Friday, October 28, 2011

Diet Oh Diet...


Bila cakap psl nak kurus...sume org nk kurus...aku ni salah seorng yg nk kurus la...bukan la kurus sgt pun...cuma nk kurang kan lemak-lemak yg melekat kt dlm badan aku ni...yg dh berpuluh thn lamanye....blh ke?????
Diet aku salunye....bab kata Fiza...hangat-hangat taik ayam....sampai hati ko erk....disebabkan hubby aku buat perangai ari tu....selera aku terbantut...sampai la ke saat ini aku berdiet...nak2 bila hubby cakap aku dh jdk 2x dr sebelum kawen.....waaaaaa..........
anak aku Fatahul lak cakap...mama kot duduk dlm kete...kete tu jdk rendah...kot turun kete...kete tu jdk tinggi...kurenggg asam punya anak...
takpe...mama akan cuba kurangkan berat sikit...
mmg aku x mkn byk2 dh...
kdg2 lunch cuma mkn apam balik yg rm0.70 tu jek sekeping
mlm cuma mkn roti hotdog tu separuh...tu pun selepas hubby beriya-iya surh mkn.....
kot ikut aku 1/4 roti tu dh la.....
ini merisau kan dia...takut aku jatuh sakit pulak..
kdg2 aku rasa takde tenaga dh....tp bila teringatkan balik kata2 hubby n anak2....selera nk mkn padam....
w/p tu mkn makanan kegemaran aku...kt PD masa tu nasi kukus ayam panggang kt depan PD Marina...aku cuma mkn nasi 2 sudu je...n 2 keping ayam....(x beso pun...bg yg pernah try ayam kt situ tau la saiz dia...kot sekor pun mcm 3 ketul jek ayam yg dijual kt kedai mamak tu)
w/p aku tahu cara diet aku ni mmg totaly salah 100%...aku x kire la janji dpt turunkn berat bdn aku ni.....aku akan berusaha dan terus berusaha...
tiap2 kali cuti...iya2 ajak Nadia p jogging la...tp bila tiba masa...malas la kaki sakit lutut sakit.....so bila nk kurus...mkn je kurang..senaman langsung takde...
aku harap diet aku ni dpt diteruskan...takmo hangat2 taik ayam dah....
Layan....

Tuesday, October 25, 2011

Dugaan Mu Ya ALLAH....


Ya ALLAH....lg dugaan mu...knp pulak suami ku..Demi kasih sayang aku & anak2...knp kau pilih suami ku...bukankah kau tahu status dia bagaimana...kau cuba nk mengkhianati hati kwn sendiri....
Berhari2 aku pkr kn....Sampai hilang selera makan ku...bila diusulkan pada suami dia kata x ape2 yg perlu dibimbangkan...dia biasa sj...x ade hati dan perasaan langsung....tp bagaimana pulak penerimaan J terhdp suami ku......dlm 2 hari ni aku cuba berkata2....berbincang dgn suami...setelah menyedarinye kesilapan yg dilakukan....mata suami ku merah dan berkaca...berguguran jugak air mata lelaki nye...maklumla lelaki mmg terkenal dgn egonye....aku tak henti2 panjatkn doa kepada ALLAH yg maha esa...maha mendengar....bukankn pintu hati suami supaya memahami maksud yg aku cuba sampaikan...
Aku masih tak puashati lg dgn jwpn suami....mlm ni aku pergi kerumah makcik....apbila makcik terangkan cerita yg sebenarnye...baru lah suami menerima dgn hati yg terbuka..menyedari kesilapan yg telah dilakukan....dan memahami maksud yg aku sampai kan.....
dan kepada sahabat sejati ku Fiza..kau lah pendgr ku yg setia...ssh senang aku yg penting kau sentiasa menyokong aku...w/p kau tahu kdg2 sahabat mu ini ....bukan la baik sgt....hehehehe....
Terima Kasih Ya ALLAH.....kerana membuka pintu hati suamiku....


Layan......

Monday, October 24, 2011

Horeyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Hari ni kerja mcm biase jek....Biasa lakan....Mood MOnday....buhsan....bureeeng..tp coz nk cr ongkos....kena la pegi gk
Sampai jek ofis....member dh sound..MYOB takleh pakai lg..kena buat year end closing baru leh masuk...mcm2 la...hishhh...
Mula la cr kj nk dibuat....bos lak diam jek ari ni....mls la nk ambik pot....member aku lak si Piza tu x on9 lak pulak...p mn erk...ct or mc...bertambah la bureng nye aku ni...x ckp kt aku pun dia x dtg kj...ishhhh....
tiba2 bos buat announce sape2 nk p vacation...percutian la erk...blh pilih kt Berjaya...pereeeiiiiii jek...wahhhhh...tu yg sy nk dengo tu jwp aku pd bos...pastu dia sound la siang2....Langkawi, Cameron, Tioman ssh nk booked...fully booked jekkkk...
Dia bg cdgn..PD, Penang or Bukit Tinggi....
PD dh jemuk sgt kata En Soumi.....Bukit Tinggi ade ape...sojok yooooo...umh aku pun leh sojok gk...on yo econ kn...hehehehe....
Penang lah...lg pun aku dh dekat 15 thn x pijak Penang..anak2 n Soumi lg la....
K lah bos...kompom erk...i pilih Penang...Bla u nk p...Cangngok pun cangngok,..k la, i pilih 17/11/11-18/11/11 jadik la erk....so Kak Liza...jgn jelous...aku p dulu...
Tup2 ptg td...member aku Jeff lg awai book dr aku...Dia nk p Raya Haji ni...uhhhhhh.....dia lg awai dr aku....so la ni aku dok sibok cr risalah2...p tny kt pak google...kt mn tempat menarik lokasi n tunjuk arah tempat2 tu...
Kot sampai tiba masa saat ketika...aku up date la trip aku tu...

