Thursday, November 13, 2014

Percutian ke Bukit Tinggi Indonesia @ 06/11/2014-09/11/2014 Part 1

Assalammualaikum....
Kali ini aku bercerita pasal percutian selama 4D3N di Bukit Tinggi Indonesia....
Aku beli tiket Airasia...masa beli tu risau je tarikh tu ada ke terkena UPSR dan PT3....
Bila dengar peperiksaan UPSR banyak yg ditunda...hati mula la risau...tp bila dah semuanya melepasi setiap ujian tu...lega rasanya...
Alhamdulillah......
Aku mulakan N3 dengan day 1 la ye...
sebelum tu...flight kami pada jam 7.50am....jadi pukul 3.30am dah kuar rumah...sampai je klia2 jam 4.30am...masa tu belum buka lagi check in counter....buka dalam jam 4.50am...kiranya 3 jam sebelum berlepas la ye....kami pergi ke klia2 menaiki kereta je....
DAY 1 (06/11/2014 @ Khamis)


 Akhirnye dh menunggu selama 3 jam...lega rasanya dapat masuk dalam fligt...


 Sampai je Bandar Udara International Minangkabau.....
Sampai2 je Aldi dah tunggu kami kat situ...alhamdulillah....ya benar dong....
Aldi jemput dgn kereta Avanza...cukup la kan utk 1 family..."1 je beg nye kak....cukup la tu pergi jalan-jalan aja...."
Aldi pun ajar la serba sedikit...."ini bukannya Padang ye kak...ini nama nya Pariaman...sini mau ke Padang lagi 45 minit macam tu...."
Jangan terkejut ye...cara org2 sini memandu...mereka suka bunyi kan hon...kot kita di Malaysia...bila bunyi hon mula la pandang semacam kan...

 Aldi bawa kami ke RM Lamun Ombak...di Malaysia Ombak Rindu ye....pandai lak berlawak mamat ni...perut mmg dh lapar...ye la pagi2 buta dh kuar rumah kan...

 Menunggu makanan tiba...


 Menu RM Lamun Ombak

 Jus Mangga..
aku nak jus tembikai...tapi diarg kata tembikai tu semangka...
Patut la mereka tak bape nak tau...

 Nasi Goreng Special buat kami semua...

 Hbs je mkn kami terus kan perjalanan ke Bukit Tinggi...
Singgah sebentar di Objek Wisata Lembah Anai ...

 Sejuk dan nyaman sekali...nk masuk ke sini kena bayar ye...
Bayar berapa aku tak pasti...
Sbb aku ambik pakej dengan Aldi ni...Makan, transport n hotel...kirenye aku byr selebuk je la...


 Menurut kata Aldi...sampai sini mesti cuci muka dengan air terjun ni..awet muda...tp cuma sekali je...maknanye setiap kali dtg..cuci sekali kot berkali2 tak mujarap...
ye ke...or kot dia nk nk wat lawak di pagi hari kot...


 Pastu kami singgah mandi kolam...air ni air terjun...sejuknya....
seronok Fatahul n Alif mandi...






Hbs je mandi manda Fatahul n Alif pun tukar baju semula...
Alif : Alif nak basuh tangan jap...
Korang nmpk kan air yg keluar mcm air paip tu...alif nk p cuci tangan kat situ...
belum sempat aku berkata apa...Alif membongkokkan bdnnye...maybe terlebih sudah...apa lagi...
"kecebu......" jatuh balik dalam kolam...hbs basah bj....so aku nk marah ke nak ketawa...
benda ni mmg spontan kan...x sempat nk ambik gambar...tergamam kami semua....pastu ketawa berdekah2 punya la happy...Aldi kata dh 13 thn dia bwk pelancong ni la 1st time org terjun kolam...
Alif....Alif....

 Perjalanan diteriukan ke Rumah Gadang....
Cantiknya pemandangan disini...







 Sini ada dokumentasi dan penceritaan tentang Rumah Gadang Minangkabau...
Kagum dengar kakak ni bercerita...bersungguh-sungguh dia...








 Perjalanan diteruskan ke Bukit Tinggi...sebelum sampai hotel singgah sebentar di RM Pauh Piaman utk mkn tengahari...

 Masakan Minang...sedap...tp aku dapat rasakan yang lelangit mulut aku melecet...
penangan masak lomak cili api...podes....

 disebabkan kita ambil pakej...semua makanan yg terhidang akan dibayar semuanya...kalau kite byr sendiri...mereka akan kira apa yg kite makan je...tp kot pakej semua dh kirenye...ruginye...
risau nak makan semua lauk pauk tu....kot tak makan pun dah dikira byr...eh.eh...boleh tapau tak...
kih..kih...kih...

 Kami sampai di hotel dah...penat rasanya...


 Ni bilik Nadia & Fatahul...

 Yang ni bilik kami ber3...

 Kami menginap di Hotel Bunda...
Lepas check in...kami lepak2 rehatkan diri...solat sekali dgn jamak...
Jam 4.30pm...Aldi datang utk bwk jalan2 ptg ni....
Kasihan...dia tak berapa sihat...pagi tadi kena hujan...mudah sakit...

 Kami ke Yenie Bordir...cantik2nye kain sulam dia...
Harga boleh la....mula2 aku x mo nk membeli...tp Nadia sibuk nak katanye utk pakai raya thn dpn...
Ok gk kan...beli awal2...senang nk buat bajet...
hehehe...

 ni Nadia punya...so thn dpn raya aku grey color la ye...

