Tuesday, December 22, 2009

HARI RAYA HAJI

Ni gambar raya haji aku...tak balik kampung pun...lagi pun tak cuti..
Kiranye pagi-pagi raya melaram la budak2 ni pakai baju raya..tapi tak kemana-mana pun...dok umah je....Juadah yg aku masak pulak simple habis...nasi impit, kuah kacang, ayam masak merah...tu je...lg pun masak last minute...pg2 raya baru mula nk masak
org makan pukul 8.00 pg aku makan pukul 10.00 pagi...


Dari kiri : Nurul, Nadia, Ain, Alif, Aliya dan Fatahul...



Jumpa lagi dilain blog.....


PENGASUH BARU ALIF

Sekarang ni setiap hari ahad mama ade kelas akaun. Mama malas la nak hantar Alif kat rumah Umi...sbbnye mama rasa cuma 3 jam je...Mama mintak tolong kakak jaga Alif dan abg... Bila mama balik rumah je..ni yg mama nampak kat muka Alif...Rupa-rupanya Alif dapat pensil kaler abg dalam bilik...warna hijau lagi..Ape lagi macam biasa la...Ape- ape masuk mulut. Bila kaler tu terkena air liur lagi la mudah terkena pada muka Alif...Cuba tengok tu...
Macam biasa la kan mama tanya kat abg (Fatahul)..
"kakak mana..knp biarkan adik makan kaler ni..habis comot muka adik"
Abg jawap , "kakak tido, abg yg jaga adik...abg tgk tv, tak perasan adik masuk bilik dapat kaler hijau tu..."
Dalam hati baru kejap je mama mintak tolong tengok-tengok kan adik...dh jd macam ni...


Tengok tu muka Alif...dengan kesan air mata sebab mama rampas kaler tu...bukan saja muka, baju pun terconteng jugak....Alif menangis minta simpati kat mama...
Dalam hati..."alahai pengasuh baru Alif"
tapi tu beberape minggu yg lepas.. Sekarang ni abg dh pun pandai jaga Alif kalau mama mintak tolong jaga....

Thursday, October 8, 2009

SEKSINYA ALIF MANDI

Hari tu Alif mandi...tengok cute nye...seksinye adik....
So aku pun terus ambik gambar dia...susah tul nk suruh dia tgk kamera...
Kemain hepi lg dia main air tu...

Nasib baik dh ditutup ngan gayung tu....
Bahaya tul...si cekenit mama ni...

TELUK BATIK

Sempena cuti raya yg panjang tu...aku berpeluang bwk anak2 p mandi kat Teluk Batik...Dh lama planning, so aku kotakan la janji aku tu..kemain hepi anak2 aku..
Ni la antara gambarnya....Masa ni Alif takde...Dok kt umah ngan Atuk dia...hehehehe...





Dah selesai...nis sesi fotografi...Poyor je kan...
Jumpa lg...




HEPI BESDAY TO ME......

"Hepi Besday to me....hepi besday to me......." Aisey....genap ari ni 1hb October 2009 umur aku dh 33 tahun...
Ni ucapan yg hubby aku htr...melalui khidmat SMS lerrrrr....
"Ayang Selamat hari lahir yg ke 34 semoga panjang umur murah rezeki n panjangkan kekeluargaan kita hingga ke akhir hayat abg sayang kan ayang n anak2."
Yang bengang tu...ada ka patut yg ke 34 patutnye yg ke 33...tp takpe la..nk buat mcm mn kn...
So sempena besday tu ari sabtu (3hb) hubby belanja la mkn kt medan selera ikan bakar Jeram...
Sedapnye......dh lama x mkn last masa tu mengandungkan Alif...skg pun Alif dh 7 bulan...
Dh jadik baby gedik pun...

Ni la menu yg di oder...nasi putih, sotong goreng tepung, udang goreng butter, bawal msk tauchu, ketam stim...masa ni ketam lum sampai lg...air tembikai...sedapnye....

