Wednesday, October 14, 2015

Percutian ke Bukit Tinggi Indonesia 4D3N @ 01/10/2015 ~ 04/10/2015


Part 1~~~Day 1......
Assalammualaikum...
Setelah balik lebih kurang 2 minggu baru la aku berkesempatan untuk menulis di blog ini..setelah sekian lama tidak menulis...Balik je dari Bukit Tinggi aku diserang demam, batuk dan selsema,,,disamping tugas-tugas yang banyak...bz la kiranya...
bg yg sedia tahu atau mengikuti percutian aku tahun lepas ke Bukit Tinggi, balik je tahun lepas kebetulan masa tu Air Asia buka lagi tambang murah..apa lg aku mengambil peluang keemasan ini membooking penerbangan ke Langkawi pada bln 4 td sempena hari jadi Nadia...dan ke Bukit Tinggi sempena hari lahir aku la...
kali ni aku dapat tiket dengan harga RM552.00 tak termasuk luggage untuk 4 orang...
bila hari nak keberangkatan baru aku tambah berat luggage...pergi cuma 20kg minimum la tu...balik pulak 20 + 20 kg...aku x beli banyak kerana sudah ada handcarry  7 kg untuk 4 orang....
Untuk pengetahuan semua bermula tahun ini untuk airport tax balik (Indonesia) tak perlu dah kita sediakan 100,000 rupiah kerana dh termasuk didalam caj tiket...mudah kan....tak la terbabas kita nak shopping....
Kali ni untuk ke KLIA2 aku memilih untuk naik bas sahaja..masa tu aku ambil tiket di TBS under Jet Bus...harga tiket bas RM10.00 dewasa dan RM8.00 kanak-kanak..
Bila dh namanya naik bas terpaksa la berkorban masa kan...parking kereta di TBS dengan harga RM4.00/day so 4 hari baru RM16.00 nak dibandingkan kat KLIA2 RM46.00/day (kot tak silap la...dh lupa)
aku ambil tiket jam 3.00pg...sebabnya flight aku jam 7.50pg...
nk check in jam 5.00pg...Bas datang tepat masa....sampai je kt KLIA2 dalam jam 4.15pg...


 dah sampai kt KLIA2...Alif duduk sini sekejap...jadi apa lg harus la menuju ke tempat penerbangan kan kat tingkat 3...

 dah sampai sini acara wajib ambil gambar disini kan..
Luggage tu nampak je 1...nanti time balik beranak la lg 1...
kih...kih..kih..


 Kali ni aku ke Bukit Tinggi bukan dengan family...kali ni dengan rakan-rakan...
mmg teruja kan untuk bercuti dengan kawan-kawan...
Dari kiri : Kak Sham, Sham, Ina, Iris (sitecik), Nurin, Kak Norma, Aku, HB, Alif dan Nadia...
Nadia mana...mesti la takde dh jadi jurufoto kan...
Jom kawan-kawan kita ke check in counter....
Masa check in tu....semua lancar...alhamdulillah...
Lepas tu jam menunjukan pukul 5.30pg...jom kita p sarapan dulu...kami memilih untuk ke mcd je...simple kan...hbs mkn.. dlm jam 6.00 pg..kami terus menuju ke pintu perlepasan antarabangsa...kali gate kat P17...jauh nya...kena jalan laju2 ni...


 Sampai je cari surau dulu..solat subuh dalam jam 6.45pg semua dh settle...

 duduk sambil menunggu untuk naik flight la...



 7.30pg...boarding flight dh...alhamdulillah...flight tak delay kan...aku risau gk dengan cuaca berjerebu ni kan...coz flight ke Pekan Baru tak dapat pergi disebabkan cuaca buruk...
flight berlepas jam 8.00pg waktu Malaysia....

 akhirnya jam 9.15pg waktu Malaysia atau 8.15pg waktu Indonesia kami selamat mendarat di Bandar Udara International Minangkabau...rindunya pada tempat ini...semua tempat yg aman tanpa ada rasa takut untuk kesini...ada sesetengah yang mengangkap negatif bagi aku mmg seronok ke sini...
masa turun je kena la cepat-cepat berbaris kaunter Imigresen berbaris panjang....
aku org yg last sekali...nasib kawan-kawan dah lepas...
Aldi dh sedia menunggu ketibaan kami...
Kali ini aku masih memilih perkhimatan Aldi iaitu Starlight Tour dengan perkhimatan yg terbaik..
Ramai betul orang Malaysia datang ke sini...mn tak ramai flight ke Padang cuma ada 2 je sehari..pagi atau petang....

