Saturday, December 28, 2013

Jalan-Jalan @ Port Dickson on 28/12/13

Salam Semua....
Cerita aku kali ini...sebelum berakhirnya cuti sekolah aku decide nk pergi ke Port Dickson...day trip aje...aku mmg x suka bercuti time cuti sekolah maklum la expenses meningkat...org pulak ramai...
Actually hari tu HB keje..dia call tny hari ni x pergi mana-mana ke...so aku cadangkan ke PD je la....
So plan nk mkn kat Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy tp bila dok pikir balik...nk bertolak dari KL kul 4.30pm so sampai PD dh pukul 5.30pm..kebulur beb....coz aku ingat malas nk mkn tengahari....tp aku masak jugak lah lagi pun Nadia nk sangat mkn Ikan bawal masak tauchu....
Apa lagi aku msk la...mcm nk berkelah la pulak...hbs je msk HB pun balik...apa lg terus ke PD...kami lelalui highway LEKAS je...perut dah lapar ni...singgah dulu la kt R&R Beranang..lg pun situ tak ramai orang sangat....

 sementara aku, HB n Nadia mkn...ni lah kj 2 bdk ni bila jumpa benda-benda ni...

 Selesai dh pun mkn...kenyang...maka perjalanan di teruskan...

 dah sampai pun di Teluk Kemang Port Dickson...bosan la acara pantai byk yg dh hbs...maklum lah dh petang pun...

 Kat Teluk Kemang ni ada expo tajaan Pasaraya Sakan...mmg sakan la byk nye gerai2 dan pengunjung...


 banyaknya kete....apa lg pilih la sorang 1...tp harganye 3 bijik RM10.00

 Apa yg Alif tunjuk tu...

 ni la benda nya.......aiskrim goyang sebatang RM1 je...



 ni pulak suasana kat Pasar Malam Port Dickson..

 Beli ais blanded...selain tu aku jugak beli nasi lemak daun pisang RM1.50, cempedak goreng RM0.50 sebijik...besar2 lagi...putu piring RM0.50 sebijik....

 lepas je membeli di pasar malam...kami menuju ke parking di tepi pantai....situ ade orang jual steamboat...ramai orang..jenuh beratur panjang...

dan akhirnye...dapat pun...aku pun membeli 17 stick steamboat yg pelbagai bentuk dan rasa....
pukul 10..30 mlm kami pun bertolak balik ke KL...mmg seronok berjalan mcm tu...kot kata penat...aku mmg la x penat...sbb duduk jek...kui...kui..kui...cik HB la yg penat drive nye....hahaha...
sampai je KL dh pukul 11.30 mlm....
Home Sweat Home
Apa-apa korang 
Layan je...

Tuesday, December 24, 2013

Keow Teow Hailam

Salam Semua...
Hari ni menjelang hari raya krismas...Selamat Hari Natal kepada semua penganut agama kristian....
Hari ni lak bos lepaskan balik jam 5.30 ptg...hureiiiiii...apa lg cukup masa punch card n merempet la aku balik....hari ni pulak aku blh lupa nk bwk hp p kj....mati kutu rasa hp takde....
Aku janji ngan HB nk pegi beli brg2 uk merepair apa yg patut...p naik motor jek...
mintak maaf la ye cik moto...2 gajah tunggang ko...jgn ko merajuk dh la...kang lambat aku nk p kj lg...
masa p beli brg kt kedai hardware sebelah JPJ tu...staff kedai tu mcm blur jek.....haish...tp kelako jugak....
pastu p singgah Hero jap...nk cr apa yg nk dimasakkan...erm.....ingat nk msk mee hailam...HB takmo...kang rasa kapo katanye...mcm2....keow teow blh tak???...blh jek...
aku pun beli la apa yg patut nk dibeli....
so balik je umh...aku berperang didapur...HB lak berperang memasang penyidai tuala....
so sori la pd jiran2 ku...bising sekejap....
dan akhirnye kj memasak aku dh siap...tp kj HB tak siap lagi...kui...kui...kui....
dan ini la hasilnye....

 ni la dia hasilnye....sedap sgt....(cewah puji diri sendiri...)

