Saturday, April 26, 2014

Sukan Tabika Perpaduan Zone Cheras @ 26/04/2014

Salam Semua....
N3 kali ni berkisar sukan tahunan Tadika Perpaduan Zone Cheras...So mcm biasa la kan....TPK Sri Penara ni dh semestinye zon Cheras..kali ni TPK Sri Penara ni dibawah Team Merah...setiap warna iaitu warna merah, hijau, biru, kuning dan ungu mempunyai lebih kurang 4 buah sekolah...yg dibahagikan setiap TBK iaitu "A" utk murid2 6 thn dan "B" utk murid2 5 thn....
Kali ni syok sikit la sukan dijalankan di Stadium Badminton Cheras...baguskan tak kena panas yg pastinye tak la kotor kan....aku menjadi AJK TPK utk membantu cikgu apa yg patut la...
Meh layan gambo2 kt bwh ni...a bit gambo aku dh edit la...kot tak penuh pulak page ni nanti...silap2 hang laptop aku ni kang...

Dalam kelas....breakfast mkn roti n air ribena.....yum..yum...
tengah tunggu ketibaan bas nk ke sana,,,di sebabkan aku salah seorang AJK...dpt la aku naik bas...n HB aku lak p ngn kete...

Kain rentang....Ala tomei-tomei.....


Cikgu-cikgu yang mengajar Alif...
TQ cikgu...for what you have done for me (Alif) and love all of you

Kami adalah AJK TPK Sri Penara for A & B classes....

Masa tengah senam robik...seronok tgk bdk ni buat....
yang pasti all the parents enjoy it....

Biasala kan aku mmg x sah kalu x snap gambo....ada2 je aku ambik....

Masa ni turn Alif punya games...bawa bola dalam sudu...w/p tak menang...yg penting semangat kesukanan tu penting......Alif lorong sebelah kiri yg kt depan tu.....yg HB aku tu terkial2 nk ambik pic...huh...x jd benda...

ada juga acara ibu bapa...aku masuk letak nama masa tu tak tau nk main game apa...aku cakap kot acara lari dalam guni tak mo la...takut guni tak muat...kot acara pakai kasut teempurung pun tak mo gk...takut just a few step pecah lak tempurung tu.....w/p tak menang...kami still dapat hadiah saguhati.....Tenkiu...tenkiu...

Acara sukan hbs lebih kurang pukul 1.30pm...punya la jem kat luar tu...umh aku punya la dekat...around 6km...blh 1/2 jam baru sampai...maklum la waktu kemuncak....
bg Nadia & Fatahul lak...mereka ada hari usahawan...kebetulan pulak sek men & sek keb pun buat....
so hari isnin ke 3 3 anak aku holiday la ye....
p/s "bos...cuti boleh tak..."
hehehe...kot bos aku baca ni....naya jek....
erm.....apa-apa pun korang
Layan je...

Friday, April 18, 2014

JJCM @ Western Food Taman Len Seng

Salam Semua...
Kali ni n3 psl mkn lg.....mkn lg.....fuh....
Ok...actually makan kali ni psl sambutan ulangtahun....tp kirenye belated la...coz nk sambut ari sabtu tak berkesempatan....dan sambung advance birthday for Nadia la...
aku balik je kj ari rabu tu (15/04/14) HB tny nk mkn apa....aku ckp apa2 je la....
Western blh???? blh jek....tp kt mn nk mkn....western yg best...HB kata kite try kt Tmn Len Seng....
Kami pun redah la ke sana...kecuali Fatahul tak pegi...nk pegi sek tgk bulan...huh...mls la aku nk layan...
so kami ber4 je la yg pergi....

 Skg ni jadi trend...kalu kite dok mkn je mesti ada org akan htr otak-otak....1 bakul ada 5 stick or 10 stick..
yang ada 10 stick...hbs licin kami bedal....ni je hbs RM8.00 dh...



 Mcm biasa...sementara tunggu makanan sampai acara bergambar tak kan dilupakan...kuwang...kuwang..kuwang....

 Aku n HB order air tembikai laici...Nadia & Alif air masak....(baru la berjimat cermat kan...)

 Aku n HB mkn chicken chop....sos perang terbaik...tp aku x gemo roti tu la...sbbnye dia x bg roti bun...tu burger mesia jek...RM9.50

 Alif lak American Western Breakfast...RM6.50 jek..

