Saturday, March 17, 2012

Sotong Masak Paprik



Suatu hari masa aku balik kerja...hubby tanya malam ni nk makan apa....entah...aku jawap..mmg dr ofis x plan nk masak ape...lagi pun tekak tengah sakit...mood nk msk mlm tu mmg takde...ikutkan hati buat milo mkn biskut jek...tp sian kat fatahul..dia mmg suka makan yg berat....pastu hubby cakap jom la kita makan kat medan selara...kat bawah umh aku jek...senang jalan kaki jek..nk kuar ngan kete mmg balik 300% takde parking..tu la masalah umh aku ni...kawasan yg sangat padat dengan penduduk dan juga bilangan kenderaan yg melebihi dari parking yg sedia ada...
Sampai kat gerai tu...hubby tanya nak makan apa....suka hati lah...x tau nk mkn apa dengan tekak pun perit ni...
Hubby order la sup ekor, paprik seafood, telur dadar (ni kemestian ada kalu mengorder makanan) lepas tu bila makanan tu sampai alahai......sikitnye....aku rasa sotong ada bape hiris jek...udang kecik2 tu ada la dlm 5 ekor....ekor lak kecik2 3 ketul...lepas tu bila time bayar RM24.....huh....terkejut den....mahal kan Fiza...tp bagi ko ok la kot aku rasa sbb ko berwang...hahahha.....
sebab tu la bila balik kerja 14/03/12....dlm otak aku plan malam ni nak masak sotong paprik..mesti sedap...letak byk bahan2 dia....
modal pun tak byk mana..makan sampai puas....
memang sedap....i like....hehehehe...
Fatahul : mama kenapa mama potong carrot macam bunga...
Mama : saja je....cantik & ada selera nak bagi korang makan sayur....

Ni Sotong masak paprik aku....
aku belajar masak paprik ni dr kak esah...dia ni mmg ada kedai tomyam....
sini ada resepi kot pada sape2 yg nk mencubanye....mudah jek...

RESEPI SOTONG MASAK PAPRIK

1/2 kilo sotong
4 bijik bwng puith yg di tumbuk kasar
(aku tekan jek ngan pisau n hiris2...mls nak cr lesung tumbuk..kan aku suka yg mudah jek)
3 sudu cili kering
1 1/2 sudu sos tiram
SAYUR:
carrot
putik jagung
bunga kobis
cendawan tiram
cili capsium
(byk kaler lagi cantik...warna warni nnt)
cili padi...kot dh pedas x yah bubuh pun takpe
5 keping daun limau purut...
buah tomato
air, minyak (secukupnye)
1 sudu tepung jagung bancuh dgn sedikit air utk memekatkan kuah...

p/s sayur terpulang nk letak yg mana...ikut mana yg anak2 nk mkn...

1 comment:

  1. oitt
    tetiba terselit nama aku
    aku bukan berwang
    akuorg yg malas memasak
    sekian kiki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...