 Aku gunakan keow teow yg jenis halus...kot korang nk tau mcm mn nk kenal...aku beli kt pasaraya Hero...plastik keow teow ni warna pink...ade 2 jenis packing la kirenye...1 tu dlm plastik hijau/biru....yg ni yg jenis kasar tu....aku prefer yg kecik la...sbb apa...sbb family aku suka....

meh sini kite layan resepi keow teow hailam ni....
apa-apa pun korang
Layan Je...

RESEPI KEOW TEOW HAILAM

2 bungkus keow teow (kena la 2 bungkus coz keow teow ni sikit je jika nk dibandingkan ngan mee)
3 ulas bwg putih, 1 labu bwng merah (tumbuk)
isi ayam
fish ball
taufu kering (kot korang x suka x yah letak...)
cili kering (aku guna cili yg jual kt hero tu je...jenama Suri)
kicap
sos tiram
1 sudu secukup rasa maggi (kot nk gantikan ngan kiub ayam pun blh)
garam, gula, minyak untuk menumis

Sayur-sayurnya (ni terpulang la..aku letak yg ni je)
carrot
siow pak choi (gantikan sawi)
kobis panjang / cina
bunga kobis

CARA-CARA MEMBUATNYA

tumiskan bwng
masukan cili blander dlm anggaran 5 sudu bergantung kepada kepedasan
masukan 5 sudu kicap, 2 sudu sos tiram, 1 sudu secukup rasa
bila dah garing masukkan ayam, fish ball, taufu kering, garam gula dan air...
masukkan carrot...didih sekejap...pastu masukkan sayur-sayuran dan bila mengelegak dlm 2 kali la...(pandai-pandai korang nk phm kn ye...) pastu masukan keow teow yg dh di basuh bersih.
bila dh masak..cepat2 angkat ke dlm mangkuk atau alih kan kuali td ke tempat yg sejuk...coz haba dapur yg panas blh mengeringkan kuah keow teow td...
Selamat mencuba...





Friday, December 20, 2013

Majlis Pernikahan Anak Kak Ros & Bang Leman

Salam Semua...
Pagi-pagi lg aku dh turun ke bawah....nk byr yuran sekolah Alif. Nasib baik tak berapa ramai..terkejut jugak aku yuran, buku, t shirt sukan dan bj sekolah kesemuanye berjumlah RM238.00 tu pun aku dh tolak gambar..coz aku ada gambar last year punya....yuran bulan RM100.00...aku ckp kt cikgu next year la bayar means next mth la..kih...kih...kih....
Habis je byr yuran aku p surau Al-Amin (sebelah jek) untuk menolong apa yg patut....

 time ni diorng-diorng ni dh start bz..

 Kak Ros n Kak Ecah.

 amboi Dayang bz nye...mengoreng ayam...ayam goreng berempah...

 Dayang n Kak Eda with grandchild nye....

 masa ni byk benda dh siap yg kt ujung2 tu berborak je la...

 orang-orang flat sedang menjamu selera...jemputan terdekat je.

 ni makanan aku...

 ni la pengantinnye...Zara VS Zul..

 Double "Z" semoga berbahagia hingga ke anak cucu....(dpt ank mesti comei kan)
coz mix kan..
dari kiri Kak Sal, Dayang Zara, Zul n Kak Ros

dari kiri Kak Sal, Aku, Kak Eda, Zara, Zul, Kak Ros & Bang Leman


Pengantin with their parents / parents in law..
walaupun majlis ni sederhana je...tp meriah la dgn org-org Penara ni...apa-apa pun selamat menjalani kehidupan dengan penuh kesabaran dan toleransi.
Apa-apa pun korang 
Layan Je...

Big Apple....Yummmyyyyy...

Salam Semua...
Balik je kj hari ni...ajak HB pegi  Tesco...
Ok je...HB ajak p Tesco Shah Alam...disebabkan jln jem..biasa la hari jumaat mmg mcm ni la jln2 di ibu kota ni..pegi Tesco Cheras a.k.a Taman Midah je la...lg pun dekat je ngan umh...
Lepas beli barang-barang yg dihajati....
turun je eskalator tu nampak donut Big Apple....yummyyy.....dh lama nk beli ni...
aku belum penah mkn lg
so apa lg serang la kaunter dia....mcm2 jenis dan rasa ada....mula2 aku beli 6 ketul...
aku punya mcm biasa la donut cheese....pastu Nadia nk Dark Chocolate Oreo...so tambah lg 2 ketul...
korang tgk la ni...jgn terliur pulak....

