Thursday, April 26, 2012

Percutian Ke Cameron Highland ~~~ Part 1

Percutian aku sekeluarga kali ini mmg dh plan lama sgt...nk2 skg ni kakak dh dok asrama lg la ssh nk bjln....Kali ini aku ckp kt hubby nk tido kt homestay jek...x moh tido kt hotel...lg pun aku lebih suka msk makanan dr nk mkn kt kedai2.....dan bila di homestay terasa mcm dirumah sendiri jek....dh nama pun homestay kan......hehehehe.....
So cr punya cr di dlm mudah.com terjumpa 1 homestay di Apt Royal Lily Tanah Rata,....kot nk ikutkan aku x suka dok kt Tanah Rata.....lebih suka kr Brinchang lg....tp takpe la hubby kata...jauh mana pun nak pegi ke pasar mlm Brinchang.....so kata putus dibuat...aku pun dh alang2 sewa apt...ajak la mak, abah n along join sekali....n abg aku sekeluarga....tp abg aku x mo join.....k la mcm tu....
so bila tiba masa lg 1 minggu nk pegi tu...abg aku cl...nk join jugak....k la mcm tu...lg meriah kan...ramai dan huru hara umh dibuatnye.....
Pada 21/04/2012 jam 6.30am aku bertolak dr KL ke Cameron Highland....ikut jalan Tapah...hubby tny nk ikut jln dlm ke....x yah la...ikut highway je la..cepat sikit....sebelum keluar ke susur Tapah...kami sekeluarga berhenti di R&R Tapah utk mengalas perut yg sememangnye kosong dr KL td...
so bila kuar tol Tapah jek dh tiba masa nk mendaki ke Cameron Highland.....1 perjalanan yg memenatkan dan memeritkan...ye la...mn nk ikut belalakang lori yg terkemut2 berjalan tu.....




Ini la dia muka2 yg xcited nk ke Cameron tu.....

Bg sape2 yg pernah ke Cameron mesti telah melalui jalan yg berliku2...mcm ular kena palu kan....semasa dlm perjalanan ke Cameron...hubby mmg x berhenti dimana-mana....sehinggalah bila nak sampai ke Cameron Valley Plantation....Alif ckp....nk muntah....ape lg kelangkabut dibuatnye berhenti jek di tepi jln yg bukan tepi pun...lantak la....lg pun kete slow jek mesti nmpk la.....
lepas tu aku ajak hubby berhenti di Cameron Valley utk membeli teh yg dipesan oleh Ina.....lg pun nk meringankan sikit beban kepala yg dh berat ni....


Ini antara cenderamata yg dijual....cantik sgt...harga pun blh thn la....ape2 pun mesti kaler merah...i like.....n strawberry........
Nanti aku sambung lg dimana perjalan kami seterusnye....
1 perjalanan yg cukup mendamaikan hati dan minda ku.....



































Sunday, April 15, 2012

Apam Nasi

Hari ni aku nk turun ke surau Al-Amin...ade gotong royong...actually nothing pun...just nk tgk2 jek...coz aku x blh turun lama2...rush nk balik umh msk utk ke AKSB...akakdh pesan nk puff sardin tu lg....utk bg kawan2 dia....kire mcm celebrate advance birthday....pada 17/04/2012..disebabkan kakak kt asrama mmg x blh nk celebrate follow the actual date la kan...
w/p aku x sempat nk msk aku ajak hubby singgah di KFC utk bwk bagi kt akak n tapaukan nasi ayam utk Fatahul....so di AKSB kami 1 family layan KFC je la...aku jugak belikan egg tart utk hubby...ayang punya egg tart lg sedap dr kfc ni...adoihai.....nmpk gaya nye aku kena buat egg tart la for the next entry mskan aku....kena p korek resepi aku...dh berhabuk or silap2 dh blur tulisannye :)......takpe yg penting family aku menghargai hasil air tgn dr aku...w/p penat memerah otak utk ape yg nk dimsk...sekurang2nye mereka memberi idea ape yg hendak dimakan ^--^.
sambung kisah aku nk ke surau la bilak...sorry the suit off topic lak....
so ape yg aku nk msk utk bwk ke bwh ni
kebetulan nasi ada....mauripan pun ade.....
k la aku buat apam...resepi ni Fiza yg ajar kat aku....sedap....


ni la rupa apam yg nk dikukus...tp apam yg dh siap dikukus aku x sempat nk snap...coz dh lewat...aku lak kelang kabut nk buat kerja lain :(

Resepi Apam Nasi

3 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
2 cwn gula (kalu x suka manis...sila kurangkn sikit)
1 bungkus mauripan
gaul kan sebati...
2 cwn nasi
3 cwn air diblander sekali
selepas itu blh la dicampur kan dgn tepung tadi...
tunggu sejam....baru la blh dikukus....

