Saturday, May 26, 2012

Jalan - Jalan @ Colmar Tropicale Bukit Tinggi



Pada 13/05/2012 aku plan nk ke Bukit Tinggi...mcm syok je drpd cite kawan2 kt ofis selain daripada aku meredah masuk ke blog2 org melihat dan juga mendengar celoteh mereka. Lagi pun yg syok nye keadaan resort tu sendiri ala-ala Perancis gitu...Ingatkan org luar yg tak bermalam dihotel tu tak boleh pergi kesitu...rupa2nye blh jek....tp dikenakan bayaran la...dewasa RM12.00 dan kanak2 RM8 dari 4 tahun ke atas la. so memandangkan aku, hubby n Nadia dikira dewasa la kan...Fatahul kanak2 la...Alif..free jek...jumlah yg dibyr RM44.00 je la. Kt mana nak byr or nk dapatkan tiket tu...senang jek..lepas guard house yg ke 2 selapas kite melalui susur keluar Jln Bukit Tinggi tu la..yg syoknye...masa kete aku melintasi guard house yg ke 2 tu...penjaga gate tu bukak gate...memberi laluan tanpa menbayar...so kami pun jalan la kan...bukannye x mahu byr...maklum la 1st time kan...so bila berada dalam perkarangan Colmar Tropicale tu aku pun tercari-cari la dimana nak beli tiket ni seperti mana blog2 yg lain cite tu...so aku tinjau la papan tanda kt situ...laaaaaaaa.....kt sini rupanye nk beli tiket tu...kt guard house tu jek...so kami pun berpatah balik la ke guard house tadi utk mendapatkan tiket....sbbnye...takut gk kot2 guard tu tny tiket mana...kang x dpt la aku naik shuttle bas dia...(bas ke...aku tgk lori ade la) Guard tu pun heran mcm mn kami blh lepas masuk w/o ambik tiket...hubby aku ckp kt sini la kami lalu td...tp awk diam jek n bukan kn gate tu....rupa-rupanye mereka langsung tak check pun...cis kalu tau td...baik diam2 jek...jimat duit tiket...hehehe....kami sampai awal pgi..kirenye pukul 7.30am...aku rasa x berape ramai pengunjung lagi la...syok tangkap gambar tanpa ade org kt situ...rasa sunyi jek...kalu tahu hari waktu bos bg peluang p BVC baik aku p Colmar drpd p Georgetown tu...dh la jauh ape pun takde....:(....



 Cantik kan pemandangan disitu...


Aku rasa semua org yg dtg mesti tak lepas peluang bergambar kt jam ni...konon2 mcm p Parancis la ni...


Time ni mmg sunyi...penghuni resort lum bgn tido lg...kedai2 pun belum bukak lg...ari ahad buka pukul 
10.00am


Ni la latar belakang resort tu...sebelah kanan yg ade kaler biru tu la lobby hotel ni...org kata kalau kite menginap kat sini..duit tiket tu akan dipulangkan balik...entah la betul ke tidak...aku x pernah tido kt sini..nanti2 la bila ade rezeki lebih kan....


ni kot tak salah Cheatau Resort....resort ni pun cantik....


Depan Bakery Shop...tp x tau nama dia....



Di depan garden Colmar tu...



Susah tul nak suruh Alif bergambar...


NI lg 1 tempat menarik kena pergi...Japanese Village...mmg mendamaikan...sejuk je mata memandang...bg org yg suka kehijauan alam mmg akan sanggup ke sini...bg yg pernah ke sini akan tahu bagaimana seksanye nak sampai ke puncak ni...kena mendaki bukit 45 darjah...huuuuuu...mmg penat...semput nafas aku dibuatnye...tp bila dh sampai keatas...semua penat td akan hilang...yg tinggal ketenangan....


Lepas mendaki bukit tu pulak...kite kena mendaki tangga2 batu...kirenya aku lah 1st customer ke Japanese Village tu..sbbnye masa nk pergi kesitu tunggu shuttle bas x sampai2...last2 pakcik driver tu htr naik van dgn amoi n manager Japanese ni....org cina jek bukan jepun pun...amoi ni ramah melayan aku sekeluarga...


Sebelum sampai ke Japanese House ni...kite lalu kt jambatan ni dulu...relex dulu ambik gambo sebelum ade org ramai kang ganggu pulak...


Depan Japanese House...Amoi tu kata segala brg2 kt umh ni semua import dr Jepun...kot tipu amoi tu kt aku...tipu la aku pada anda semua...hehehe...


Ni kt bhgian dalam Japanese House....nk tahu..bj kimono yg kami sekeluarga pakai ni sewanya..RM20 sepasang...so 5 orang....RM100 la....huwaaaaaaa......utk ni jek terbang duit den....tp takpe nk ke Jepun entah bila la kan....so dpt la merasa pakai bj kimoni ni...Alif lak takde saiz....berbungkus je aku tgk....



Amoi tu cakap..."akak buat mcm ni..abg buat mcm ni...nk bg nmpk reben beso kt belakang tu" kirenye amoi tu jd juru gmbo aku la kejap...

Ape hal la pulak gambo ni ke kiri x leh edit...hisss....
takpe la...Masa 2 bdk ni pakai bj kimono ni diorng ni langkah beso2 mcm stail biasa la berjalan...Fatahul  "mama kenapa ketat baju ni x leh langkah..." haiyo mmg la...org Jepun kn jalan terkedik2....x mcm cara kite berjalan..tu la uniknye adat mereka...


Amoi tu ckp...ibu dgn anak perempuan pulak...terasa keciknye Nadia bila bersama aku...hehehe...



tunjuk reben beso tu lg.....


time ni dh hbs dh nk balik...penat dh...seronok tgk ikan2 koi tu..makanan ikan blh beli kt Japanese House tu...sebungkus RM1.00 jek...mula2 bg kt Alif dia yg nk makan makanan tu...bukan la Alif..ni utk ikan la....


Ni t-shirt Colmar Tropicale...aku beli sekeluarga t shirt yg sama.....
T shirt ni murah jek RM15 sehelai....
Selepas hbs melawat dan mengambil gambo...kami terus balik ke KL tp sebelum tu singgah kt Janda Baik kejap...erm...takde ape pun..just air terjun jek..tp bg yg suka kan keindahan kg...mmg sesuai ke sini.....
Layan je.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...