Saturday, September 28, 2013

Jalan-Jalan @ Melaka & Port Dickson 21/09/13 & 22/09/13

Kali ni aku n3 berkisar pasal percutian aku...kali ni aku ke Melaka...disebabkan masa bln 3 aku pergi ke MATTA Fair membeli pakej Dinosaur Park Wonderland...sayang la pulak dah nak expiry kan 30/09/13..mula-mula ingat pergi kesana nak booking hotel je...hotel bajet pun mau RM150 sebilik....aku terpaksa booking 2 bilik la...pikir-pikir lebih baik cari homestay je...lagi murah, selesa dan boleh simple cooking kan....hai...jiwa aku ngan masak ni tak lepas kan...bercuti pun ingat nak masak jugak....hehehehe...
aku pun menggoogle la homestay yg sesuai dan berdekatan dengan banda hilir.
Aku terjumpa dengan Homestay Mas Merah dekat dengan Tengkera...kirenye kalau nampak showroom Nissan tu...belakang saja di Taman Kenangan Seksyen 2.

 depan gate dinosaur park...
Masa ni aku beli lg tiket 2 dewasa utk Nadia dan Yah..RM15 utk dewasa dan RM10 utk kanak2..
tp utk aku, HB, Alif dan Fatahul RM25 yg ni murah la sbb aku beli kt MATTA Fair kan...

Dinosaur ni bila dekat dan terkena sensor je mengaum la....
 
 Alif...Peace Your...

Fatahul dan Auntie Z...

 Tulang dinosaur

Ni Dinosaur yg paling besar kt situ...




Lepas hbs je mencuci mata dia area Ayer Keroh...HB bwk kami pusing2 utk menuju ke Banda Hilir Melaka..aku singgah di perkampungan Hang Tuah...Actually kami mmg selalu ke Melaka...tiap2 thn mesti pergi...tp x pernah ke sini...1st time ke sini...rasa terpegun...cantik sungguh kawasan ni....Mcm biasa la dh pergi ke Perkampungan ni...mesti la pergi ke Perigi Hang Tuah kan...

 HB mengambil air perigi dan memcuci muka sejuk katanye...HB kata air ni blh memutihkan kulit muka....ye ke?????mintos la tu....apa2 pun layan kan aje la...
 Kami didepan Perigi Hang Tuah...kat situ ade jual pelbagai cendermata...akk penjual tu kata harga lebih murah dari pusat penjaja di banda hilir...ala yg depan Muzium Samudra tu...aku membeli beg ala yg dianyam kan tali plastik tu...yg skg ni famous org pakai...harganye baru RM25 je...aku x ambik la gambar beg tu...aku bg kt mak aku je....aku x suka beg yg keras2....setelah membeli pisang salai,bahulu kemboja kami menuju ke Tengkera mencari Homestay Mas Merah...huh....sesat gak la...nasib baik tuan homestay tu bg land mark mcm mn nk sampai ke sana....

Kami dah sampai ke Homestay...oh ye...harga homestay ni RM150 semalam...ade 3 bilik...semua dilengkapi air cond ade 2 bilik air...so x berebut la kan...ade astro beyond lagi + sukan...syok la Fatahul...hantu sukan...
ade peti sejuk, mesin basuh, rice cooker dapur memasak..dan perkakas simple cooking la...aku x masak pun cuma masak air...buat air teh jek...aku dh msk dr rumah pg td...nasi dan ayam masak merah dan mee goreng...lepas mkn apa lg...rumah lak ade air cond...membuta la kan...Nadia tido sebilik ngan Auntie Z...konon Fatahul nk tido bilik no 3...last2 bentang toto tido dlm bilik aku...takut katanye....sedar2...dh pukul 5.00...dah Asar rupanye...apa lg lepas siap2 semua tu...kami pun menuju ke Banda Hilir...mlm nk plan makan ikan bakar kt Alai....seperti yg aku tgk kt dlm blog2 yg lain tu kan....

 Awal lg...singgah kt Banda Hilir...depan A Famosa ambik gambo..tah bape kali dh ambik foto kt sini...

 Saja ke sini coz Yah dh lama x ke Melaka....
Nak masuk ke Muzium Melaka...dh tutup...sbb tutup pukul 6.00 ptg...