Ni 2 budak gedik...1 kakak gedik Nadia, 1 baby gedik Alif...


Ni lak budak gedik Fatahul...

Ni la aku n baby gedik Alif....
Ni gambar family aku yg bahagia... Nadia takde sbb tukang ambik gambar la....
So ari isnin (5hb) sambut besday Fatahul lak...belanja mkn KFC je n beli kn kete walksegan utk dia...kemain hepi lg..gambar??????.....tak ambik la...x sempat nk tangkap...
Itu je la...Jumpa lg next blog...




Monday, October 5, 2009

PAGI 1 RAMADHAN 1430H

Ni gambar anak-anak & jugaahli keluarga mak su aku yg dtg beraya dirumah aku 1 Ramadhan hari tu.

Ni anak aku yg ke 3 & 4, Fatahul & Alif

Yg ni la baby gedik...Alif Hakimi, kopiah tu tokwan dapt dr org Arab bg free je masa p umrah hari tu.


Ni la muka-muka budak gedik, dr kiri Fatahul, Nadia, Alif, Shahirah & Shafiqah.


Ni la ahli kelaurga mak su aku & anak-anak dan menantu dia...


So...Jumpa lg lain blog...lepas ni sy nk tunjuk p Teluk Batik pulak...


MENJELANG MALAM RAYA 2

Sori...yg td tersilap teknik..
Ni la kemeriahan malam raya kt rumah mak aku...
Tengok la anak-anak & anak buah aku tu..kemain seronok lg main bunga api...
ni muka2 yg dok berposing depan kamera la...
Pada tahun ini bunga api di sponser oleh suami ku n pak long mereka la...


Ni Fatahul, Iqhwan & Shahirah

Ni Shahirah, Fatahul, Nadia & Iqhwan...

Tu je la gambar yg nk di tunjuk kan...

Next blog nk cite psl hari raya la pulak...



MENJELANG MALAM RAYA


JUADAH BERBUKA




Dh lama x update blog...bz betul... Sori la ye... Ni nk kongsi psl juadah berbuka yg sy msk utk family tersayang...Walaupun letih dgn tuntutan kerja sehari-hari..sy kena la menjalankan tanggungjawap sebagai ibu...itu sgt penting dlm hidup ku sekarang ini...


Ni adalah salah satu menu hari tu...
Nasi lemak, sambal bilis petai, sotong sambal, telur rebus, bilis goreng, popia basah(beli le ni)

Nasi minyak, kurma ayam, sambal bilis petai, ayam goreng, papedum, karipap pusing(ni beli segera punya) nugget ikan & ayam.

So itu je la yg sy nk kongsi kn...lepas ni jumpa sy lg...saya nk cerita psl raya pulak....

Thursday, August 27, 2009

TRAGIDIS 6 RAMADHAN 1430H

Kejadian berlaku semasa awal pg Ramadhan yg ke 6 (Khamis).

Pada hari Selasa gas sudah kehabisan sewaktu mula2 aku nk msk utk juadah berbuka.

Aku terpaksa la membeli juadah berbuka di pasar Ramadhan. Bila mlm nye pula suami balik dr kerja telah membeli gas tetapi gas sudah kehabisan stock. Jadi hari rabu aku pun menbeli gas kt kedai tu lg. Lepas je berbuka, bdk tu pun dtg htr gas yg baru. Masa dia tlg psgkn gas tu ade bunyi berdeser...aku pun x yakin membetulkan kedudukan kepala gas tu semula. Pada hari khamis seperti biasa aku bangun pukul 4.00am utk msk sahur. Mula2 aku msk air, lepas tu aku mula utk mengupas kulit bwg...dgn tidak semena-mena tiba-tiba api menyembur keluar dari bawah kabinet dapur. Terperanjatnye hanya ALLAH je yg tahu...Dalam ketakutan aku berlari ke hall..Masa tu t shirt, seluar yg aku pakai semuanye terbakar. Lengan kanan dan kiri, Kaki kanan dan kiri habis melecur...Nasib aku guna seluar kalau tidak mungkin 1 badan melecur..Masa tu terasa pedih yg amat sgt. Nasib baik ade Nadia. Dia tlg jaga baby. Aku rasa amat bersyukur kerana masih dapat menatap wajah-wajah comel anak-anak ku.

