Sunday, October 18, 2015

Percutian ke Bukit Tinggi Indonesia Part 2

Day 2... Part 2
Assalammualaikum...
bukan senang nk mengupdated sesuatu cerita bila banyak cerita yg nk dikongsikan dengan kawan-kawan semua...ibarat menunggu giliran...kali ni aku nk siapkan n3 pasal percutian ke Bukit Tinggi untuk Hari yg ke 2...

Sarapan pagi mcm biasa di Bunda Hotel...masakan mereka mmg menyelerakan....tgk byk makanan yg nk aku makan...kih..kih..kih...

Alif mcm biasa...coco crunch + susu...

Habis je makan sarapan...tempat pertama kami akan lawati ialah...Kelok 44 dan rumah kelahiran Buya Hamka...



Pak Hanif...anak saudara kepada Buya Hamka..
Pak Hanif akan bercerita kisah kelahiran Buya sehinggalah kewafatan arwah...
Asyik mendengar cerita kadang-kadang boleh terlena sebentar...

 


Habis je kami terus ke Matur Village ( home industry kerepek dari labu, jering dan cendol labu)
lepas nk minum tu kami berehat di pondok sementara menunggu kaum lelaki bersolat jumaat di masjid yg berhampiran...menurut kata Aldi...orang minang mmg terkenal dengaan adat...jadi untuk hari jumaat makan tengahari selalu nya selepas solat jumaat....

Makan tengahari kami untuk hari ke 2 di RM Pauh Piaman...terkenal dengan gulai ikan...
Rasa...terbaek Touq....


Makan sampai lebam...


Habis je makan tenghari perjalanan diteruskan ke Bukit Tinggi..
Apa lagi ke Pasar Aur Kuning lah kita...ni la tempat yg di tunggu2 oleh semua org bila ke sini...
Habis je jam menunjukan ke pukul 6 waktu indon..Aldi menghantar kami ke Jam Gadang...dan akan mengambil dalam jam 7.30 waktu indonesia...tp aku ajak HB balik ke hotel...sbb penat dah berjalan nk berehat sekejap...

Makan malam berasakan hot plate...hot plate diorng kecik je tak macam sini besar gedabak...
Habis je makan..Kami pulang ke hotel...





Lepas makan malam...kami ajak Aldi p beli Murtabak Mesir...wajib makan bila sampai sini...aku x ambil gambar pun...dan juga jgn lupa beli murtabak brownis atau bahasa kita apam balik la...
Habis je apa lg...Aldi hantar balik hotel...malam ni tak menyinggah depan hotel dh...sbb masing2 kepenatan...rindunya mata pada bantal, tilam empuk dan air cond..
kih..kih..kih...
next story...day 3 & 4...
Apa-apa pun korang layang jek....


1 comment:

  1. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...