Thursday, April 23, 2015

Percutian Ke Langkawi Part 3

DAY 3 (PART 3 - 19/04/2015)


Hari ni dah hari terakhir aku di Pulau Lagenda Langkawi....
Bangun pagi mcm biasa la....Solat Subuh dan bersih kan...anak2 pun disuruh bersiap...
sebelum tu...aku jumpa William kt reception counter.."hey knp itu surau berkunci....i nak pray pun tak boleh..." "knp u tak panggil saya..." "tak kan nak kejut u bangun pukul 6.30pg kot"... "tapi surau tak pernah kunci....itu surau bilik 212 punya...u pergi yg mana..." "bukan yg atas ni saja ke...yg pintu sliding door tu..." "aiyoooo...itu store room la...." "no wonder berkunci"... haaa...sebab tu la aku kata aku solat kat bilik...pasai miss comunication....kih...kih...kih.....pastu ckp kt William i x mau check out lg...mau mkn dulu then pusing2 kejap...i still can use car right????blh je...tak macam 2 thn lepas...bila aku check out kul 9.00pg...kete pun kena pulang kan...x sampai sehari pun kot nk ikut kan menyewa...so aku mmg x kan guna kan khidmat hotel tu lg...bg aku Best Seven Motel ni mmg terbaek...mereka blh bertolak ansur ngn customer....
so apa lg jom kita p mkn....
sarapan kat mn..mula2 nak sarapan kat Food Court depan Kompleks Haji Ismail...ramai nya org...tak jadi la...perjalanan diteruskan ke Jalan Padang Matsirat...singgah kt tepi jalan...ada banyak gerai kt situ berderet....hbs je mkn....kami meneruskan perjalanan ke Minyak Gamat Nusantara...
Datang Langkawi kot tak hangkut minyak gamat sedozen 2 tak sah kan...itu wajid dibeli....

 Orang Langkawi kata minyak Gamat Nusantara ni adalah antara minyak gamat yg terbaek sekali...
dulu aku beli bukan yg ini...so kali ni aku beli Nusantara la pulak...

 Kot x ambik gambo kt botol giant ni tak sah kan...



12 botol - RM10.00
aku hangkut 2 dozen jek...tu pun takut2 terlebih kilo lak kang...





ni homemade Minyak Gamat....mengelegak weh.....

Habis je...terus ke Perkampungan / Makam Mahsuri...wanita yg tercantik segala nya di zaman kegemilangan wanita ini....

Depan pintu masuk...

Nin dia harga bayaran nya
Dewasa : RM10.00
Kanak - Kanak : RM5.00
Sini nk beli tiket tak yah tunjuk ic...aku dh siap2 standby kot depa mintaq...tak mintaq pun...

Perkarangan Perkampungan Kedah...

dalam umh ni ada berzanzi naik endoi (buaian la)
aku tak naik pun...mls...

suruh Nadia naik tangkap gambo....ni la hasil tangkapan Nadia...



Pastu ke Telaga Mahsuri...
Disini lah Mahsuri membasuh pakaian, mandi....
Air telaga ni sejuk sangat...
Org kata cuci muka mengunakan air telaga ni awet muda....ye ke Nadia kata...mcm sama jek ngn Perigi Hang Tuah punya mitos...erk.......

Kat dalam ni banyak terdapat kedai kopi...blh la kalau bg yg tak sarapan lagi tu nk pekena teh dulu...
ada jual coq peniram...fresh dari kuali...buat kat situ...goreng kt situ, lg yg mcm bihun tu apa erk...
aku tak reti sgt org2 utara punya nama...
habis je terus balik menuju ke Kuah...
melalui Resort Tok Senik....amboi...syoknya resort ni...sunyi je...terasa hidup dikampung...tgk pokok2...ni kot dok kt KL bgn pagi tgk utan batu...bising kereta lg....
ckp kt HB lain kali kita dok sini nak....HB n Nadia ok jek...
tp bila aku balik KL aku p cari kt pakcik gugal....info pasal resort ni...seeeerrrrrammmm nok....
kot mcm ni pree pun cheq x mau.....sampai je kt hotel terus check out...dapat la refund deposit RM30.00... cakap kt William tunggu jap nk p lunch dulu...lunch kt restoran bawah hotel jek...murah je mkn tghr tu...3 orang baru tega belaih ringgit lima kupang.....apa tu kata Nadia...biasa la org utara kn cakap kupang kita cakap sen kan...hehehehe...
pas mkn suruh Alif naik atas panggil William kami nk balik dah...so William htr p airport..
tp dia terus ke Perkampungan Beras Terbakar sbb nak isi petrol...isi penuh2 baru RM45.00 saja...
so contra dgn deposit kete ari tu RM50.00
jadinya selama 3 hari 2 mlm aku guna kete cuma RM45 je petrol...jimat kan...

masa nak masuk luggage check in punya la ramai org...jem terus...kastam tny ni mana punya MAS punya...awak...Air Asia...so stuck la org2 Air Asia...
kastam buka counter baru utk org2 Air Asia sahaja...
kt sini nak drop luggage...proses ni pun smooth jek....takde terlebih berat...aku mmg bawa luggage scale..so mmg x risau la terlebih berat kan....
lepak dalam airport Langkawi....pukul 4.30pm flight pun berlepas pulang ke KLIA2...
sampai je KLIA2 sudah jam 6.00pm...
Percutian kali ni ke Langkawi mmg menyeronokkan...kalau ada tiket murah wajib beli lagi ni...
aku impikan set Opal la pulak.....
Home Sweet Home....
Apa-apa pun korang
Layan Je....

5 comments:

  1. Assalamualaikum akak.. entri akak mmg byk memberi panduan. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.....terima kasih ye kerana sudi singgah di blog akk.....

      Delete
  2. Assalammualaikum akk. Saya cadang nak bawak adik bradik saya brcuti kat sane. Tapi saya tak tau macam mne cara nak book tiket flight and proses2 nye. Akk bole tlog tunjuj ajar tak? Tq. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...maaf lambat reply...
      Awak blh masuk ke laman web Air Asia. Dari situ tgk la cara2 untuk booking...atau blh juga cari di google cara nk beli tiket online...mudah saja...mula2 mmg akan rasa kekok sedikit tp kena baca arahan betul2 ye....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...