Friday, March 18, 2016

JJCM @ Nasi Bamboo Sungai Klah

Ini cerita kesinambungan aku balik dari Cameron Highland...
Punya la tahan lapar sebab nk mkn kt nasi Bamboo ni...
Apa itu Nasi Bamboo...lemang ke????
owh...bukan..bukan...
ini ialah nasi kukus...nasi dibalut dalam daun dan diletak didalam kelongsong buluh...kemudian dikukus...
kiranya aroma daun n buluh tu membangkitkan selera...
Lokasi Nasi Bamboo 
Ia terletak di kawasan baru...jika kita dari Highway PLUS ambil susur keluar Sungkai...
Bila lepas byr tol tu ada traffic light ambik ke kanan...
Jumpa jambatan sedang dlm pembinaan....lepas je korang dh nmpk restoran tu terletak disebelah kiri...
Kalau kedai lama tu terletak di Sg Klah...
Sebelum nak ke Sungai Klah Hot Spring tu korang blh jumpa sebelah rumah banglow...
Kenapa aku suka makan kt sini...
Selain makanannya yang enak..harga yg berpatutan... serta terdapat banyak pilihan...
selain ayam biasa, ada ayam hutan, ayam kampung, rusa, sayur2 kampung, masakan kampung, dan belut....
ikan pekasam, ikan masin pun ada.. ikan sepat goreng...
meleleh air liur aku even tgh taip blog ni...hehehehe...

Ni menu yg aku ambil
semangkuk keladi masak asam rebus
semangkuk pisang masak lemak 
2 ketul belut goreng
1 ekor ikan sepat masak sambal kering
Jumlah RM16.00

Meh kita tgk nasi dia pulak
Nasi dia ada Nasi kukus set or nasi panggang
Nasi Kukus RM2.50
Nasi Panggang RM2.00
aku ambil...
Nasi Kukus Set - 2 @ RM5.00
Nasi Kukus - 2 @ RM4.00
Apa beza nasi set n nasi biasa
Nasi set korang akan dpt..
Sambal semangkuk, kuah kari semangkuk, timun potong, pucuk ubi rebus, telur asin 1/4, serbuk goreng aku rasa kelapa goreng...
Jadi kalau korang tak ambil lauk2 pun korang masih ada lauk utk dimakan...
Air pulak korang pilih la..mcm2 ada..cendol sirap air buah...
Mcm mn nk byr...ok...kalau korang ambil nasi  byr di kaunter nasi, kalau ambil lauk byr di kaunter lauk dan air byr di kaunter air...
Cara nk order : kena la bgn cari sendiri semua makanan tu...pelayan tak kan dtg ke meja ambil order dia cuma dtg ke meja punggut pinggan kosong jek...
hehehehe...


Ni diantara nya...dh x sabar nak ngap....

Bismillahirahmanirohim....
jadi aku harap dapat membantu sapa2 yg teringin nak makan di sini...
apa-apa pun Korang
Layan Je....

Sunday, March 13, 2016

Jalan-Jalan @ Cameron Highland


Assalammualaikum....
Kan kali ni cerita di Cameron Highland lagi...
Cuti sekolah dh pun tiba...aku kena balik utk mengambil Fatahul balik bercuti...
Jadi dikesempatan ini aku mengambil peluang pergi ke Cameron Highland...
Lagi pun dh dekat...melalui Simpang Pulai...pagi2 lg dh sampai ke Cameron...
Seronoknya...cuaca pun tak la panas sangat...tak la sejuk sangat sampai aku nk pakai baju tebal ke...
Jalan toksah la nk kata..mmg jem teruk...lebih2 lagi kalau yg datang melalui Ringlet nk keatas Kea Farm tu...nasib aku dari Simpang Pulai...
Cadangnya nak ke Ladang Tea Boh di Sungei Palas....
Alamak....dh terlepas simpang pulak...dek kerana Cameron ni terlalu banyak pembangunan..
Setiap kali aku datang pasti ada saja bangunan baru yg didirikan....
tak macam yg aku datang 5 tahun lepas...Cameron masih terjaga dengan kehijauan bumi nya....
Mungkin diatas faktor pelancong yg ramai berkunyi ke sini jadi faktor permintaan adalah lebih mengalakkan....
Dah disebabkan terlepas simpang ke Tea Boh Plantation Sungei Palas...nak berpatah balik mmg tak sanggup dah...jem ya amat teruk...jadi perjalanan diterus kan ke bawah je la menuju ke Brinchang....
my HB kata lain kali kita pergi ye....bila la lain kali tu....huh.....
singgah di Kea Farm...









