Wednesday, November 6, 2013

Happy Deepavali

Salam Semua...
Poyo je tajuk n3 aku kali ni...ni nk cite psl raya Deepavali la...ala aku x sambut apa-apa pun..
cuma aku nk cerita la...masa raya haji ari tu aku x masak apa-apa pun sbbnye aku kerja pastu nk jlnkn ibadah qurban kat surau kan...
So aku janji ngan ank2 aku deepavali ni aku akan masak special la sikit...kita kan 1 Malaysia sambut raya...geh...geh..geh...
So pagi-pagi lagi aku dh kuar ke kedai cari ayam kt kedai pakistan kt block A...erm...murah gak ayam sekilo RM6.10..so aku rembat 2 ekor la...pas booking ayam ngan mamat pakistan tu...aku ke hero ngan Alif nk cr bahan2 utk masak la kan...dh siap aku pun balik n jgn lupa ambik ayam la kan...baru je aku cuci dlm bape ketul ayam...Nadia call cakap dia n kawan-kawan dh get ready...mintak aku tlg htr ke Taman Tasik Permaisuri...huh...lepas ayam tu balik dlm sinki...aku p sorang2 je...lg pun kete tak celuih kan...maklum la 5 org bdk kn...tp sebelum tu...lupa lak...balik je hero tu sempat jugak aku goreng mee utk sarapan pagi ni...dan bekal kan la sikit utk Nadia sbbnye dia lum sarapan lagi masa tu...
Lepas je htr Nadia aku pun balik umh....abg aku lak call cakap hari ni nak turun KL....erm....ok la..
baru je aku nk start menumis rendang ayam...gas hbs...haish....mcm2...nk tunggu la pulak bdk ni htr gas....
dh gas pun sampai...aku mula nk msk...Nadia pulak call utk ambik dia balik...tutup dulu la api gas ni...
so terkejar-kejar la aku turun ke bawah...capai kete n berdesup ambik dia...kali ni bwk Alif...
dah htr kawan-kawan Nadia balik...aku pun start sambung masak la...masakan yg terbengkalai tu...dan x lupa jugak aku beli ikan sbb abg aku ni x mkn ayam...fuh....letih beb....
so ini lah hasil masakan aku 

 Nasi impit...tak bape nk kembang aku rasa...

 Rendang ayam versi aku...

 Aku letak daun limau purut...p cari daun kunyit takde...ni la sshnye dok bandou beso ni...daun limau purut tu pun aku kutip umh mak...aku keringkan...tahan lama sikit.

 tempe goreng kunyit...permintaan Nadia...ssh gk la ada ank yg ade sikit-sikit berdarah jawa ni...Garam....besonye....ni la penyedap..jgn mkn selalu...kang darah tinggi...

Ati & pedal ayam masak kicap..

untuk abg aku...aku buatkan kembung masak sambal...tp lupa nk snap gambo...abg aku sampai kt KL dlm pukul 8.30 mlm hasil petunjuk Pak GPS....hehehe....
erm...esok pulak mcm2 plan dh buat...
pergi Masjid India la...shopping tudung, baju ela...ni SIL aku la...aku x pyh la...bila2 blh pegi...ptg pulak pegi ke GM Klang...balik GM singgah mkn kt Burger Ramlee....pastu balik ke umh...
Naik kembatu kaki aku berjalan....
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...