Sunday, March 13, 2016

Jalan-Jalan @ Cameron Highland


Assalammualaikum....
Kan kali ni cerita di Cameron Highland lagi...
Cuti sekolah dh pun tiba...aku kena balik utk mengambil Fatahul balik bercuti...
Jadi dikesempatan ini aku mengambil peluang pergi ke Cameron Highland...
Lagi pun dh dekat...melalui Simpang Pulai...pagi2 lg dh sampai ke Cameron...
Seronoknya...cuaca pun tak la panas sangat...tak la sejuk sangat sampai aku nk pakai baju tebal ke...
Jalan toksah la nk kata..mmg jem teruk...lebih2 lagi kalau yg datang melalui Ringlet nk keatas Kea Farm tu...nasib aku dari Simpang Pulai...
Cadangnya nak ke Ladang Tea Boh di Sungei Palas....
Alamak....dh terlepas simpang pulak...dek kerana Cameron ni terlalu banyak pembangunan..
Setiap kali aku datang pasti ada saja bangunan baru yg didirikan....
tak macam yg aku datang 5 tahun lepas...Cameron masih terjaga dengan kehijauan bumi nya....
Mungkin diatas faktor pelancong yg ramai berkunyi ke sini jadi faktor permintaan adalah lebih mengalakkan....
Dah disebabkan terlepas simpang ke Tea Boh Plantation Sungei Palas...nak berpatah balik mmg tak sanggup dah...jem ya amat teruk...jadi perjalanan diterus kan ke bawah je la menuju ke Brinchang....
my HB kata lain kali kita pergi ye....bila la lain kali tu....huh.....
singgah di Kea Farm...









 ini diantara hasil tangkapaan gambar di Kea Farm...
kot p Cameron ni aku cuma inginkan makan jagung jek..aku tak membeli apa2 pun untuk dibawa pulang...
Ramai yg ku lihat memborong jagung mutiara, ubi manis, strawberry, sayur-sayuran dan juga cenderahati...
dan aku cuma membeli jagung kukus, jagung bakar dan jagung cup...makan kat situ juga...
kih..kih...kih..
dan aku beli la 1 FM tu pun sebabnya...aku x dek lagi dalam koleksi...

Lepas tu kami pusing2 ke Kampung Taman Sedia...1 1 nya perkampungan melayu di Cameron Highland...
Mmg banyak homestay disini...aku mmg rekemon la kalau sapa2 nk menginap di sini...
Perjalanan diteruskan ke Cameron Valley terletak di antara Tanah Rata dan Habu...ala tepi jalan je pun..
Nak tahu kenapa aku suka sangat pergi ke sini...
dah tentu la aku nk pekena teh o ni...dapat menikmatinya dengan aroma kesegaran teh terbaik dari ladang
Harga secup ni cuma RM2.10, manakala my HB lak secup teh susu dengan harga RM2.60..
selain minum ada juga makanan lain...
aku beli la juga diantaranya Sandwich tuna, sosej puff, karipuff dengan harga RM18.00..
kot nk kata mahal....biasa la kan...tempat-tempat mcm ni...
Lepas je berehat...dengan hembusan kesegaran angin CH ni kami meneruskan perjalanan balik melalui Tapah....dan kami makan tenghari di suatu tempat....dimana tu...nnt kan next N3 ye...
Apa-apa pun Korang
Layan Je...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...