Alif dan Fatahul bergambar belakang mereka tu la pokok melaka...
kami menuju ke Alai...singgah di Medan Ikan Bakar MBMB..tanya kt budak parking tu...yg mn gerai yg sedap, murah dan cepat....budak tu kata kedai no 1....oh ya parking kete kena byr....RM1 je...
 setelah menunggu dekat sejam...br la menu pertama sampai...utk maklumam semua aku adalah customer yg ke 2....mmg kedai ni x ramai org...total cuma ade 3 customer je...tp menunggu punya la lama...gerai yg td aku tgk ramai org...cepat je lenggang dan customer silih berganti....
ok sotong ni aku mintak sotong goreng tepung...1/2 kilo dengan harga RM19.00

 Yang ni pula menu ke 2...Sepahat masak cili...dia dlm sebungkus..aku mintak separuh bungkus la dengan harga RM15.00...aku cuma makan 2 ketul je pastu x blh telan dh sbb hanyir aku rasa....aku suruh Nadia dan Yah hbs kan...mula2 diorng ok...pastu diorgn pun dh x lalu....1st n last la aku mkn benda ni...

yang ni menu ke 3...siakap masak stim...yg ni ok la not bad rasa dia...dengan berat 700 gram harga RM26.60
 yg ni menu ke 4...menu terakhir....kerang masak cili...1 hidangan dengan harga RM10.00 tp kerang ni kerang dh mati....mcm mn tu erk...semua seafood mmg la dh mati mana a tangkap terus masakkan...maksud aku tu kerang lama la...sbbnye kalau kerang fresh masak je mesti dh terngangan kan lepas tu kalau kite bukak kulit tu senang je keluar kan isi..ni isi yg kiri dan kanan tu melekat pada kulit...dan isi tengah je dpt...lg 1 kot kerang baru mesti isi dia manis tp ni sebaliknye...
aku bukan nk mengondem kan kedai ni...tp agak2 la...sebagai customer aku harus bersikap jujur..ckp benda yg betul dan adil kan...air pulak kami order air teh o ais limau..tp air dia kaler pucat je...mcm minum air ais limau je...menurut kata kedai tu ni 2nd branch dia...lg 1 ade kt Umbai...

 Comel kan...ni rumah reptelika Melaka je...




 ke esok kan harinye kami punbergerak meninggalkan band
araya Melaka menuju ke Tg Bidara...sampai kat sana malas la nk turun...mengantuk...so perjalanan diteruskan ke PD...singgah sebentar di gerai tepi jalan...setelah memesan coconut shake...teringin pulak nk kan taufu fah...dlm gelas mcm ni je bekas dia...sedap...harga cuma RM1.20, coconut shake biasa pulak RM2.00 aku x ambik pun foto tu...

ternampak pulak ade org br htr kuih buah melaka n kuih gulung...sedap sgt...maklum la kt kg kn ..semua benda fresh...dengan harga 3 ketul RM1.00

 Mandi manda di Pantai Port Dickson..



 Alif mmg suka makan jagung...

Masa ni Alif dh nk mandi (air bersih tu la)...x mo mandi laut dh sbb malu pakai suar kecik je...lepas abah p ambk bj dlm kete..apa lg sambung balik mandi sampai muka naik hitam...
Khemah n kerusi ni kita blh sewa dengan harga RM30 je...mudah senang nk berehat...
Lepas hbs tu...kami singgah mkn di Nasi ayam kukus Cowboy depan PD Marina...dengan memesan seekor ayam, 4 cucuk bebola, 4 nasi putih berserta sup kosong dan 4 air mineral...dengan harga RM27.00 sahaja...murah kan...perjalan kami pun diteruskan ke KL...
Home Sweet Home...
Apa-apa pun korang
Layan je...

Keo Teow Kari

Erm....keo teow kari...sedap ke...tak lembik keo teow tu nanti...salu org guna mee atau bihun....
hari ni aku buat kelainan sikit...aku olahkan guna keo teow pulak...
Balik dari kerja aku terus membelikan bahan-bahan nak buat kuah kari tu...dan tak lupa juga keo teow la kan...

Ni la rupa keo teow kari aku...

sedap mudah je nak membuatnya....cuba lah...

Bagi ibu-ibu yang bekerja resepi ni cukup mudah nk disediakan...
Yang pastinye...licin keo teow kari aku...sedap kata HB aku...x pernah makan versi keo teow kan...kadang-kadang mee kuning ni ada bau kapur...
Apa-apa pun korang
Layan je...