 Aldi bawa kami ke sini...minum air kelapa dulu ya katanya..
tp masa menunggu air kelapa tu lama tul,,,,
haish....sambil-sambil tu kami layan pemandangan dulu...subhanallah...cantiknya ciptaan mu...
sawah padi mereka mmg comel bg aku...



 macam yg aku datang dulu...berhenti di lembah anai...menimati keindahan air terjun...airnya yg sejuk...menyegarkan...


 HB aku mcm biasa. Bila sampai sini mesti cuci muka disini...segarnya...


 Lepas tu kami ke rumah gadang...dulu pergi tak pakai bj pengantin minang ni...tp kali ni aku mencuba...dengan bayaran RM11 sepasang baju

 Pengantin Lama...ada banyak lagi gambar kahwin ni..dlm hp..nanti aku add lg...

 Masa aku jalan tu...Aldi panggil..."Kak...sambil tunjuk perutnya..."
alahai kesiannya supir pun dah lapar...mana taknya kan...perjalanan dari Bukit Tinggi ke Pariaman pun ambil masa 2 jam juga...disebabkan faktor jalan raya mereka yg kecil...mcm sini ibarat jalan kampung la....tp mereka cukup berhati...slow saja takde pun kemalangan...apa2 bunyikan hon...
hahahaha....

 Makan tenghari hari pertama kami di RM Pak Datok...
thn lepas aku x mkn kat sini...sampai je makanan dh tersedia...Aldi dh booking..
itu la untungnya pergi dengan pakej...kita tak tahu apa...semuanya Aldi yg uruskan....
Bawa duit untuk shopping je la...


Kami menginap di Hotel Bunda Bukit Tinggi...rindu aku pada hotel ni....
ni bilik aku...best kan...yg paling best waktu malam n pagi depan hotel ni ada jualan...apa lg...mudah kan...x yah susah2 nk mencari...bab2 harga kena la pandai2 tawar menawar...blh guna duit RM selain duit Rupiah....

 Kali ini bilik ni ada sofa....

 Dalam jam 6.00 ptg Aldi jemput kami ke sini...tak tau nama tempat...aku x beli pun tgk2 kawan membeli...belum panas enjin lg kan...
hahahaha...


 Baju sulam...mmg terkenal di Bukit Tinggi ni...telekung sulam...semua cantik semua nk beli...
tp kena beringat la...kang terlebih kilo...
1 kilo Rupiah 105,000 dendanya ya...

Aldi ajak makan malam...tak mo lg la...masih awal...jadi kami minta dihantar ke Jam Gadang...acara wajib bila sampai sini kan...kat sini kot nak beli t shirt boleh la....cari di kedai2 belakang tu...mmg murah la blh dpt RM10.00...dalam jam 8.30 malam waktu Malaysia...Indon dalam jam 7.30 la..Aldi datang jemput kami makan....gambar makan2 nnt aku masuk kan...
Habis je makan...Aldi hantar balik ke hotel...
Balik je hotel...ada pulak org menjual depan hotel...berhenti lagi kawan-kawan aku membeli...
aku malas nk melayan...balik ke bilik layan HP...sbb hotel ada free WIFI...
banyaknya mesej masuk dengan ucapan dan ingatan dari kawan-kawan...terima kasih pada kawan-kawan yg sudi memberi ucapan tu...Love u all....
aku stop dulu...day 2 lak aku cerita next episod....mata dh ngantuk ni....
daaaa....

2 comments:

  1. PENGKHIDMATAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan nak melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete
  2. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...