 Kat sini boleh kita membeli dengan duit RM dan credit card selain duit rupiah...
sini jugak boleh tukar duit...
bg yg tak sempat nk tukar duit rupiah...so sini pun blh kalau nk tukar...

 yg ni aku punya...RM50 sepasang...aku byr duit mesia je...mudah kan...

 Makan Malam yg pertama kat Warung Makan Ayam Penyet Wong Semarang..

Ayam Penyet Bakar..

 Jus Apakot utk aku, Jus Dragon utk HB..sedap rasanya...

Hbs je mkn...kami minta Aldi turunkan kami di Jam Gadang je...pastu kami jalan kaki balik ke hotel...dekat je x jauh mana pun...
Jalan-jalan di Pasar Atas sebelah je ngan jam gadang ni

Nampak maskot ni...suruh la Alif ambil gambar dengan maskot ni

N


dalam bergambar ni...menyerebu maskot yg lain datang juga....

suruh Alif & Fatahul bergambar....
tapi....
jgn terpedaya benda ni bukan free...rupa2nye kena byr...ingat mcm kt tempat kita...free je kan...
mereka minta duit utk belanja badut katanye...
berapa...HB tny...mereka kata 50 ribu rupiah....mak aaiiii....
aku cakap kt HB byr je la....lain kali beringat...x semuanye kite dpt free.....
Lepas tu kami lepak2 lagi kt situ...dtg pulak maskot lagi 1...aku x ambik la gambarnye...kang dia minta duit lg kan...
dia jumpa HB ckp..."ringgit...ringgit..."...
aku ckp kt HB jom la balik ke hotel..risau la...dh la 1st time x kenal sape2 pun kt sini...

Kami balik jln kaki je...lalu di Ambun Sari Hotel...dpn hotel ni byk ATM mesin...so x perlu risau kalau takde duit ye...kuar kan aje...
so Hotel Bunda di sebelah Hotel Ambun Sari...
Balik je hotel..solat n jamak sekali...
letak je kepala ke bantal...hanyut terus....lenanye tidur ku...
so nnt aku sambung Day 2 aku pulak ye...
Jenuh nak menaip nih....
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

23 comments:

  1. assalamualaikum tuan/puan

    salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

    contact person : Firman
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Mobile : +62 823 90 797 959
    Office : + 62 752 32371
    insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami

    ReplyDelete
  2. boleh PM saya dengan harga yang terbaik....
    email : nursuri@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. PENGKHIDMATAN UNTUK LAWATAN KE INDONESIA

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Surabaya-Bromo Tour, Bali Muslim Tour, Lombok Tour. Dan juga untuk pengkhidmatan sewa kenderaan sahaja untuk di Padang-Bukittinggi, Aceh, Medan dan Jakarta-Bandung.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  5. Salam
    Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG..
    Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI..bergerak di bidang pelancongan sebagai driver dan tour guide...

    Saya nak tumpang promotion kat blog akak shima ni...

    Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI PADANG..Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya...jangan risau.dengan senang hati saya akan uruskan...Saya juga menyediakan berbagai jenis transport pelancongan...
    .Untuk info lebih detail nya..sila contact saya di talian...


    Whatsapp/sms/call..+6285374176166

    Email.armanpribadi123@gmail.com

    Fb...Komen ajo..

    Terimakasih..


    Wassalam..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..teringat masa saya pergi dlu dengan pak aldi jugak. Seronok pegi Padang ni..rase mcam nak pergi je lagi. Nak bawak family pulak..saya suke Padang sebab tempat ni sejuk,tenang & best shoping baju sulam...hihihi

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum..teringat masa saya pergi dlu dengan pak aldi jugak. Seronok pegi Padang ni..rase mcam nak pergi je lagi. Nak bawak family pulak..saya suke Padang sebab tempat ni sejuk,tenang & best shoping baju sulam...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ela Ramli...
      Betul tu Bukit Tinggi 1 tempat percutian yg cukup tenang dan damai...sy dh 2X ke sana...mmg x menghampakan nk nk dpt supir yg hapening mcm Aldi...kan...

      Delete
  13. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  14. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  17. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    ReplyDelete
  18. Salam,
    Nama Saya : RIKI APRIUS
    PERUSAHAAN : CV. Ghaisan Auto Rental
    Kami SEWA MOBIL PADANG, BUKITTINGGI, SUMATERA BARAT

    SAYA NUMPANG PROMOSI BUAT AKAK ATAU ABANG YANG HENDAK BERKUNJUNG KE KOTA PADANG, BUKITTINGGI, SUMATERA BARAT, INDONESIA, HARAP HUBUNGI SAYA RIKI APRIUS DI NOMOR YANG TERCANTUM DIBAWAH INI :
    08126604488
    082283910000

    ReplyDelete
  19. Salam,
    Info destinasi melancong di Padang, Bukittinggi, Sumatera Barat, sila tengok di blog ini:
    http://www.pelanconganpadang.blogspot.com
    disitu ada juga info Pakej Percutian dan Sewa Kereta.

    ReplyDelete
  20. Salam sejahtera..

    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Bari Panduwisata
    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

    terima kasih


    wasallam

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    7linesholiday.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    Terima kasih

    ReplyDelete
  22. WhatsApp je sini :+62 813634 08670

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...