RESEPI KEO TEOW KARI

1 bungkus keo teow
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
daun kari
minyak utk menumis
4 sudu rempah kari baba's dibancuh dengan air
2 batang serai di ketuk
sedikit ayam
tauhu kering
fish ball
fish cake
kerang (aku tak letak pun)
santan
air secukupnya...
garam, gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

bwg besar, bwg putih, halia di blander
tumis serai...sehingga naik bau...
Masukkan bahan blender, daun kari sampai garing
lepas tu masukkan rempah kari tunggu sampai pecah minyak
Masukkan sedikit gula dan garam...
Masukan ayam...kacau sampai air ayam kering...
Kemudian masukkan air..tunggu sampai mengelegak...
Masukan tauhu kering, fish ball, fish cake, kerang...
bila dah mengelegak....masak...
akhir sekali masukan santan....
* Jika hendak kuah ni pedas...boleh lah diletak kan cili kering yg dh diblender sedikit...semasa memasukkan rempah kari td...aku tak buat pedas...sddkang kesian kt Alif...

Panas kan air...tunggu mengelegak...masukkan keo teow...celur sekejap je...coz keo teow mudah masak...
Angkat dan tos kan...
boleh lah di masukan keo teow kedlm mangkuk...dan dihiasi dengan cili merah, daun sup/daun bawang, limau kasturi dan tauhu goreng...
Bahan-bahan hiasan ni optional je kan...ade ank2 yg x suka diletak benda-benda ni semua...so terpulang pada korang la....
Selamat Mencuba...

Apam Pokaldot Versi Strawberry

Alif bawa balik surat...Tadika Sang Kancil nak buat jamuan hari raya..semua ibu bapa diminta membawa sepiring kuih ke tadika...
Alamak...sepiring kuih...ish...ish....sedey tul dengar kan...
aku dok pikir-pikir ape la yg nk dibawa ke tadika...bg budak-budak suka kan,...kot nk ikut kan mmg byk je kuih segera kek segera dijual di pasaraya...tp ye la kan nk gk lain dari yg lain kan...
pikir-pikir k la aku buat apam pokaldot versi buah strawberry...salu aku buat yg jenis bulat dot dot tu je...

 Ni la rupa apam pokaldot strawberry aku...tp kaler pink tu pucat sikit

nanti aku akan ajar mcm mn nk draw buah stawberry ni...senang je..aku tau ramai yg tau buat kan...
Yang pastinye masa aku bawa apam ni ke tadika Alif...hanya Alif saja yg membuat versi strawberry ni selain sorang lagi kawan Alif yg bawa jenis bulat dot dot tu...
Selebihnye Nadia, Fatahul bawa ke sekolah...Kawan-kawan Nadia kata comel betul....
Aku bawa ke ofis....kawan ofis kata ingatkan apam hiasan...comel...x blh mkn...rupa-rupanye boleh dimakan...maklum lah kawan aku tu org Cambodia...hahaha....
apa-apa pun korang 
Layan je...

RESEPI APAM POKALDOT VERSI STRAWBERRY

140 gram tepung gandum
1 1/2 sudu baking powder
110 gram gula halus
75ml susu segar (aku guna susu cair)
2 biji telur
1 sudu kecil ovellate
1 sudu kecil esen vanila
sedikit perasa strawberry
warna pink, hijau
filling strawberry

CARA-CARANYA :-

Pukul telur dan gula sampai kembang
masuk kan esen vanila dan ovelate
Putarkan lagi sampai sebati..
lepas itu masukkan tepung, baking powder yg diayak sedikit demi sedikit dan
diselang selikan dengan susu...buat sampai habis..
lepas tu bahagikan dengan 3 bahagian dan dimasukan kedalam piping bag...
cth : 75% letak kaler pink dan juga perasa strawberry
        20% kaler hijau utk tangkai
        5% utk tompok putih tu...
Lepas tu isi kan suku dengan tepung pink...dan letak filling strawberry dan masuk lagi tepung pink sampai penuh kedalam cup...
Buat kan tangkai pula..dan akhir sekali buatkan tompok buah strawberry...seperti didalam gambar...
Bila dah masak..bau strawberry harum semerbak...sedap sangat....






Kuih Cara Manis

N3 aku kali ni cite psl mkn lg....mkn lg....takpe la janji ade cite aku nk kongsikan kt blog ke sayangan ku ni...hari minggu...mcm biasa aku akan pikir kan apa yg nk aku buat utk sarapan kali ni...
buat kuih cara manis je la...
lagi pun kuih ni kegemaran Alif n Fatahul...

 ni la kuih cara nye...mudah dan sedap...





