15 June 2020

Menu Berbuka - Laksam


Aq memang suka makan laksam, tapi aq tak pernah mencuba memasak laksam.
Selalu beli je. Makan sebungkus memang tak puas kan.
Jadi pada dok saja hari minggu takde nak buat apa, aq berani kan diri mencuba memasak laksam.

Ni laksam aq...

Orang guna tudung periuk la tapi aq guna pinggan ikea...

Dah masak biar kan sejuk baru gulung...

Dalam proses menggulung...

Elok licin kan, tak la mengerutu, melekat ke....

Ni pertama kali buat...

Laksam warna warni..
Untuk kali yg ke 2 ku lakukan....


RESEPI LAKSAM

BAHAN BAHAN

1. 1/2 cawan tepung gandum
2. 3 cawan tepung beras (sy guna cap teratai)
3. 5 cawan air suam
4. 1/2 sudu kecil minyak
5. Minyak masak untuk mengoles pinggan
6. Pinggan ikea

CARA CARA NYA

Campur kan ke semua bahan ke dalam mangkuk
Oles kan minyak di pinggan ikea
Panas kan kukusan
Letak seseduk adunan ke dalam pinggan 
Kukus dalam 5 minit atau sehingga adunan mengelembung tu tanda nya dah masak
Biar kan sejuk
Baru lah di gulung
Setiap kali nak letak adunan ke dalam pinggan, setiap kali tu kena oles minyak.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...