Friday, June 7, 2013

Berjimat Cermat

Mungkin tajuk di atas mcm kelakar jek bunyinye..tp ia amat berguna sebagai panduan kita bersama. Sebelum ni aku mmg seorng yg boros a.k.a seorg yg tak pandai menguruskan wang dengan bijak la...
Aku suka makan luar, setiap ujung minggu jek aku suka keluar, shopping tah apa2 barang....dan macam2 lagi la..sekarang ni aku dh kurang kan semua aktiviti tersebut dalam ertikata lain memang jarang sangat atau 3 4 bln sekali baru buat...



Jadi disini aku nk berkongsi serba sedikit cara-cara aku berjimat...

1. Bila dapat gaji aku akan langsaikan segala hutang piutang aku dulu...bila org tny cepatnya bayar...aku ckp esok ke lusa ke still nk kena byr kn...

2. Bila hari gaji tu org sibuk2 mkn kt luar la..tapi aku mcm biasa masak jek kt rumah...lagi sedap...masak makanan kegemaran ank3. Aku ada buku note kecil dalam handbag aku..aku dh buat kire2 utk 1 thn punya gaji..apa yg aku nk byr...jadi bila aku nk membeli sesuatu...aku refer balik buku note aku tu cukup ke tidak...so dr situ kite tak la terbabaskan...semua perjalanan duit gaji utk setahun dah pun dibuat..


3. Bawa  bekal ke pejabat / sekolah.
Aku akan pastikan bangun seawal jam 5.30 / 6.00am untuk masak sarapan  n mkn tengahari. Anak3 akan disurah sarapan dirumah dahulu sebelum ke sekolah begitu juga aku..Baki sarapan aku akan bungkuskan utk ank2 bw ke sekolah..Biasanya mereka rehat dalam pukul 10.30am mcm tu...so bila tghr balik dr sek..aku sudah sedikan nasi + lauk pauk utk mereka dan juga bekalan utk aku ke pejabat. Duit belanja sekolah pula aku bagi rm2.00 seorang. Aku bukan la ibu yg kejam yg tak memberi duit saku pada ank3...mn lah tahu mereka disuruh membeli buku atau apa2 brg keperluan sekolah kan... kadang2 ari tu menjadikan aku zero perbelanjaan...kot nk lagi jimat..bawa nasi putih...telur goreng...pastikan kat ofis korang dah ada kicap n sos sebotol...sanggup ke??..

4. Kurang kan makan luar / kedai.
Haaaa....yg ni aku mmg dh lama berhenti melakukannya...masa aku bercinta n baru kawin n ank3 masih kecik mmg aku hari2 mkn diluar...masa tu kos bape jek...rm15.00 dh cukup...skg ni nasi goreng pun rm4.50 paling murah...bayangkan 5 pinggan + air lagi tu...so kurang2 rm30 kan...so apa kata rm30 tu beli ikan...seminggu blh mkn tu...lg 1 dh tua2 ni (aceh..tua ke..x la sgt kn) tekak sensitif tul...bila mkn / minum jek aku tercium bau lipas...geli tul rasanye...hidung mmg sensitf la...pastu tny cik HB..."telur tu diorng basuh ke"..haaaa...kot dh mcm baik aku msk kn...lebih terjamin dan segala persoalan psl mknan tu...takde la kan..

5. Kurangkan aktiviti hujung minggu
 Kalau dulu asal ujung minggu jek p jalan sana sini..dlm erti kata lain..weekday aku berjimat tahap gaban..wekend p buang duit pulak...dulu wekend kot nk mkn roti canai sampai ke Nilai, mkn ayam panggang pegi ke PD depan PD marina ayam panggan cowboy...sedap ooo...tak ke jauh tu...bygkan petrol lagi...tol lagi...so skg ni takde dah...nk mkn jek pikir 10x..berbaloi ke tidak..Pikir2 baik aku msk...so skg ni aku suka duduk je kat rumah sambil melayan astro..ank2 ade yg main kat luar dgn kwn2...so lupa la mereka nk ajak mama ni keluar kan..balik je dh mlm...mandi..keletihan...tido..kan senang tu..

6. Kurangkan tengok shopping on9 
Haaa ni lg 1...kt fb byk org dok jual baju, tudung..pantang ada duit jek dlm maybank terus beli..pastu pikir balik...buat apa la beli...kang ade lg...pakai je la mn yg ada...dlm ertikata lain hati mau keras beb...kot tidak cair iman weh..

7. Bawa bekal ketika berjalan
Ni cite bw bekal tp bukan ke sek atau ke pejabat ye..ni masa kite dok berjln2 tu la. ank3 ni kt umh takmo mkn minum...tp bila dlm kete kang mula la..mama nk minum...so aku akan pastikan membawa air masak, air teh o ke...yg x mudah nk basi la. mkn pulak mkn roti sandwich ke, kodok ke, nugget ke..so bila ank3 bising lapar..bg je mkn bekalan tu dulu.sementara nk mkn kat kedai..(sekali sekala). Kdg2 balik kg atau pergi holiday aku akan masak...bgn pagi2 masak..makanan yg x mudah basi...nnt blh mkn masa kt R&R ke...takpe berkelah ke...so pastikan dlm kete korang ade tikar ye...ada org kata...x blh la mengantuk nnt..takpe..masa cik HB bwk kete...ibu2 blh la lelap mata kan...ade org kata.."aku x blh la bgn awal2 pagi.."
tp kite kena fokus...iaitu utk berjimat kan...terpaksa la..

8. Bajet kan perbelanjaan.
Bila kita dah membeli brg keperluan utk seminggu / sebulan..so pastikan perbelanjaan RM50.00 sahaja utk seminggu. ni tak termasuk duit saku sekolah ye..tu kena asing kan..jd kdg2 bila aku zero belanja utk hari tu..aku akan bawa ke hari berikutnye...so bila ujung minggu jek...kdg2 duit rm 50.00 tu still ade balance nye lagi..so blh la simpan dlm 1 tabung duit tu...

9. Holiday dalam ertikata lain makan angin la.
Yg ni pula mudah jek..kot nk p berjalan cth nk guna flight...korang beli jek masa tiket airasia tu free atau murah. Dulu aku p langkawin utk 5 org pergi dan balik baru rm475.00 murah kan..cer korang p dgn kete...tol, petrol, tambang feri, parking kete..lg penat..masa so semua tu diambil kire tau...salunye tiket tu kite booked utk setahun..so dlm masa tu kite buat la saving "tabung langkawi" sebulan rm200 so 12 bln dh dpt rm2400 kn...ok tak...so bila makan pula elakan makan nasi campo..tu yg bila dicampo tu harga dia...nk pitam weh...lebih baik makan  makanan yg harga dh mmg standard cth...nasi ayam, nasi goreng, mee kari, laksa dan sebagainye...

Aku rasa ni la serba sedikit berjmat cara aku..aku mmg x merekod mcm sstgh org tu..kdg2 aku buat..kdg2 aku malas...apa2 pun..korang layan je la..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...