Nadia...Beef Steak....RM13.50...

W/p portion ni nmpk je sikit...masa mula-mula aku tgk cukup ke aku mkn ni dlm hati....tp bila dh mkn...
sana sikit sini sikit...pastu kekenyangan sgt....
hbs je mkn...p tapau nasi goreng kg kt kedai sebelah utk Fatahul....
balik je ke rumah...melopong tgk tv....skg ni nk ikut kan aku mmg jarang mkn kt luar nak-nak lg hari biasa coz masalah parking yg kritikal kt Penara ni...
Apa-apa pun korang
Layan je...

Monday, April 7, 2014

Selamat Pengantin Baru Syahindah & Syahrol @ 06/04/2014

Salam Semua...
Kali ni berkisar pasal kenduri kawen pulak la yek...Ank buah suami aku....ank along n Kak Saba....
bertempat di Taman Batu Permai....
Seawal jam 10.30am pg aku dh terpacak kt situ...konon nk dtg awal...nk berborak ngn sedara mara yg dh lama tak berjumpa....
meh layan gambo ni...
byk tul gambo yang aku ambik....

 Along n Kak Saba...parents pengantin...





 ni la keluarga kecil ku...bahagia bersama family ni yg sempoi jek....


 Makan adap-adap...tu mak pak pengantin makan sape ganti sambut tetamu ni....

 With Kak Miah n anak2...Iza n Ank2.....

Nadia with 2 cousin Isma & Sapiah
sebahagian dari keluarga kecil ku.....
hbs je mkn dalam pukul 4.00pm kami gerak ke Shah Alam pulak...Nadia sibuk nak pergi ke butik Dear Solehah di seksyen 7 Shah Alam...
Lepas tu gerak ke Masjid Negeri Solat Asar...laaaa kt Masjid Negeri ada jualan la...so b4 solat...p shopping dulu.....
Alif : Abah kenapa orang pompuan solat lamabat
Abah : Mana tak lambat siap bershopping rupanye...(setelah nmpk kami keluar bwk beg plastik)...
geh...geh.....jgn mare ye...

 Korang nmpk kn kt belakang aku tu...byk gerai-geraikan....

Lepas tu gerak ke KFC Kota Kemuning pulak...mlm ni dinner KFC je la...
OMG no water pulak....lap2 je la tgn....
lepas tu bergerak pulang dan berhenti solat magrib di R&R KESAS.....
dan terus balik ke rumah dengan kepenatan....
Apa-apa pun Korang
Layan Je....

JJCM Ikan Bakar Alai Melaka @ 05/04/2014

Salam Semua...
N3 kali ni pasal makan la pulak....tak hbs2 mkn...mn la momok kan....
kali ni kali ke 2 aku ke Alai...salu kami pergi ke Jeram...tp kt situ aku rasa dh kureeng kick nye.....
HB kata x jauh pun dalam 2 jam je blh sampai kalau ikut PLUS....
ari sabtu tu pg2 lagi dh pergi ke tabika Alif...meeting AJK la....yg seronoknye...2 orang bdk tu pergi ke sekolah...konon lepas je meeting nk pergi ke Masjid India ngn Alif...tup-tup hujan...mls la pulak...blik je la umh...Lepas je ank2 blik dr sekolah...dlm kul 3.00 HB call ckp get ready to go...
yup....apa lg dlm kul 4.00 on the way...jem sikit kt Bandar Seri Mahkota sampai ke Nilai...hujan lak kejap turun kejap berhenti....sampai je Tol Ayer Keroh dalam pukul 5.30pm...sebelum tu aku dh byk buat persediaan utk mengetahui jln yg mudah nk ke Alai...salunye kami akan masuk Banda Hilir dan terus menuju ke Ujung Pasir...tp skg ni dh pandai....ikut Ayer Keroh dan terus menuju ke Bukit Katil, Duyong dan melalui Leboh AMJ terus belok ke kanan...melalui Jalan Alai...x sampai 5 minit dh sampai ke Alai Perdana....
Sampai dalam kul 6.00pm...org x berape ramai lagi....
dan ini la dia yg kami order....

 ini kali ke 2 kami makan di gerai Haji Musa...ikan-ikan ni fresh2 belaka...tepi tu ada pengkalan ikan...mmg segar dari laut la...tp byk2 ikan...ikan bawal takde...mmg takde...sbb ikan tu favorite aku...

 tang ni utk sotong, kerang, lala, kupang

 Sabar menanti......



