Monday, November 17, 2014

Tips Percutian Ke Bukit Tinggi


Salam Ceria Semua...
Kali N3 aku..aku nk beri beberapa tips perjalanan ke Bukit Tinggi...
Mungkin ada pembaca yang sudah ada pengalaman mungkin ada yg tidak tahukan...
Kat sini aku kongsikan serba sedikit pengalaman aku...

1. Booking Tiket Flight

Tiket flight wajib la adakan...kot tak mcm mn pulak korang nak pergi kan...Salunye booking tiket Air Asia awal atau pun jadi ahli AA so bila ada info pasal tiket free senang la korang nk beli...Bila beli tiket tu beli je basic maksudnya tak payah beli luggage weight, seat, insurans, makan...janji korang dah ada tiket...yg lain2 korang boleh beli sebelum 4 jam penerbangan...salunye aku beli luggage weight lg 3 hari aku nk flight...bila aku dh siap packing, timbang berat baru aku beli luggage weight...kalau brg korang x byk...blh la hand carry je tp mesti x lebih 7kg..masa balik baru beli luggage weight...salunye makan aku x beli...sbbnye penerbangan baru 1 jam 10 minit macam tu...
Tp masa aku pergi hari tu mahal sikit RM1500 utk 5 org...so kali ni AA buat promosi lagi...aku beli utk 4 org baru RM420....murah kan....:))...

2. Passport

Ni wajib...kot takde benda ni mmg la sah-sah x leh nk terbang kan...aku buat lagi 1 bln nak pergi la...sayang kan passport tamat dalam masa 2 tahun kan...aku buat kt Pudu Sentral je...sabtu ahad pun buka dari jam 8.00am sampai mlm..tp jgn ingat suka2 nk dtg tghr ke takut no habis...so aku dtg dalam pukul 7.30am...hbs je process dalam pukul 2.00 ptg....dewasa cuma RM100 Kanak2 RM80 je...

3.  Pakej
Yg ni terpulang pada korang la...Ada org suka booked transport je yg lain2 dia booked sendiri...mcm aku, aku ambik pakej je...pakej tu termasuk penginapan 3malam, transport, makanan (3 lunch 3 dinner) entrance fees. so senang...aku cuma bawa duit utk shopping je la..

4. Matawang

Masa aku pergi, aku cuma bawa 1.25 juta rupiah je...yg lain2 duit RM je...Rupiah salunye utk makan kat restoran je...tp utk shopping byk peniaga menerima duit RM..Cth tempat tu adalah Yanie Bordir, Pasar Aur Kuning, atau kedai2 kain sulam / cotton..Kalau nak juga duit rupiah korang boleh juga tukar di Yanie Bordir...

5. Sampul Duit
Yg ni pulak utk korang mengasing-asingkan duit..setiap duit yg nk dibelanjakan korang letak dalam setiap sampul (aku guna paket angpau tu je) setiap sampul tu tulis namanya...cth yg aku buat Pakej, Tips, Airport Tax, Parking Kereta. sbbnya ini blh mengelakkan kita terbabas dari bebelanja..utk Airport tax 1 orang caj RP100 ribu...jadi aku dh siap2 masukkan RP500 ribu...

6. Pakaian
Korang bawa la pakaian yg betul2 korang nk pakai jgn terlebih bawa dah la...siapkan ni utk hari ke 2, 3 dan 4 Hari pertama x payah la kan

7. Ubat-ubatan
Ni penting ye...lagi2 kita pergi dengan anak2...mcm aku aku bawa ubat 3 in 1 (demam, selsema dan tahan sakit) mcm nescafe la pulak...ubat sakit perut dan ubat utk Alif...x kn Alif nk mkn ubat org dewasakan...minyak angin / bam...aku masa tu lupa nak bawa...aku beli kat sana tu pun minta tlg bdk hotel belikan sbb masa tu Alif asyik batuk je...

8. Makanan
Yg ni aku bawa roti je...sbb nk beli mkn kt klia2 mmg la mahalkan...hbs je mkn roti n minum baru aku masuk ke bahagian imegresen....lg pun flight aku jam 7.50am kan...

9. Masa 
Yg ni pulak masa korang nk bertolak dari rumah ke Airport la ye...cth flight aku 7.50am
aku bertolak dari rumah jam 3.30am...dari Cheras ke klia2...sampai sana pukul 4.30am..kaunter check in buka jam 4.50am...masa sampai sana tanya la kat petugas klia2 tu kt mn counter check in luggage...dari situ terus ke kaunter masuk...kirenye dalam sejam jugak la process tu semua...boarding gate lak mmg jauh..jenuh la berjalan...tp boarding gate aku kt P1 so dekat je la,,,

Sampai disini je la tip yg aku nk kongsikan dengan korang semua...ini semua adalah dari pengalaman aku sendiri selain aku membaca blog2 yg banyak memberi infomasi kepada aku...selalunya ada benda yg boleh kita buat awal cth, duit utk airport tax n tips...jadi tak la kelang kabut nanti...tukar duit dari duit RM ke RP...sbbnye rate dia tak sama setiap hari....
Apa-apa pun Korang 
Layan Je..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...