 ini diantara hasil tangkapaan gambar di Kea Farm...
kot p Cameron ni aku cuma inginkan makan jagung jek..aku tak membeli apa2 pun untuk dibawa pulang...
Ramai yg ku lihat memborong jagung mutiara, ubi manis, strawberry, sayur-sayuran dan juga cenderahati...
dan aku cuma membeli jagung kukus, jagung bakar dan jagung cup...makan kat situ juga...
kih..kih...kih..
dan aku beli la 1 FM tu pun sebabnya...aku x dek lagi dalam koleksi...

Lepas tu kami pusing2 ke Kampung Taman Sedia...1 1 nya perkampungan melayu di Cameron Highland...
Mmg banyak homestay disini...aku mmg rekemon la kalau sapa2 nk menginap di sini...
Perjalanan diteruskan ke Cameron Valley terletak di antara Tanah Rata dan Habu...ala tepi jalan je pun..
Nak tahu kenapa aku suka sangat pergi ke sini...
dah tentu la aku nk pekena teh o ni...dapat menikmatinya dengan aroma kesegaran teh terbaik dari ladang
Harga secup ni cuma RM2.10, manakala my HB lak secup teh susu dengan harga RM2.60..
selain minum ada juga makanan lain...
aku beli la juga diantaranya Sandwich tuna, sosej puff, karipuff dengan harga RM18.00..
kot nk kata mahal....biasa la kan...tempat-tempat mcm ni...
Lepas je berehat...dengan hembusan kesegaran angin CH ni kami meneruskan perjalanan balik melalui Tapah....dan kami makan tenghari di suatu tempat....dimana tu...nnt kan next N3 ye...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Friday, March 4, 2016

Hari Pertama Alif ke Sekolah

Assalammualaikum...
Kali ni cerita ku berkisarkan kemasukan ank ku Alif ke alam persekolahan...darjah 1
Alif bersekolah di Sek Keb Seri Tasik, Bandar Sri Permaisuri, Cheras Kuala Lumpur.

 Alif ditempatkan didalam kelas 1 Delima
dan sessi persekolahan ialah di waktu petang..

 Hari orientasi..


Yang ini pula uniform sek agama
Sek Agama Al-Firdaus (KAFA)
didalam sessi pagi...
Setiap hari seawal jam 6.15am Alif dah bangun untuk bersiap dan akan pulang jam 6.45ptg...ku kira sangat la memenatkan untuk anak yg berumur 7 tahun...tetapi apakan daya...semua ini terpaksa kita hadapi dimana2 sek pun kan...
Bila malam seawal jam 8.00 malam Alif dah tidur...dan aku akan pastikan Alif makan sebelum tidur...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Sehari di Melaka

Kan...cerita kat Melaka lg...Jangan bosan ye..
Entah kenapa kami mmg suka pergi ke Melaka..mungkin dekat dengan KL,
mungkin byk tempat yg menarik, makanan yg sedap2....
Cerita ke Melaka ni cuma sehari sahaja...kebetulan my HB cuti...dia tanya nak kemana...
Kot tak Melaka, PD kan..jd dimana lagi mau pergi...CH jauh kan...
Lepas je sarapan kami terus ke Melaka...tempat pertama yg dituju ialah Kampung Mortem....

 Cantik kan rumah tradisi Melaka ni

 Di tebing sungai Melaka sambil melihat River Cruise....


 Kita boleh je ambil gambar kat luar...tp jgn main terjah masuk je..setiap rumah ada penghuni dia...Rumah - rumah ni semua dijaga rapi oleh Kementerian Pelancongan Melaka



 Di area Taming Sari, Banda Hilir

 Wajib datang ke sini Masjid Selat....menunaikan solat zohor...

