Wednesday, June 18, 2014

Puff Sosej

Assalamualaikum...
Kali ni aku nk cite psl masakan sosej puff...
bunyi mcm ssh kan...tp resepi ni la paling mudah...sambil layan cite
"Kerna Terpaksa Aku Relakan" hbs je cite msk la sosej aku tu...
Bahan tak byk...cuma 3 bahan je...dan selebihnye kerajinan lah ye...



ni la hasilnye....
korang blh refer kt DISINI untuk tgk mcm mn rupanye kulit puff ni...
aku beli segera je...
Apa-apa pun Korang
Layan Je..

Bahan - Bahan nya...
1 bungkus kulit puff
1 bungkus sosej
telur kuning utk disapu bahagian atas

so 3 bhn je kan...mudah tak...

Murtabak Maggi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Hari ni aku nk cite psl makan....hari isnin lepas ada perjumpaan AJK Surau Al-Amin...
Lepas Isyak aku dan ahli-ahli lain pun berkumpul..
Sian Kak Ros & Hajjah kena sediakan juadah...sori x dpt nk tlg...kepenatan kj seharian kan...
Hajjah lak buat murtabak maggi..seumur hidup aku x penah mkn...penah dgr...
aku pun try...sedap jugak...aku pun mcm biasa...p google la resepi tu...
rupa-rupanya mcm2 cara n bahan yg blogger tu olahkan...tp ramuan utama semestinye maggi n telur lah ye...
so aku mcm biasa la...mencipta la resepi aku sendiri....
ermmm...meh layan...kali ni siap ada step by step lagi....

 2 bungkus maggi yg dicelur...jgn sampai lembik ye...di toskan...pastu teburkan rencahnye...
seelok-eloknya maggi kari...

 ni bahan sampingan....terpulang pada anda la nk masukan bahan apa...
aku letak 1 biji bwng bombay yg didadu...
tumis kan dengan 2 sudu mentega...
lepas tu masukan 5 btg crab stick yg dh dipotong...blh jugak letakkan daun bwg utk mewangikan...aku takde...blh letak ayam cincang, daging cincang... terpulang lah ye...

 4 biji telur...1 bungkus maggi = 2 biji telur....
aku letak kan sedikit lada sulah, kicap seasoning maggi

 satukan ke semua bahan tadi...boleh rasa garam ye...aku letak sikit je...coz byk bhn2 td dh bergaram...

 guna nonstick pan...mudah..kot takde leh guna kuali biasa tu...
letak sedikit minyak...
(korang abaikan kuali aku yg dh bercalar balar tu...maklum la byk chef x bertauliah dirumah kan)
kalau ade pemanggang ajaib lg senang.....balik2 jek...

 bahan2 dh pun di goreng...

tadaaa....dh pun siap...masa untuk makan...letak la sos diatasnye supaya lebih ade umh...
takyah la aku letak resepi....coz setiap step aku dh bg tau bahan2 nye...
mmg mudah untuk membuatnye...
cuba la...rasa...mmg terbaekkk.

apa-apa pun korang
layan je...

Saturday, June 14, 2014

Apam Mekar Aiskrim Soda

Assalamualaikum...
Masa hari sukan tu ada sorang tu dia cakap ni apam pokaldot ke...mcm buatnye...so aku pun bg tau la apa yg patut...dia cakap dia tau buat apam aiskrim soda....
Aiskrim soda????bunyi mcm best jek...so dia siap bg tgk gambo lagi...comeinye....
takpe balik je sukan aku pun mcm biasa mengoogle la apam mekar tu...
erm...mmg cantik sangat....teruja sungguh aku...nk pulak bahan-bahan mmg ada kt umh...
so aku pun mencuba...

 Apam ni mmg cantik...tp tak bape nak mekar sangat...takpe ni 1st trial aku kan..
aku akan usahakan sebaik mungkin...


aku dapat resepi ni kat blog Nuwairani...
Terima Kasih ye tuan empunya resepi...
Izin kan saya share resepi tu kt sini

APAM MEKAR AIS KRIM SODA
resepi : Encik Hadi & Isteri
olahan : Bonda & Nuwairani

Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis
1 sudu teh ovalete
1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!
300g tepung gandum
beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur
beberapa jenis pewarna yang disukai

Cara :
  1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
  2. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Campurkan tepung gandum ke dalam  adunan telur dan pukul sehingga sebati.
  4. Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan.
  5. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
  6. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
  7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.
TIPS PENTING :
  1. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih tepung, apam akan jadi keras. Kalau terlebih ais krim soda, apam akan jadi lembik.
  2. Sukatan gula boleh dikurangkan sehingga 1 cawan lebih sikit2. Kadang2 kalau terlebih gula pun boleh menyebabkan apam jadi cair.
  3. Ais krim soda mestilah diguna yang berjenama F&N. Kalau jenama lain, apam jadi kurang menjadi. Air ais krim soda ni pula tidak boleh guna yang dah lama. Maksudnya kalau nak buat apam ni mesti guna air yang baru dibuka. Kalau dah kurang gasnya, apam tak akan naik juga. Memang bantat la. Sebab resepi ni tak guna baking powder. Kembang apam bergantung kepada gas ais krim soda tu.
  4. Waktu mengukus pula tidak boleh lebih, tidak boleh kurang. Kalau terlebih, nanti apam meresap air pula. Kalau terkurang, apam tak masak betul.
  5. Kalau nak tahu apam tu menjadi ke tidak, boleh tengok bahagian tapaknya tu rata dan cantik (tidak berkerut) dan bahagian atasnya kembang mekar dan merekah. Apam pun jadi ringan dan gebu aje.
  6. Selamat mencuba!!!