Keadaan tangan kanan yg melepuh...tp x clear salah teknik tangkap...

Ke 5 5 jari kanan melepuh sampai hitam, betis kiri di sebelah kiri melepuh jugak..
Jadi kepada semua, berhati-hatilah. Kadang2 benda ni amat remeh je tapi boleh menbinasakan kite. Aku rasa amat fobia sangat. Skg ni bila nk msk terasa takut-takut, sekejap2 buka pintu kabinet tu melihat keadaan gas tu. Yang penting anak-anak aku tak terkena malapetaka ni.
Selamat Berpuasa Dan Banyak-banyak Berzikir & Bersabar.

SAMBUNGAN 2, 1 RAMADHAN 1430H

Ini pulak anak ke 3 ku, Muhd. Shafiq Fatahul 7 tahun.
Gambar ni diambik masank kejut kan dia bersahur. Punya la susah...Last2 x pose gak dia..
Tapi Ramadhan yg ke 5 dia berjaya gk menamatkan pose nye itu...
Walaupun separuh nya..."Mama, adik ni dh nk mati, bila kite blh berbuka.." Mcm tu la yg dia ckp, padahal masa tu dh pukul 7.00pm.
Kesian dia...

SAMBUNGAN 1 RAMADHAN 1430H

Ini anak ke 2 ku, Nurul Nadiah 10 thn yg byk membantu meringan kn kerja2 rumah...
Ni muka lepas bersahur...

1 RAMADHAN

Hai semua...ape kabar ye...
Setelah sekian lama tidak menulis didalam blog ini bersama gambar-gambar terbaru family ku ini.. Ini adalah muka-muka toyer pagi-pagi 1 Ramdhan 1430H.
Gambar-gambar ni aku tangkap dalam jam 4.30am...
Jahatnye mama ni....curi-curi ambik gambar...
hehehehe.....



Ini Anak ku yg ke 4...Alif Hakimi dah 6 bln..

Tuesday, June 9, 2009

LUKISAN KREATIF




Hemmm.....cantik tak lukisan anak anak ku tu...
tu kiranye nak buat poster la...tp yg paling kreatik sesgt tu si adik tu la...
si kakak lak sbb kn tak kaler back ground tu, tu psl la x nmpk cam real poster
cam tu la kata pengadil...it ok la..janji mereka dah mencuba...

ANAK-ANAKKU


Ni la 3 org anak-anak ku daripada 4 org.
No 4 lum save lagi...
nanti la bila ade aku upload lg...

Sunday, June 7, 2009

KENDURI

Hemmmm....
Mesti semua orang ada dijemput ke kenduri kawin kan
Tak kira la sepupu ke, kawan ke, ape-ape je la.
Aku pun ade jugak
Ari sabtu (6hb) sepupu kawin, so boleh la menyelit sekali buat aqiqah sicekenit tu..
Aqiqah lembu, buat ramai-ramai ni tak la byk kos orrr ongkosnya....
tapi sayang sangat, kamera habis bateri tu yang tak dapat nk kongsi kat blog ni.
yang paling syok, sicekenit tu tak meragam langsung...asyik tido je...
dan ari ahad lak p menghantar pengantin tu kat Parit...
Lepas tu petangnye terus balik KL...
Kat highway, jem.....Penat giler.....
tapi ape-ape pun aku enjoy.........

Wednesday, June 3, 2009

eloo


this is my 1st blog
nnt bila ade gambar n masa saya upload la ye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...