20 February 2020

Bihun Goreng Tomyam Seafood

Dinner untuk malam ini...
Bihun goreng tomyam seafood.
Jom layan...




Alhamdulillah...
Hb & anak anak suka sangat...
Jom layan resepi cara aq....

RESEPI BIHUN GORENG TOMYAM SEAFOOD

Sebungkus bihun (jenama jasmine) direndam
2 ulas bawang putih di cincang
2 sudu cili kisar
2 sudu chicken stok maggi
1 paket perencah tomyam adabi
1 biji kiub tomyam
1 sudu sos tiram
2 susu maggi sesedap rasa
3 ekor sotong
1 biji bawang holen
Karot
Kobis
Sawi
Daun limau purut
1 biji buah tomato
1 biji limau nipis - ambil air
Sebatang serai di hiris kasar
Cili api - kalau nak pedas

CARA - CARA

Tumis bawang putih dan serai
Masukan cili kisar
Masukan semua sos, pes tomayam, kiub tomyam kecuali sesedap rasa
Masukan sotong , bawang holen
Masukan 3 cawan air (cawan ikea - in sha Allah tak lembik tak keras)
Masukan sayur, daun limau & air limau
Masukan bihun
Jangan digodak ye...nanti bihun hancur
Sesekali balik kan
Last masuk kan sesedap rasa
Rasakan garam....
Siap...

Note : kalau ada daun ketumbar boleh dipatah patah kan.. masuk bersama sayur tadi.
Di kedai takde ketumbar so aq tak letak...
Tabur kan dengan daun ketumbar yang dihiris halus...
Sebabkan takde aq tabur dengan daun sup je....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...