Puff Sardin

Hari jumaat yg lepas aku dok curi2 chat dgn Ross...kwn sek SMAAT....lama tul kami terpisah...so fb ni la kami berjumpa dan berbual kenangan lama...
"Shima...skg ni kot tak upload masakan lagi ke....aku tgk kt blog ko tu jek yg ade....."
"ala aku lum update lg blog...malas tul la nk menaip...nnt2 kot ade masakan terbaru aku letak la"
so jumaat mlm tu
lepas jek Alif tido...aku pun mcm biasa la....p cari pak google utk melihat dan mencari ideal ape yg aku nk msk utk weekend ni.....aku tertarik pada 1 blog ni...lupa lak sape nama dia....dia buat puff sardin....mmg aku tahu pastry puff segera ade jual kt Hero...cuma aku mls nk buat jek...bila tgk blog org tu...rasa mcm tertarik pulak....
so ape lg sabtu pg aku p Hero dgn Alif cari pastry puff tu.....
sebelum pergi tu...aku sediakan inti sardin dulu....so Alif blh la main basikal kt luar....x ganggu aku nk msk.....
bila dh balik aku pun buat la puff sardin tu...ingat kan ssh sgt...rupa2nye senang ya amat...so selama ni buang duit jek aku beli kt bakery...sebijik rm2...bape bijik aku nk beli tu.....boleh mkn sampai hubby n anak2 serender...dan tak mengidam nk mkn puff sardin lg....haaakkkkkkk....


ni la rupanye puff pastry tu....kt Hero sebungkus baru rm4.50 / 10 pcs
yg penting halal...


ni la rupanye inti sardin aku tu...actually ni ikut selera masing2..ape yg nk dibuat inti...


ni la rupanye puff sardin yg dh siap dibubuh inti...kelar kan dan sapukan kuning telur diatas....


tarraaaaa....ni la dia puff sardin yg dh siap dibakar......menyelerakan...


mcm biasa Alif la penyejuk hati setelah penat aku membuat puff tu...
"pandai mama buat...sedapnye.....time kasih mama...."
yg lain2 tu mkn senyap jek tak ckp ape....no thank you...no nothing....ponet den...
hubby lak....of course la sedap...sebab tu tak komplen...
akak lak....intin dia sikit sangat...kot byk sedap la......
alasan......huh.....
korang layan je la....

Alif @ Iphone baru....

Hari minggu mmg layan blog or fb mmg syok...nak2 akak takde kt umh..dh balik ke AKSB...pastu lak Alif n Fatahul main kt luar....aman sikit...nk buat ape erk...kerja umh dh beres....k la...layan fb...tgk2 fb Fiza...ape yg dia jual skg ni...produk baru yg aku belum rembat lg...
ermmmmm....lawa gk iphone ni.....aku pun msj Fiza....
Aku : ipad ni mcm mn rupanye...
Fiza : iphone ke?.....
Aku : a'ah.....(dlm hati ipad n iphone pun x tau bezanye...malu aku Fiza : oooo...yg tu mcm button dia tu muzik2 jek....ada lagu2....ko nk ke.....
Aku : k la...aku nk 1 utk Alif....
Aku pun terus trf ke Maybank2u....
esoknye Fiza pun kirim iphone tu dan selasa aku terima...


Ni la rupanye...cantik kan..cam betul jek...

"aunti Fiza...Alif dh jdk model promote iphone...takde ape2 ke...."

Ni la pa'el Alif...kot bergambo jek mesti buat peace your....

pada hr jumaat minggu pertama...akak balik dari AKSB...ingat nk kenakan akak...coz dh janji nk beli hp baru utk dia...
bila balik kerja tny akak.....mama ade beli hp baru utk kakak...ala org dh tau tu hp Alif...tgk button2 pun dh tau...x kan la ade gambo biri2...itik....
so korang layan je la....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...