 Ni Nadia n Fatahul punya..

 ni la antara variety donut yg aku pilih

ni aku punya...
harga each donut ni cuma Rm2.50 saja...murah kan...
lepas tu kami mkn donut ni kat Nana Cafe Bandar Sri Permaisuri..
aku melantak nasi goreng ayam, Nadia lak keo teow goreng, Fatahul lak mee goreng, HB lak nasi + kari kambing...Alif apa-apa je la yg kami mkn...
so kekenyangan sangat....balik umh layan MLM....
Apa-apa korang 
Layan Je...

Thursday, December 12, 2013

Alif Demam La Pulak

Salam Semua...
Cite weken aku lg...ahad tu kemain happy Alif main kucing....
tup tup mlm demam...aku bg je dulu ubat yg ade dlm fridge...bg mkn ingat kan dh ok...
so senin aku p kj la mcm biasa...pastu cal umh tghr..Fatahul kata Alif muntah...
erm...nk cuti Penny lak cuti hari ni...aku suruh je la HB balik awal..jg Alif...dgn kakak n abgnye mmg x blh nk hrp la...balik je kj...aku tgk..Alif dh mandi...siap letak sapu tangan kt dahi...
Lepas je hbs tgk cite PISA (cite wajib...hehehe..) terus p Poliklinik Kita kt Angsana Hilir...
Balik umh...banyaknye ubat...

 ni la ubat-ubatan...

Alif mood sakit....merenggek jek...

Esok nye aku whatsapp je kt bos...I EL today...hahaha....
dok la aku 1 hari kt umh menjaga Alif...alhamdulillah...Alif dh ok...
Esok pagi (11/12/13) bos whatsapp kat aku...
"G Morning..u work today...Auditors is coming"...
ye...aku tau la auditors nk dtg hari ni...tu psl aku kj....
so hari ni dh hari ke 2...esok last day auditor nk audit...yahooooo....merdeka...hilang dh serabut otak aku ni...hari ni auditor cakap so far so good...alhamdulillah....
Apa-apa pun
korang Layan je...

Potato Wedges

Salam Semua...
Malasnye betul nk update blog...balik je kj..dh mls...skg ni dok layan cite Playboy Itu Suami Aku...
ni cite weken aku minggu lepas...
Ahad pagi aku ke rumah Ina dengan Dayang...tgk baby baru dia la...so Nurin pun datang jugak...
Lepas borak2...dh tghr...eh...aku nk balik dulu la...nk msk tghr ni....
Nurin pun ckp ptg ni nk dtg rumah Dayang nk jumpa adik Dayang...
So aku dok pikir ape la aku nk buat uk minum ptg hari ni...
erm....buat wedges pun sedap gak...smlm baru pegi Giant Subang Jaya beli kentang import...besar2 n segar2...
 so ni la potato wedges aku...aku siap tunjuk kan step by step lg cara -cara nk buat...
Harap-harap korang paham la...actually mudah banggat...

 Kentang yg dh di buang kulit....beso-beso kan...

 Lepas tu potong 8...rebus...aku letak kan sedikit garam....

 Dah siap rebus...jgn rebus sampai msk pulak...separuh masak jek....kang terlebih lembik..

 letak kan tepung goreng Kentucky  kot tak bape nk melekat...korang renjis-renjiskan dengan air...bg tepung tu melekat byk...sedap la...
Dan goreng la sampai warna ke perang-perangan...

 Tada.....mmg sedap...korang tak yah ssh2 nk p KFC dh...sendiri blh bikin maaa....

Actually aku nk buat cream cheese...ala letak sos pun licin jugak...mkn panas-panas...mmg sedap...
Nanti la bila senang-senang aku ajar buat cream cheese tu ye...

Sbbkan Nurin dtg ka rumah Dayang..aku bg la kt diorang rasa jugak...siap tny camne nk buat...so kot korang ni mengikuti blog aku...phm la kot camne nk buat kan...aku bg jugak kek coklat yg aku beli kat giant...eh...ni rumah sape sebenarnye Nurin dtg ni...k la..Dayang bg kami minum la...kot tak tercekik pulak..
Apa-apa pun
 Korang Layan je....