 Nasi lemak packing..mesti ada..x sah kalu takde...RM0.50 sebungkus....murah kan...

 Udang masak butter...ni potong selera aku...aku siap cakap 
"saya nak udang goreng butter...bukan masak butter...." ok kata org tu...
tup2...sampai mcm ni....maksud aku tu yg mcm bertali-tali tu....haish...mmg xde jenis masakan ni aku rasa....udang tu mmg fresh...manis... lagi...erm...takpe la HB kata mkn je la...Nadia...org suka mcm ni...basah2...
udang dalam 7 ekor sebesar ibu jari....RM20.00

 Lala masak cili...erm...yg ni rasa ok...mmg terbaek....
Sebungkus dengan harga RM20.00

Sotong goreng tepung...yg ni pun terbaek jugak....
Sotong dalam 8 ekor pjg dlm sejengkal....RM23.10

Air pulak aku nak air tembikai laici, HB lak air tembikai, Fatahul teh o ais limau, Alif milo ais...Nadia air masak je...pastu bdk yg buat air tu dtg....tembikai habis...so nak air apa...erm...mcm ni ke org meniaga...tembikai blh hbs....aku n HB ckp air laici je la...
tak lama dlm 5 minit...aku nmpk org tu bwk balik 2 plastik besar tembikai....HB ckp tu haa tembikai br beli...aku ckp cpt ckp...x mo air laici...tembikai dh sampai...fuh...nasib baik sempat....
dengan nasi putih 5 pinggan la kan....licin kami mkn....hbs je mkn dlm pukul 7.15pm....cepat2 beredar...cari masjid utk menunaikan solat magrib....
Makanan kt sini mmg terbaek dengan harga yg murah, rasa sedap dan service yg cepat.....

meh kite kongsi bajet perjalanan, makan ke Alai 

Petrol : RM60.00 (kete Persona la ye)
Tol : RM16.50 x 2 = RM33.00
(Tol Sungai Besi - Ayer Keroh)
Makan: RM77.30
Jumlah : RM170.30

Apa-apa pun Korang 
Layan Je..

Friday, April 4, 2014

Donut

Salam Semua...
Tah kenapa teringin nk mkn donut. Masa kt ofis teringin sgt...aku pun msj je ka cik HB nk mkn donut Big Apple...HB ckp esk kite pegi kt Tesco Cheras....aku jwp bukan nk beli....nk buat sendiri mcm Big Apple tu...lembut dan gebu....
Sampai je rumah aku mulakan kan la operasi aku tu....
Tada.......
 aku guna gula ising masa sira donut ni...aku x suka guna gula castor....coz mkn tergigit gula...rasa donut ni mmg sedap...lembut....(puji diri sendiri.....)


Meh layan resepi aku....actualy resepi ni byk kt tenet....korang google jek...tp mcm gamble la ye...ada nasib-nasib jadi....kdg2 tu keras....sbb tu aku byk kali jugak mencuba....tp resepi ni menjadi betul...terima kasih pada tuan empunya resepi....

RESEPI DONUT

1 kg tepung
1 bungkus mauripan
1/2 cwn mentega - dicairkan
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula
secubit garam
air secukupnye (aku letak dlm 2 cwn air tp kot tak cukup korang tambah2 lagi...)

Cara-caranya:-

Tepung, mauripan, garam gaul sekali...lepas tu curahkan majerin kacau sampai sebati mcm serbuk roti
air, susu, gula larut dan kacau....
lepas tu curahkan ke dalam tepung tadi...letak sikit-sikitnye...
melekit takpe...uli pastu perap kan dlm 45 mint mcm tu atau sampai doh tu naik sekali ganda
pastu tumbuk2 doh bg angin tu keluar....
uli semula doh tu....pastu canai kan...blh la diterapkan dengan acuan donut....
susun dalam tray...dan tunggu donut tu naik dalam 30 minit...baru goreng....
kite blh dapat dlm +- 45 bijik..
separuh aku goreng kuning separuh aku goreng sikit jek untuk dijadikan frozen.....