Sukaneka Anjuran MBSB @ 14/06/2014

Salam Sejahtera...
Cerita pasal hari sukan...mcm anak2 aku lak yg sukan sek kan...
So pg2...kami ade tugas masing-masing....
ade yg jaga meja pendaftaran, pendaftaran sukan...
Ade senam robik...sakit2 bdn jugk...coz x penah buat kan....
hbs je kami mula kan la operasi masak2 tu....

ni la dia semua kawan-kawan ku...kami mewakili Biro HELWA...bj kami kaler pink lg....

Masa ni tgh bz buat apam pokaldot....apam yg ceria warna warni...ramai gk la yg dth kr booth kami...mmg la ramai...coz apam ni free je...bg mkn kat semua org....

Diantara apam yg dihasilkan....selain tu ramai gk la kawan-kawan yg daapt pengalaman membuat apam ni...senang je kan...tp penyediaan rumit sikit la....

 Lepas tu kami di panggil utk masuk pertandingan terompah gergasi....sbbnye x ramai yg masuk...takpe la aku n kawan-kawan redah jek...tp masa mula2 tu kami x jln2...berat sgt...org dh separuh perjalanan dh...aku menjerit pd kwn2 yg lain...kanan...bila kwn2 serentak angkat kaki kanan...br la ringgan sikit...
alhamdulillah kami dpt melepasi pesaingan yg lain...tiba2 group Kak Yati jatuh...so cepat kwn2 ada harapan kita dpt no 2 ni....dan akhirnye kami berjaya dpt no 2...

ni la pemenang nye...yg kt depan tu tempat pertama,
disebelah kiri tu tempat ke 3
dan kami tempat ke 2...
next year kita masuk lg ye...libatkan diri...
Hbs je sukan terus balik kerumah...sampai deman2 aku masa mlm tu...
mana tak nye cuaca cukup panas...
Apa-apa pun korang
Layan je...


Ceramah Halaqah & Teh Tarik

Salam Sejahtera
Jumaat mlm ada Ceramah Halaqah dan Konsert Teh Tarik Anjuran Radio KL Fm...
sebelum tu kena pergi ke pejabat PPSP utk ambik baju yg nk dipakai masa sukaneka nnt....
Bz bebeno kan....

 Masa ni tgh bz mengagihkan bj2....n tugas masing2 utk esok hari...
Hbs je meeting tu pergi ke teh tarik dulu coz ceramah start kul 9.30pm...ada masa lg mengedik ke situ kan...


Masa tgh syok2 ambik gambo tu tiba2 menyelit sorang....
owh Yanzen....tanpa segan silu dia slumber jek masuk dlm group bergambo ngn kami...
mmg sporting takde la nak kekwat kan...

 MC sibuk berceloteh kt depan kami ni sibuk bergambo kt belakang....


 Kami paksa Yanzen bergambo kt depan...turunkan skit bdn tu...coz Yanzen ni tinggi org nye...
dah-dah...jom ke Masjid Al-Najihin...nk start dh ceramah tu...

 Alif pun ikut jugak...

 Mama & Alif...

 Dah mula pun..ramainye org yg dtg...penuh Masjid..


Aku naik keatas...dok kt bwh tak berape nk dgr...
hbs je ceramah pergi balik ke konsert teh tarik...dpt la minum teh tarik free....yg lain2 dh hbs...
pastu dapat nugget free dari ayamas...sbb x hbs...dia bg je la...
pastu balik ke rumah....tergebil2 mata x leh nk tido...tgk jam dh dekat kul 1.00am
esk nk bangun awal ni....
erm...apa-apa pun korang
Layan je...


Apam Pokaldot

Salam Sejahtera...
dh lama x mengupdated blog...byk jugak la cerita2 yg tertunggak menunggu giliran utk di muat turun kan disini..
tiba-tiba aku rasa nk makan apam pokaldot...nk balas dendam yg hari tu x bape nk menjadi...
so dengan pertolongan Nadia...siap jugak apam aku ni...
sangat terang warnanye...




menyelit gambo apam lady bird & bees yg x bape nk elok ni...
ni aku pun last 2 week la...x sama ngn apam yg ni...

RESEPI APAM POKALDOT

2 Biji telur
140 gram tepung gandum
110 gram gula halus (aku guna 100 gram je)
75ml susu segar or susu cair
1 1/2 sk baking powder
1 sk ovalette
1 sk esen vanila
dan beberape warna yg korang suka

Cara-cara nak membuatnye korang refer kt apam pokaldot aku yg dulu
Apa-apa pun Korang Layan Je




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...