Monday, October 19, 2015

Percutian Ke Bukit Tinggi Part 3

Day 3~~~ Part 3
Hari ni hari ke 3 aku di Bukit Tinggi bermakna hari terakhir disini...bgn pagi-pagi kami dikehendaki mengemas semua pakaian dan check out...mlm ni kami akan bermalam di Hotel Rangkaya Bosa Padang...Jadi jadual lawatan kami hari ini mmg padat...jgn melenggah2 kan masa....

 Sementara menunggu kedatangan Aldi..kami jenggah2 lagi jualan depan hotel sekejap...



Destinasi pertama utk pg ni ialah ke Panorama Lubang Jepun...
Sebelum masuk ke dalam...singgah kat gerai2 situ...brg blh tahan murah...mmg rekemon la sapa2 nk beli kt sini...tp kena pandai tawar menawar lah ye...



Bergambar di pintu masuk utama Lubang Jepun...




Supir yg akan mebawa kami masuk ke dalam...yg ni tiada didalam pakej...kena bayar sendiri...
Masa tu Supir ni minta RM7 untuk setiap seorng,....

 Kami menuruni anak tangga sebanyak 132 anak tangga..



Didalam Lubang Jepun...diatas kami ialah gerai yg kami dok beli barang td..




Habis je ke Lubang Jepun kami dibawa ke tempat jualan kerepek...
kerepek mereka mmg ada pembagai rasa...rugi kot kalau ke sini tak membeli kan...
yg paling aku suka ialah kerepek ubi keledek unggu dan anak2 pulak suka kerepek pisang coklat...

Hbs je perjalanan diteruskan ke Tabek Patah...merasai kenikmatan rasa air daun kopi...air ni minum free je...yg paling sedap ialah kuih muihnya...ada kuih tapai ubi, tempe....pisang salai....
kopi pun ada...



Sambil2 minum dan menunggu kuih yg kita order sampai...blh la tgk pemandangan disini...
Kuih muih bayar sendiri ye...tiada dalam pakej...
sementra perjalanan ke sini mengambil masa kira2 2 jam....Aldi beli kan kami jeruk...
Aldi : sekejap ye kak...Aldi mau beli jeruk buat makan...
Dalam hati aku best gak ni try jeruk sini...
Laaaa...rupa2nya bukan jeruk...buah limau...diorng panggil jeruk....
Patut la ada nampak jus jeruk....ingatkan apa la...
hehehehe.......




Sampai je kt Batu Sangkar...perut dh lapar...Aldi cakap kita makan dulu di RM Pondok Flora...
Gerai ni dalam bendang...geramnya tengok ikan kt sawah tu...
Damai dan tenang sekali...aduh....bagus banggat sih....

Jap gi mkn....kita selfie dulu...


Kat sini blh pilih sama ada nak duduk dikerusi atau ala2 jepun...
Kerusi je Aldi...maklum la lutut sakit...

Yg ni best lepas makan apa lagi beli parang la...parang ni mmg cantik...rugi siapa ke sini tak beli...
Masa mula2 aku p dulu...x beli pun...
Aku pun sambar 2 bilah...kena pandai tawar menawar...tp kalau cakap kami dari groupnya Aldi...dpt murah....cara nak bawa parang ni kena letak dalam luggage...handcarry tak dibenarkan..


Sampai disini ada pokok kelapa goyang Inul...sebelah pokok kelapa ni ada Istana Lindungan Bulan...
Aku dan Sham turun dari van sbb nak ambik photo...
Masa ni kejadian lucu....
Sham : tak kan aku je turun...sapa nak ambik gambo aku..
Aku : Gambo apanya....mcm mn ko nk posing ngn pokok kelapa yg tinggi tu...
Sham : Tu istana tu...
Aku : Laaaa...itu Istana Lindugan Bulan...Istana Pagar Ruyung atas lagi....sini cuma ambik pokok kelapa ja...
Sham : awat tak cakap awal2...
hehehe....

Istana Pagar Ruyung di Batu Sangkar...
ada lagu ayam den lopeh...
"Pagar ruyung batu sangkar, tompek bejalan orang baso..."