 Lunch di Asam Pedas Kampung berhadapan Taming Sari

 Di Pantai Klebang 1 Malaysia...
ala yg banyak bas-bas lama tu..

 Boleh je kalau nak bermain air..kat sini ada tandas...

 Perjalanan balik melalu Kuala Linggi...singgah di Umang-Umang Chalet

 Umang-Umang Chalet ni ada private beach....kiranya tak campo ngn orang ramai...

 Time ni air tengah pasang

 Persekitaran Umang-Umang Chalet

 Masa ni Alif mandi laut kat Kampung Kuala Linggi...cantik kampung..selalu ada pengambaran filem
Kat kg ni la diorng berlakon...

Dah habis mandi kami pulang ke KL..HB tanya nak singgah PD tak...
Malas aku kata...dh penat
nk balik ke rumah
Mcm la aku yg drive kan...
Sian my HB drive sorang-sorang...
Apa-apa pun Korang 
Layan Je...

Thursday, March 3, 2016

JJCM @ Haji Musa Alai Melaka


Cerita kat Melaka lagi...kan...banyak betul...
kali ni cerita pasal makan la pulak
Setiap kali kalau nak makan seafood mesti aku akan pergi ke gerai Haji Musa Alai Melaka..
Lokasi senang je nak cari
sampai je kat Alai..cari pintu gerbang Crystal Bay...
Tapi sebelum makan mlm tu petang kami ke Original Coconut Shake Pantai Klebang Melaka dan juga Kuih Keria Antarabangsa.. Cara nak beli kuih keria ni ada cara dia...sampai kat situ sila tulis nama dan quantiti..
Si penjual akan mengira berapa kuih yg ada..dan berapa tempahan yg dh ditulis...kot dh cukup...dia akan kata kepada orang yg seterusnya...kuih dh hbs
jadi tak la kita penat beratur...alih alih kuih hbs kan...
Harga kuih keria ni sebijik RM0.60...rasa mmg terbaik..lembut..sampai esok aku makan pun masih lembut...bila datang kt Tengkera jgn lupa ya beli kuih keria tu...

 Yang ni Original Coconut Shake Special...
Harga RM2.70
Biasa RM2.20
Lepas tu kami terus ke Alai utk makan makanan kegemaran la kan...

 Siakap Steam - RM28.50

 Udang Butter - RM9.50

 Pepahat Masak Cili - RM17.00

 Ketam 3 Rasa - RM18.00

Sotong Goreng Tepung - RM15.80
Kami juga memesan 
Nasi Lemak 3 @ RM0.50 = RM1.50
Nasi Putih 3 @ RM1.50 = RM4.50
Air = RM4.00
Jumlah keseluruhan RM98.80 utk 4 orang makan
Rasa mmg terbaek harga berpatutan..
Cuba lah datang ke sini...mmg tak rugi ye...
Apa-apa pun Korang
Layan Je..

Jalan-Jalan @ AEON Big Falim Ipoh

Yeah....
Kesinambungan cerita sambutan harijadi...malamnya kami datang jalan-jalan kt AEON Big Falim...
AEON Big ni baru je beroperasi...so x banyak  la lagi kedai-kedai yang buka...
Lepas je jalan-jalan dan membeli barang keperluan...Sepupu aku ajak ambil gambar kt sini...
Ini bukannya lukisan tetapi poster...aku rasa ada sesetengah poster ni macam ada kat Penang kan...
Maaf kalau tekaan aku kurang tepat...
Disebabkan orang tak ramai..seronok la ambil gambar ni..



 Me 7 Aliya...

 Me, Aliya dan ibu nya Zana...



 Buai baik-baik ye...kang jatuh...
hahaha..

 Mana la pelayan ni...dah lama tunggu nak ambil pesanan...

Cantik kan...pada yang berminat boleh la datang ke AEON Big Falim Ipoh ni..
Banyak lagi poster yang ada...x larat nak ambik...
mata pun dah mengantuk...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...