Wednesday, October 2, 2013

Kek Lumut Sarawak Versi Kukus

N3 aku kali ni psl mkn pulak..tp kirenye n3 dh basi la...coz Kek ni aku buat masa ari sabtu lepas...tak tahu apa yg nk dibuat sabtu tu...nk berjalan malas la coz tak bape sihat kan...so aku pun menggoogle la kek apa yang akan aku jadikan mangsa percubaan aku kan...kali ni ni buat versi kukus je la...mls nk angkut oven dr atas alamari...
Kek Coklat Moist...aku dh bosan salu dh buat...mcm resepi kek coklat aku dh try..
erm....bila aku tgk Kek Lumut ni bahan dia mudah je...yg penting tak ssh sgt cr buatan dia...
aku pun ajak kakak pergi Hero cari bahan-bahan yg kurang dlm simpanan aku la...kot kang mcm mn nk buatkan...
Lagi 1 kek ni Kek Lumut bukan nya asal dr Lumut Manjung tu tau...so org2 Perak jgn tertipu ye...mula-mula ank aku pun ingat kek ni dr Lumut....kalau ikan bilis ke, udang kering ke, satay ikan ke...blh la kata dari Lumut (pangkor) ye...sbbnye kan ada 1 mee ni nama dia Mee Pangkor...so org yg sewaktu dengannye je yg tau mee pangkor ni..nnt la aku buat mee pangkor ni...tu pun kot aku teringan nk beli masa balik kg nnt...k la sambung balik psl kek lumut ni ye...

 ni Kek Lumut aku yg br dikeluarkan dr pengukus...

 bila dah sejuk aku terbalikkan kek tu...erm...baru nampak hensome kan...belah atas merekah...
kih...kih...kih...time ni aroma kek tu menyelerakan...bau pandan kan..

 dh potong....mama blh mkn ke...jap....mama nk ambik gambo dulu...yg pastinye ank2 aku dh x sabar nk ngap...kenapa kek ni hijau...ni kek sayo ke....

Nadia lak...rasa mcm kek lapis je....mmg la coz kek ni kn kek sarawak so mmg x lari la rasa dia kan...
So apa-apa pun korang 
Layan Je..

RESEPI KEK LUMUT

1 cwn tepung gandum
1 cwn horlick
3/4 cwn gula
250 gram mentega
4 biji telur ayam (A)
pewarna hijau @pandan emulco
4 sudu seri kaya
1/4 cwn susu pekat
1 sk esen vanila

Cara-caranye...
Aku mls la nk taip byk2...rasanye kt blog yg lain dh byk yg cerita kan

Resepi ni aku ambik di blog sape tah aku dh lupa...tp aku suka baca blog Dayang Jack byk betul kek yg dia buat....Terima Kasih....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...