RESEPI KUIH CARA MANIS

Tepung gandum
santan
garam
sedikit pewarna hijau
gula..

CARA-CARA MEMBUATNYA
tepung, garam, santan satukan sekali bancuh sampai agak-agak pekat...jangan cair sangat...
lepas tu tambah kan pewarna hijau....
blh la di panaskan acuan bahulu...
aku guna acuan buah belimbing...sapukan minyak pada acuan tersebut
lepas tu blh la letak kan bancuhan td ke dlm jug...sbb senang nk tuang ke dlm lubang acuan tu...
lepas tu bancuhan ke dalam acuan tu dan letak kan sesudu gula...tp terpulang la byk mn nk kan...
tutup kan dengan tudung periuk...cepat masak
sesudah masak cungkilkan kuih tu dengan sudu...dan terus telangkupkan kuih tu masa panas...kang dh sejuk x melekat pulak...
so acuan aku ni akan membuatkan 6 biji kuih cara...dan bila dh di double kan...dpt 3 biji la...
so byk bijik gak aku buat..lengguh gk kaki berdiri....
Maaf la..resepi aku takde sukatan...sbb aku main agak-agak je....
apa-apa pun korang...
Layan je....


Lempeng Ubi Kayu

Ni cite psl ubi kayu...ubi oh ubi...mkn terlebih perut kembung...tp org dulu2 elok je bg ank2 kecik mkn...tht time zaman darurat kan...tp org la ni memandang remeh psl ubi kayu ni...
K la...cite dia mcm ni...sebelum ni aku dh buat lempeng ubi ni...masa tu HB aku beli kt area Jln Kebun...so aku buat la lempeng..senang je nk rebus takut tak empuk...sbb dh masuk angin...camne tu erk...ala kulit dia bila dikopek melekat tu la...kot tak sonang yo tertanggal kan....
hari sabtu aku kerja...balik je keje...aku tgk ade ubi kayu siap ade penyagat ubi lg kt umh...aku tny Fatahul sape yg bg ni...Fatahul cakap acik yg bg...(pengasuh Alif la)...owh ye ke....maybe ari tu aku ade cite psl lempeng ubi ni kt dia...so dia dpt ubi...dibaginye kt aku...lepas tu ape lg aku pun mula la operasi dari mengopek kulit ubi tu...senang je terbukak...ubi fresh kan...sampai la menyagat...tang ni kena siap kan mental fizikal...mmg lama gk la...sejam gk la aku buat..sampai kebas kaki aku...huhuhuhu....

ni la ubi kayunye...beso peha Fatahul aku rasa...jenuh nk menyagat ni...

 ni la dia ubi yg dh siap disagat..

 ni ubi yg dh siap diletak kelapa parut dan juga garam...

 lempeng yg dh siap dimasak...kenapa kaler lempeng ni kuning..coz ubi kayu ni jenis kaler kuning...ubi kayu ade 2 kaler 1 putih dan 1 lagi kuning...

 lempeng ubi ni sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis....
apa-apa pun....korang
layan je la...

Sepupuku Bertunang @ 11/08/2013

Pada hari raya yg ke 4..sepupu ku bertunang kt kawasan Manjoi, Ipoh...so dekat je la..aku se family pg2 lg dh bertolak dr rumah mak aku di Bota terus ke.........ala lupa pulak la kt mn la umh sepupu aku tu...takpe la kot ingat aku buat balik...
tp sebelum tu...aku mmg dh lama tak upload cite2 aku, masakan aku, cuti2 mesia aku...haish...laptop aku slow giler....bagi yg menunggu cite aku...aku akn cuba merajinkan diri utk menaipkan sini ye....
k....berbalik cite cousin aku bertunang tu...nk jd cite bateri kamera aku pulak dh bg warning....nk out la tu...haish....nnt dulu...bg aku ambik pic dulu sekeping 2 keping 3 keping ke...nk guna hp aku mls...aku lebih suka ambik pic guna kamera aku je...
ni je la bape pic yg sempat di snap sebelum bateri aku kong....

 kebetulan pulak...kaler utk brg2 hantaran ni maroon...sama kaler bj raya aku...hehehe..
ni bunga rampai...


buah-buahan....biasa la kan..wajib ada la..


gula-gula pemanis mulut...


ni la tunangan sepupu ku tu...haish...Nadia ni snap gambo aku dr belakang lak...nmpk gemux aku kn...


ni jam bateri dh kong Nadia kata..tu yg blur je tu...

tp apa2 pun korang 
Layan je....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...