LAYAN.....

Saturday, October 22, 2011

MASAKAN PERTAMA YG AKU UPDATE DI BLOG



Setelah sekian lamanye aku x mengemaskini blog aku...dek krn laptop yg kena virus la....x blh nk upload gambo la...so hari ini aku pun teringin nak msk resepi kesukaan keluarga ku.....masih aku ingat lg..bila hubby tny hari ni msk ape...aku jwp udang msk tomyam...kelat jek muka hubby ku...ye la...tomyam kn masakan org pemalas...main campak2 jek dlm periuk...aku x mengindahkan pun muka hubby ku...syok jek tgk tv...lepas tu dia tny...mnnye udang msk tomyam...x nmpk pun...udang msk lemak ade la....hehehehe....itu la udang msk tomyam jwp ku...hubby pun mkn....emmmm...sedap gk udang ni...mungkin dlm hati dia...ms mula2 dia bertny tu...dia terbyng kn kuah udang yg keruh or jernih je kn....
So...bila terkenangkn peristiwa tu..aku ketawa dlm hati...hari ni msk udang tu lah utk lauk tghr ni....
Pagi2 lg aku dh keluar rumah...dgn Alif n Fatahul...naik motor bertiga...p byr maintenance la..pusing2 kt tasik permaisuri la...ingat nk p jogging...mls la....kang sakit kaki...(bertambah momok la bdn aku....yg Fiza dok salu sebut2 kt aku ni) pastu terus balik...singgah p Hero kejap...nk beli brg2 nk msk tomyam tu..merendeh aku bwk brng...kiri kanan handle moto penuh brg...nk letak dlm bakul moto ade kaki Alif...haiiiiiiii...nk buek camno kan...
Balik dr Hero aku pun mula msk juadah tghr...
Ini la dia juadah aku yg sempoi jek...



Udang masak lemak tomyam


Semestinya lauk yg menjadi pembuka selera...telo asin la..

Untuk mkn petang pulak aku sediakan ubi keledek jepun kukus....n kek butter yg sempat aku rempat kt Hero td....kot x disedikan mkn ptg...alamat bising la mulut Fatahul..lapar..lapar....
Juadah mlm pulak...ingat nk buat burger daging...dek sbbkan udang, telo asin n ikan jeruk tenggiri ade lg...so bedal lauk tu je la...sayang nk membazir...jdk aku panaskn je la...sempoi.....
Esok hari ahad...tp dlm minda terbyg dh juadah ape pulak nk dimasak. Aku lebih suka masak sendiri dr nk mkn dikedai or tapau jek....byk manfaatnye.....kt bwh ni ade resepi udang tu....
Layan.......


RESEPI UDANG MASAK LEMAK TOMYAM

1/2 kilo udang (ikut suka la bape byk pun)
carrot
bunga kobis
putik jagung
buah tomato
bwng besar
daun limau purut
(sayur tu ikut selera masing2)
3 btg serai, 1/2 inci kunyit ditumbuk
2 bungkus pes tomyam...nk guna 1 bungkus pun blh
cuma kurang la rasa tomyam tu nnt
santan
tumis serai n kunyit sampai garing, masukan pes tomyam tu
lepas tu letak kn air...garam...
letak udang n sayur campo tu td
akhir sekali letakan santan...

Tuesday, October 18, 2011

arhhh~~STRESS..................................

Setiap hari nak pergi kerja...nak mengadap stressssss.......
tak pergi kerja...mana datangnye ongkos kan....
Mana nk layan keranah anak2....
Sampai je kat ofis...nak melayan kerja yang entah sampai bila habisnye...nak audit la...checking la..itu tak ngam ini tak ngam...
kadang-kadang bila difikirkan....kalau la aku berwang...mau angkat beg jalan....malas nk toleh2 lg dah buat sakit kepala jek....kadang2 bila di kenangkan..kerja tak padan dengan ape yang dibayo...
kot dapat ofer yg bagus....lari jek laju-laju...
sib baik la aku blh gk curi2 bergebang....kot tak boring....dah la bz tahap gaban...
inilah yg dinamakan "KEHIDUPAN"....selagi bernyawa ini lah yg kite tempuhi....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...