Monday, December 2, 2013

Kenduri @ Seremban 01/12/2013

Salam Semua....
Hari tu aku ke Felda China Timur 1 untuk majlis kenduri kawin sebelah pompuan, kali ni sebelah lelaki pulak...disebabkan kenduri tu cuma di Seremban je...kire ok la...abg n SIL aku ajak pergi...katanya side lelaki sewa homestay 3 buah untuk belah pompuan bertandang....erm...ok gak kan..dh siap homestay...cuma kena adakan duit minyak n tol je kan...lg pun cuma 1 jam perjalanan dari KL je kan...
Lepas je HB aku balik kj ari sabtu tu...kami bertolak ke Seremban..perjalanan mmg la dekat je...tp punya la jem..dr Bandar Mahkota sampai la ke susur keluar tol Senawang.....kdg bergerak perlahan..kdg2 blh la speed sikit...kdg2 tak bergerak...huh...penat weh...
drpd alamat yg SIL aku htr...dpt la aku mencari alamat tersebut...
laaa...senang nye nak cari kat Taman Tuanku Najihah je...
bila sampai je kt alamat tu.....laaaaa...ni umh org kenduri....mn homestaynye.....so aku n HB merasakan mesti homestay tu x jauh dr umh kenduri tu....so kami pun lepak2 la kt Taman Tuanku Jaafar...minum2....ptg dulu....pastu abg aku call...ckp nnt SIL akan ambik aku kt Tmn Tuanku Jaafar ke homestay...laaa tak yah la ssh2..kami dh tau pergi la....takpe abg aku kata..kang SIL ambik ko ke sini....k la...aku tunggu depan Masjid je la....
pastu tak lama SIL dtg ngan Misya n Alip (pengantin)....ambik kami bw ke homestay....jauhnye...belok sana belok sini....rupa2nye homestay tu kat area Senawang....
lagi 1 yg memeranjatkan...ni bukan homestay...rumah transit je.....apa2 pun takde....mati-mati aku ingatkan homestay....dlm otak aku mesti ade fridge, tv, simple cooking kan...OMG....
nasib baik la masa nk ambik aku tu...Alip (suami Misya) ada bagi bekalan utk kami mkn mlm....
Malam ajak HB kuar p minum teh tarik...HB takmo katanye kang sesat tak tau nk balik....mlmnye Misya cakap..."Kak Shima tlg lukis inai...."1st time ni aku nk buat...x penah aku buat...tp aku ni mmg ada sedikit kretiviti dlm bab2 ni kan..aku pun mencuba...
dan ini lah hasilnye...

 NI tangan pengantin....

 Sebelum membuat ke tgn pengantin...aku test kt tangan Fiqah dulu...


 Tadaaa......cantik tak...blh la...1 permulaan yg baik...cewah...

 bukan sorang bukan 2 orang....ramai orang gak yg aku lukis....

 ni diantara hasil lakaran inai tu...
aktiviti malam tu ni je la yg aku buat...nk keluar takut sesat pulak...last2 balik umh transit tu...tido je la....

 pagi 2 standby nk kerumah transit yg dekat sikit ngan umh pengantin....


 cewah..Alif mmg pandai posing2 ala2 mat bangla...
hahaha...

 pengantin diarak dengan paluan kompang...

 selepas acara menabus gula2...byk gk gula2 yg Alif dpt....



 Misya & Alip....

 Antara gubahan makan adap pengantin...


 Amboi angah mkn...tu tgh mkn rojak buah la tu....

 Sebelum mkn...ambik gambo dulu....

 ni la rombongan pengantin perempuan..tak ramai mn pun...tp ok la kan.....

 aku awat dok pakai tudung yg tu...mn tudung lawa....huh...tudung lawa dah packing tp lupa nak bawa...tu la hasil nye...comot je tudung aku...

 hbs je kenduri terus ke Ulu Bendul...seperti yg dijanjikan...kot tak sakit telinga nk menahan renggekan....



hbs je mandi..ade la dlm setengah jam...sejuk weh....terus balik ke KL.dlm pukul 6.00 aku sampai ke KL...
rasa penat bdn....pastu apa lagi...membuta la aku...blog pun mls nk update...
tp ok la kan...dh berupdate pun...
apa-apa pun korang 
Layan je...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...