06 December 2019

Karipap Sardin Ranggup

Rasanya semua orang memang minat makan karipap kan...
Lagi lagi inti dan kulit nya yang ranggup...Makan panas panas pun layan juga...
Aq pun gigih juga buat karipap sardin ni..
Di sini aq kongsi kan resepi doh karipap ni ye


Ni yang aku siap goreng. Insya Allah ranggup sampai ke petang
RESEPI DOH :

1 kg tepung gandum (aq guna cap sauh je)
100 gm tepung beras
100 gm tepung jagung
1 sudu garam
1 sudu gula
1 cawan minyak 
3 sudu planta (aq guna cap pelangi)
380 ml air ( agak -agak la ye)

CARA - CARA :

Gaul kan tepung gula dan garam
Panas kan minyak berserta planta sehingga mendidih
Tabur atas tepung 
Kacau / Gaul menjadi serbuk roti
Masuk kan air dan uli
Tutup / perap doh dalam 1 jam..

 Doh yang aq dh siap bulat kan

 Inti Sardin & kentang...

 Dah siap 

 Goreng untuk dijadikan frozen...

Tarra...dah pun siap...
Pekena dengan Essenso Coffee & Sunlac Milk...
Nikmat nya.....makan masa suam suam...
Nak buat karipap ni tak la susah mana cuma kena rajin la selain dapat menjimat kan duit kita, dia juga boleh menjimatkan masa kita bila masa sarapan di hujung minggu kan...Keluar dari peti ais dan goreng...kalau rajin boleh la buat bermacam kuih frozen lagi..bila sarapan tu macam macam pilihan kuih ada....pokok pangkal nya tanya hati...rajin tak aq....
hehehehe....
Apa - apa pun Korang
Layan Je

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...