21 March 2020

Nasi Goreng Tomyam Udang Geragau Makan Malam 21/03/2020


Disebabkan nasi putih masih berbaki masa makan tengahari tadi..
Ku buat kan nasi goreng.
Kali ni nak buat nasi goreng lain sikit...


Udang geragau ni udang segar ye...bukan yang kering tu...
Nurin bagi masa beliau pergi ke Labuan hari tu...

Nasi goreng tomyam bersama udang geragau...
Walaupun simple...Sedap kata anak anak ku..
Aq tak makan dah cuma makan buah limau je untuk malam ni...
Cukup la tu siang dah makan banyak kan...
Jom tengok resepi aq....

BAHAN BAHAN NYA

2 mangkuk nasi sejuk
1/2 batang karot
Segenggam udang geragau segar
2 biji telur - goreng pecah kan
2 ulas bawang putih di cincang
1 kiub tomyam maggi
1 sudu pes tomyam
1 sudu serbuk maggi

CARA CARA NYA

1. Tumis bawang putih
2. Masukkan pes tomyam dan juga kiub 
3. Masukkan karot dan udang geragau.
4. Masukkan nasi dan juga telur
5. Masukkan serbuk maggi dan rasakan dengan garam
6. Dah siap...

Note : kalau ada daun limau purut, serai, bunga kobis kacang panjang boleh je kalau nak letak
Bila dah masak taburkan dengan daun ketumbar. Nak pedas boleh masukkan cili api dan juga bawang hollen
Disebabkan perintah berkurung aq malas la nak ke kedai. Masak je apa yang ada dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...