Disebabkan cuaca agak berjerebu....x comei sgt la langit tu...
















Dalam istana...sejuk dan nyaman kat sini..aku ni pikir malu jek...kot tak mau landing ni...
lepas tu kami meneruskan perjalanan ke Padang...jauhnya rasa...sbbkan faktor jalan yg kecik ni lambat la jadinya...sampai je Padang sudah jam 9.00 malam...terus Aldi bawa makan malam...
Lepas tu kami check in di Hotel Rangkaya Bosa...mlm lak x p mn2...dh kepenatan...
Cuma packing baju2...dan timbang beg supaya tak terlebih kilo...

Day 4~~~~

Sarapan di sini...makan ok la...
Bagi aku makanan disepanjang percutian kami mmg sedap2....

Berkemas pulang...check out....Balik Nurin kata kena pakai baju t shirt Bukit Tinggi...

Depan Hotel...bergambar dengan Aldi...
Terima kasih Aldi selama 4 hari menggunakan perkhidmatan kamu yg bagus...
sanggup melayan semua karenah kami...
Pakej & service kamu terbaek......

Di Airport Padang...
Bandar Udara Internasional Minangkabau....
untuk makluman kaunter Air Asia adalah di Kaunter 1 & 2...so bila sampai cepat Q troli tu nanti mesti Long Q...masa ni kami no 1....
Alhamdulillah setiap check in berjalan dengan lancar...tak la terlebih kilo...atau apa2 yg tidak diingini..
kejadian lucu masa nak lepas kastam untuk scan handcarry...
disebabkan Nurin iya2 nak beli labu..jadi labunya terpaksa HB aku bawak letak dalam beg...coz Nurin dh over limit kilo dia dh...
Kastam : Bapak bawak buah ya
HB : Ya pak..
Kastam : Buah apa pak...
HB : Labu...
Kastam : oooo...ok...
Fuh....sib baik lepas...
Bila kt dalam cakap kt Nurin...weh labu ko kastam rampas....
ye ke Nurin ckp...bila dia check beg HB...hahaha...gelak besar dia coz labu tu lepas dari Kastam....

Ni dia...barang-barang...hanya shopping utk diri sendiri je....

Selamat sampai diKLIA2....
bergambar kenang-kenagan....Sham, Ina dan Nurin balik dengan kereta..Kak Sham dengan anak nya..
Aku dan Kak Norma balik naik bas je la...menuju ke TBS kan...
kena tunggu bas coz bas dh terlepas...laparnya perut..apa lg mkn magi cup dulu...
Sampai je di TBS dh jam 7.30 mlm...sampai rumah lak dalam pukul 8.00 mlm.
Home Sweet Home...
Bagi aku Bukit Tinggi adalah salah satu tempat percutian yg menyeronokan...aman tanpa ada anasir anasir negatif...orang-orangnya hormat dengan tetamu...mmg sesuai sangat dengan trade mark meraka....orang Minang lebih mengutamakan adat daripada segalanya...kapan aku akan ke sini lg....
rindunya aku pada tempat ini...pada org nya, makanannya, dan budaya mereka....
Bagi aku ini adalah percutian yg sangat seronok disamping rakan-rakan yg sporting....
So next trip....kemana kita ni.....
ada la....Tungggguuuuuu.....
Apa-apa pun korang
Layan Je...
Wassalam....

2 comments:

  1. Assalamualaikum,,
    Salam sejahtera buat semua pengunjung blog ini. Kami dari 7lines Holiday bukittinggi ,siap membantu perjalanan tuan / puan yang hendak melawat ke padang/bukittinggi tanah minangkabau,,,,medan,, & bandung.. kami menyediakan Sewa kereta, Voucher Hotel, dan Pakej Tour, jika tuan / puan membutuhkan informasi silahkan hubungi kami
    Contact Person : Firmansyah
    Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    Ofice : +62 752 32371
    Mobile / whats app +62 823 90 797 959
    Insyaallah tuan / puan akan senang dengan layanan kami

    ReplyDelete
  2. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...