlm apa lagi....jalan-jalan la..p Dataran Helang....






Ada pertunjukan belon panas...
pastu kami pusing-pusing ke Pantai Cenang...ramainya pelancong kt situ...nasib aku tak booked hotel kt situ...serabut nok aku rasa....Anak2 dh membuta keletihan...Masa nk p Pantai Cenang tu coz mlm...dan x pernah sampai...aku guna kan waze...pusing2 jeruk kampung dia tunjuk..aku n HB ikut kan jek la...mn nak bangkang...masing2 tak tau jalan kan....pastu sampai hotel...mandi solat....
ZzZzZz..........lega...kepenatan kan......

INFO & TIPS
~~ Kereta Sewa - RM120 utk 2 malam
Kereta Saga Auto umur 3 tahun + deposit RM50.00
Owner : William - 019 - 430 2228 
Kereta dipulangkan masa hari terakhir tu...
~~ Best Seven Motel - RM190 utk 2 malam + deposit RM30.00
Owner : Victor - 04 - 966 0292 / 012 - 421 2458
Mereka ni Pak sedara & Ank sedara je...

14 comments:


  1. Assalamualaikum..
    JOM BERKUNJUNG KE SABAH
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete

  2. Assalamualaikum..
    JOM BERKUNJUNG KE SABAH
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  3. salam sesiapa yang ingin bercuti ke langkawi dan memerlukan kereta sewa murah hubungi saya zainudin 0175693431

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...

    'JOM KE SABAH'...

    Kami menyediakan kereta sewa pandu pelbagai jenis utk percutian anda di Sabah

    Myvi Rm120 sehari
    Saga RM120
    Alza Rm150
    Exora RM160
    Avanza RM170
    Innova Rm200
    Urvan Rm250

    Hubungi Raziman
    0129600702 Whatsapp/call

    Kami juga menyediakan pemandu sekiranya diperlukan... caj pemandu RM150 12 Jam

    Homestay bajet area Kota Kinabalu RM100 sehari

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...