Macam-macam aktiviti cuti sekolah @ 21/03/2014

Salam Semua....
N3 kali ni mengisahkan perjalan aku ke kampung...ramai betul kenduri kawin ari tu....kdg2 1 hari tu ade 3 kenduri....so semua kenduri tu kena la pergi kan kot tak hampa la tuan rumah...tak ketinggalan juga hari tu ada kenduri kt Penara ni...anak-anak Bang Leman n Kak Ros yg kawin...sowey ye....tak dapat nk menghadirkan diri dan memeriahkan majlis ari tu...
Actually ari sabtu tu aku ingin menghadiri majlis perkawenan sepupu aku kt Bandar Sri Iskandar...aku bertolak pagi lepas subuh dr KL...samapai kt Tanjung Malim utk sarapan kt situ....lepas je sarapan...alamak..tayar kete pancit la pulak...HB kata ni bukan bocor tp tayar dh merekah...so nasib baik la ada kedai tayar kt situ kena tunggu kul 9.00 br bukak...lepas je tukar tayar tu...perjalanan diteruskan....sampai je kt kenduri dh pukul 12.30...org tgh ramai...ramai gk sedara mara yg dh sampai....mak n bapak aku pun dh ade kt situ....hbs je mkn terus balik ke rumah....
Aku tak pernah berkongsi cerita pasal kampung aku...parents aku suka bercucuk tanam di kawasan rumah...w/p pun takde tanah...(mana nk ada dh semua disimenkan) tanaman tu di tanam dalam pasu....

Ada pokok orkid, daun kari, limau purut dan pokok delima
Ada byk lg...tp yg ni je aku ambik...mls nk memusing kt sekeliling rumah...

belah petang aku pergi ke Lumut tp sebelum tu singgah dulu kt Ayer Tawar tukar cermin mata aku...dh dekat 4 tahun tak ganti...so perjalanan di teruskan ke Lumut...cantik kan panurama Lumut skg ni...ada kedamaian disitu...tp yg lecehnye nk lepak kt sini adalah disebabkan parking yang terhad...2 3 kali pusing baru la jumpa parking...ingat ye....sini parking berkupon...kang tak pasal-pasal kena saman....

Kt Pekan Lumut ni mcm2 jualan ada...cenderamata, bj, makanan laut.....rambang mata la tgk kan...tp disebabkan aku dh biasa so x la ghairah nk membeli...mcm biasa makanan favorite anak2 aku adalah string squid...aku pun suka jugak...mula-mula HB ajak p Pangkor...just day trip mcm tu....tp kalu nk pegi kena la pagi-pagi...ni dh ptg...malas la...

Esok pg nye lepas sarapan aku ajak HB p Bota Kanan...konon nk tgk tuntong.....belum bukak lagi...pastu decided p Parit ikut Bandar Seri Iskandar....Parit ni mcm just a small little town...pekan cowboy....ni gambo aku ambik dlm kete jek...tu yg kelabu jek....Parit ni town yg terpinggir dr arus kemodenan...masih byk bangunan yg lama kat situ....bandar ni betul-betul di tepi tebing sungai Perak....
aku ingat lg cerita Tain...yg Sheila Rusly belakon tu...di sini la pengambaran tu...tu psl lograt perak pekat benor....

Lepas je pusing-pusing...aku p kenduri kawen kt Dewan IKM Manjung...nama pengantin tu Nawal Husna...teringat aku cite PSM.....makanan sini simple jek...hbs tu terus balik ke rumah coz ada lg kenduri kat situ...lauk kt situ banyak tp tak boleh nak makan dh...kekenyangan...
Hbs je kenduri tu terus balik ke KL...HB ikut jalan Kuala Selangor...jem nye kt kawasan Hutang Melintang...sampai je kt kawasan Haji Doraini Sungai Besar....aku ajak HB singgah meninjau kawasan D'Muara Resort...cantik.....
.
 Pemandangan di kawasan chalet tu...petang-petang blh nampak nelayan balik dr menangkap hasil laut.

nanti ada rezeki lebih kite tido sini yek....cantik sangat...nk p lepak kt Lagend Water Home PD mahal sgt...sini pun jd la kan....
So apa-apa pun
Korang Layan je....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...