Friday, February 27, 2015

Apam Mekar Aiskrim Soda

Hati meronta-ronta ingin membuat apam mekar ni...edisi membalas dendam coz apam yg dulu x bape nk mekar...tp niat dihati terpaksa dilupakan disebabkan hand mixer aku dh rosak...since raya tahun lepas rosaknya...masih aku ingat lg nk buat biskut sarang semut aku minta Nadia pukul adunan menggunkan tangan...sampai melecur tapak tgn kawan tu...menjak tu hasrat aku nk membaking terpaksa aku simpan...
tp ye la kan..dh namanya aku ni suka mencuba sesuatu resepi sampai aku berjaya...
balik je keje singgah kt Hero...mak aii...mahalnya RM80....bajet aku bawah RM50 jek (kedekut tul)....takpe...aku pun call la jiran sebelah umah..."Ti mu ada mixer tak...akk nk wat apam la...ada kak tp ore kt luar ni...dok kat blok B ni...kot mcm tu time mu balik belikan akk air aiskrim soda brand F&N tau...hbs je mandi n solat magrib....hati melonjak utk membuat apam ni...sampai kan x masak...just panas kn nasi tghr tadi jek....mmg excited aku nk habaq kat hang.....
dengan pertolongan HB aku akhirnya...apam ni bukan saja mekar dan lembut malah membuatkan aku tersenyum dan melupakan penat aku utk menghasilkan nya...


 ini lah apam mekar aku...mekarkan...

 Alhamdulillah hari ni ko senyum banggat dengan aku sih...

Nasihat aku kot nk menghasilakn apam ni sekali 2 mmg la kureng nak jadi...kena praktis utk mendapatkan hasil yang terbaik....mcm kawan2 aku dok kata...bg semangat....
Adunan kena diputar sehingga gebu dan nampak putih dan aduan menjadi licin dan ringan....
Guna kan telur dan air aiskrim soda dengan suhu bilik...
Nak resepi....korang tgk la dalam blog aku tu...mls aku nk taip kt sini...
aku bangga dengan apam mekar aku kali ni...
Apa-apa pun korang
Layan Je....

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...